Tarih: 02.09.2022 21:44

Cinsel organimiz aslinda beynimiz!

Facebook Twitter Linked-in

Tedavi edilmemis psikiyatrik hastaliklar cinsel yasami da etkiler

 

Cinsel hastaliklarin tedavisinde uzmana basvurmanin önemine isaret eden Psikiyatri Uzmani Yrd. Doç. Dr. Emine Yagmur Zorbozan, cinsel islev bozukluklarinin sebeplerinin ruhsal nedenlerden kaynaklandigini belirterek “Çünkü en önemli cinsel organimiz aslina bakarsaniz beynimiz. Dolayisiyla beynimizdeki birtakim degisiklikler psiko-sosyal faktörler sonucunda cinsel islev bozukluklari ortaya çikabilir.” uyarisinda bulundu. Var olan psikiyatrik hastaliklarin tedavi süreçlerinin de ihmal edilmemesi gerektigini vurgulayan Zorbozan, “Tedavi edilmemis psikiyatrik hastaliklar cinsel yasami da etkiler. Örnegin depresyonda cinsel isteksizlik olur, sertlesme problemi olabilir, uyarilma bozukluklari olabilir” diyerek psikiyatrik sorunlarin ihmal edilmemesi gerektigini kaydetti.

 

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tip Merkezi Psikiyatri Uzmani Yrd. Doç. Dr. Emine Yagmur Zorbozan, 4 Eylül Cinsel Saglik Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada cinsel sagligin önemine iliskin degerlendirmede bulundu.

 

Cinsel hastaliklarda nedene odaklanilmali

 

Yrd. Doç. Dr. Emine Yagmur Zorbozan, cinsel hastaliklarda ilgili uzmana basvurmanin önemli oldugunu belirterek “En sik karsilastigimiz cinsel hastaliklar vajinismus, erken bosalma, sertlesme problemleri, cinsel isteksizlik, agrili cinsel birlesme, pornografi bagimliligi gibi rahatsizliklardir. Öncelikle bu cinsel problemin nedenine odaklanmak gerekiyor.” dedi.

 

Cinsel hastaliklar bedensel ve ruhsal sebeplerden kaynaklanabilir

 

Cinsel hastaliklarin iki nedeni oldugunu, bunlardan ilkinin bedensel sebepler degerinin ise ruhsal sebepler oldugunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Emine Yagmur Zorbozan, “Bedensel sebeplerden kaynaklanan durumlarda kisinin ilgili brans uzmanina basvurmasini öneriyoruz. Örnegin seker hastaligi, tansiyon, kazalar, tümörler, cinsel organlarin yapisindaki birtakim anatomik bozukluklar, cinsel hastaliklarin bedensel sebepleri arasinda sayilabilir. Böyle durumlarda Nöroloji, üroloji, kadin dogum hastaliklari gibi diger brans uzmanlarindan yardim istiyoruz.” diye konustu.

 

Beyindeki degisiklikler cinsel islev bozukluklarina yol açabilir

 

Cinsel islev bozukluklarinin sebeplerinin genellikle ruhsal nedenlerden kaynaklandigini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Emine Yagmur Zorbozan, “Çünkü en önemli cinsel organimiz aslina bakarsaniz beynimiz. Dolayisiyla beynimizdeki birtakim degisiklikler psiko-sosyal faktörler sonucunda cinsel islev bozukluklari ortaya çikabilir. Danisanlarin bize basvurmadan önce muhakkak detayli bir fiziksel muayeneden geçmesini talep ediyoruz.” dedi. 

 

Cinsel terapi süreçleri uygulanabilir

 

Kisinin ilgili brans uzmanlarindan herhangi bir hastalik olmadigi yönünde bir geribildirim aldiginda da muhakkak ruh sagligi profesyonellerine basvurmalarini istediklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Emine Yagmur Zorbozan, “Bu konuda egitim almis psikiyatri hekimleri ve uzman klinik psikologlar tarafindan cinsel terapi süreçleri yönetilmektedir.” dedi.

 

Tedavi edilmemis psikiyatrik hastaliklar cinsel yasami da etkiler

 

Tedavi edilmemis psikiyatrik hastaliklarin cinsel yasami çok daha fazla olumsuz etkiledigini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Emine Yagmur Zorbozan, “Örnegin depresyonda cinsel isteksizlik olur, sertlesme problemi olabilir, uyarilma bozukluklari olabilir ayni sekilde stres, sigara, sismanlik ve diger metobolik hastaliklari infertilite sebep olabilir. Dolayisiyla bu hastaliklarin tedavisi çok daha önemlidir. Kisinin yasi, cinsel hayati, beklentileri, o an içinde bulundugu ruhsal hastaligin nitelikleri, kar-zarar dengesi göz önünde bulunarak birçok tedavi yöntemi seçilmektedir.” diye konustu.

 

Psikiyatrik ilaçlar, cinsel sorunlara yol açabilir mi?

 

Psikiyatrik hastaliklarin tedavisinde kullanilan bazi ilaçlarin hastada cinsel sorunlara yol açabilecegini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Emine Yagmur Zorbozan, “Psikiyatrik ilaçlar birçok cinsel yan etkiye sebep olabilirler ancak bunlarin hepsi geri dönüslüdür ve ilaç birakildiginda bütün etkiler kisiden tamamen ortadan kalkar. Özellikle antidepresan ilaçlar cinsel isteksizlik ve erkeklerde geç bosalma problemine sebep olabilir. Yine bu durumda kisinin yasi, cinsiyeti, cinsel hayati ve o anki ruhsal durumunun nitelikleri göz önünde bulundurularak uygun ilaç seçimi danisanla birlikte karar verilebilir.” dedi.

 

Antipsikotik ilaçlar ve duygu durumu düzenleyicilerin cinsel yan etkileri biraz daha fazla oldugunu, sertlesme bozuklugu, cinsel isteksizlik ve geriye bosalma denilen duruma yol açabilecegini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Emine Yagmur Zorbozan, “Bu tür yan etkiler ortaya çiktiginda kisinin kaygilanmamasi önemlidir. Ruh sagligi uzmani, muhakkak bu ilaçlarin cinsel yan etkilerinden bahsetmelidir.” dedi.

 

Psikiyatrik ilaçlar kisirliga yol açmaz

 

Psikiyatrik hastaliklarin tedavisinde birçok ilaç kullanildigini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Emine Yagmur Zorbozan, “Antidepresanlar, antipsikolojik ilaçlar, duygu durum düzenleyicileri gibi ilaçlarin birçogunun cinsel yan etkileri olabiliyor. Antidepresanlar cinsel isteksizlik, erkeklerde geç bosalma, sertlesme problemi gibi problemlere yol açabilir. Antipsikotik ilaçlar yine sertlesme bozukluklari, cinsel isteksizlik gibi sorunlara yol açabilir ancak bunlarin hiçbiri kalici cinsel hasarlara yol açmaz ve kisirlik yani infertilite yapmaz.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —