Dünya Cinsel Saglik Birligi’nin (WAS) 2010 yilindan bu yana Cinsel Saglik Günü olarak belirledigi 4 Eylül ile için Anatolia Geneworks’ten ‘farkindalik’ uyarisi geldi.
Dünya Cinsel Saglik Birligi’nin (WAS) 2010 yilindan bu yana Cinsel Saglik Günü olarak belirledigi 4 Eylül ile için Anatolia Geneworks’ten ‘farkindalik’ uyarisi geldi. Anatolia Geneworks Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmani Dr. Ayse Kanneci, günümüzde birçok farkli açidan ele alinan cinsel saglik unsurlarindan, halk sagligini tehdit eden en önemli faktörlerden birinin cinsel yolla bulasan enfeksiyonlar oldugunu vurgulayarak, “Bu enfeksiyonlar tedavi edilmediginde kanser gibi ölümcül hastaliklara zemin olusturabilmektedir” dedi.
Cinsel hastaliklar nedeniyle toplumsal farkindalik olusturmasi hedeflenen 4 Eylül Cinsel Saglik Günü’nde Türk Biyoteknoloji firmasi Anatolia Geneworks’ten önemli uyarilar geldi. Sirketin Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmani Dr. Ayse Kanneci, söz konusu enfeksiyonlarin teshis ve tedavisinin yapilmamasi durumunda kanser düzeyine kadar ilerleyebildigine dikkat çekti.
Özellikle Avrupa kitasinda kadin ve erkek üreme organlarinda yaygin olarak ortaya çikan kanser türlerine rastlandigini ifade eden Dr. Kanneci, kisileri rahatsiz edecek düzeyde agri olusturmayan ve fark edilir belirtiler vermeyen bu enfeksiyonlarin, insanlar için görünmez tehlikeler oldugu uyarisini yapti. Bu tür tehlikelerin belirti vermemesi nedeniyle de genellikle yapilan tesadüfi taramalar sonucunda fark edilen hastaliklar olduguna deginen Dr. Kanneci, “Bu hastaliklarda, düzenli kontroller kisiler için hayati önem arz eder. Cinsel yolla bulasan hastaliklarin saptanmasinda kullanilan PCR test kitlerimiz ile 2-3 saat gibi kisa bir sürede hastaliklarin tanisini koyabiliyor, tedavi stratejisinin belirlenmesinde önemli bir rol oynuyoruz” dedi.
30’dan fazla hastalik türü var
Dünya Saglik Örgütü (WHO) tarafindan açiklanan verilerde; bakteri, virüs ve parazit kaynakli 30’dan fazla Cinsel Yolla Bulasan Hastalik (CYBH) yer aldigini belirten Dr. Kanneci, “Bu hastaliklara yol açan enfeksiyonlardan bazilarina çok daha sik rastlanmaktadir. Sifilis, bel soguklugu, klamidya ve trikomonas gibi hastaliklar tedavi edilebilen enfeksiyonlar arasindayken Hepatit B virüsü (HBV), Herpes Simpleks Virüsü (HSV), Human Immunodeficiency Virus (HIV) ve Human Papilloma Virüs (HPV) gibi bulasiciligi yüksek etkenlerin yol açtigi enfeksiyonlar için henüz bilinen kesin bir tedavisi olmamakla birlikte kontrol altina alinabilinir” sözlerini kullandi.
Her Gün 1 Milyondan Fazla Kisi Enfekte Oluyor
Cinsel Yolla Bulasan Hastaliklarinin dogru tanisi, erken teshis edilmesi ve düzenli kontrollerin önemi hakkinda konusan Anatolia Geneworks Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmani Dr. Ayse Kanneci; “Dünya Saglik Örgütü (WHO), küresel anlamda her gün bir milyondan fazla kisinin cinsel yolla bulasan hastaliklarla enfekte oldugunu ve bunlarin çogunun hiçbir belirti göstermedigini açiklamistir. CYBH geçiren birçok kisi bu hastaliga yakalanmis oldugunu dahi bilmezken, hastaligi birçok kisiye bulastirmaya devam etmektedir. Bu sebeple, enfeksiyonun varligini ögrenmenin en kesin yolu test yaptirmaktir.”
Belli araliklarla test yaptirilmali
Kanneci test yaptirmanin, özellikle bu enfeksiyonlara daha yüksek oranda maruz kalan ve daha ciddi belirtiler gösteren kadinlar için çok önemli oldugunun altini çizerek, “Cinsel yolla bulasan hastaliklar, kisisel olmayan farkli insanlarca da kullanilabilen aletler (manikür, pedikür, kulak delme, dövme ve dis tedavisi vb. sirasinda kullanilan) yoluyla da bulasabilir. Dogum sirasinda anneden çocuga geçebilir. En güvenli teshis yöntemi cinsel yolla bulasan hastaliklarin tanisinda uygulanan testlerdir. Tani koyulmayip, tedavi edilmedigi takdirde ciddi saglik ve dogurganlik sorunlarina, kansere ve hatta ölüme yol açabilen bu hastaliklar için düzenli taramalar önerilir” degerlendirmelerinde bulundu.
Testler nasil ve nerede yaptiriliyor
Cinsel Yolla Bulasan Hastaliklarin bazilarinin tedavi edilip iyilestirilebilen, tedavisi olmayanlarin ise yönetilebilir kontrol altinda tutulabilen problemler oldugunu belirten Kanneci açiklamalarina, “Anatolia Geneworks olarak tek bir numuneden Cinsel Yolla Bulasan 11 farkli patojeni ayni anda saptayan ve karakterize eden PCR kitleri üretiyoruz. Ürettigimiz yüksek hassasiyetli test kitlerini kullanarak, laboratuvarlar 2-3 saat gibi kisa bir sürede enfeksiyonlarin tanisini koyabiliyor. Erken teshis, bu gibi cinsel yolla bulasan hastaliklarin ilerleme sürecinde tedavi stratejisi olusturabilmek için büyük öneme sahiptir. Süpheli durum yasayan veya riskli grupta oldugunu düsünenler özel laboratuvarlara, devlet hastanelerine veya özel saglik kuruluslarina basvurarak tek bir kan veya idrar örnegi ile birden çok cinsel yolla bulasan hastaliklarin teshisi saglayabilir. Gerekli görülen durumlarda sperm, sürüntü ve tükürük örnekleri alinarak cinsel yolla bulasan hastaliklar teshis edilebilir.” sözlerini ekledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.