Bu yil kapilarini 91. kez açan Izmir Enternasyonal Fuari ile es zamanli olarak düzenlenen “ Terra Madre Anadolu Izmir” kapsaminda, gidanin “iyi, temiz, adil” dagitilmasi ve tarladan sofraya yolculugunu anlatan pek çok panel ve söylesi gerçeklestiriliyor. “Artsin eksilmesin tassin dökülmesin” söylesisinde uzmanlar, tarladan sofraya gida israfi ve sifir atigi konustu.
Izmir Sanat Bahçesi Söylesi Alani’nda, Izmir Asçilar Dernegi Baskani Doç. Dr. Turgay Bucak moderatörlügünde gerçeklesen söylesiye, Türkiye Asçilar Federasyonu (TAFED) Icra Kurulu Baskani Rahmi Yilmaz, Konak Tarim ve Orman Müdürü Ruhsan Özdemir Çiftçi, Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner, Üretici Dr. Nevzat Eldem konusmaci olarak katildi.
TAFED Icra Kurulu Baskani Rahmi Yilmaz, “Isin özü, iki boyutlu üretim ve tüketimdir. Biz her iki boyutta da yanlis yapiyoruz. Biz sefler olarak tarladan alip misafire sunuyoruz. Bu süreçte inanilmaz açiklar var. Reçete, gramaj ve paketleme sistemleri gibi yöntemlerle bu sorunu çözmeye çalisiyoruz. Amacimiz, sifir atikla bu ürün misafirin önüne kadar gitsin. Simdi bunu biraz da olsa basarmaya basladik. Bize emanet olan kaynaklari iyi kullanmali ve gelecek nesillere planlayarak birakmaliyiz” dedi.
Konak Tarim ve Orman Müdürü Ruhsan Özdemir Çiftçi, “Tüketicinin tüketim aliskanliklari çok önemli oldugu gibi üretici ayaginda da dogru hasat teknikleri bizim için çok önemli. Tüm zincir boyunca, kayip ve israfi en aza indirecek önlemleri almamiz gerekiyor. Birlesmis Milletler tarafindan desteklenen Gönüllü Hasat Projemiz ve ayrica pandemi döneminde gelistirdigimiz Gida Dostu Mutfagim projesiyle gida sektöründe çalisan personele verdigimiz egitim modüllerimiz var. Gidami Koru Mutfak Atölyeleri ile de ev kadinlarina gidanin israf edilmemesi için egitimler verdik. Yapilan tüm bu çalismalarin ana odagi, üretim zincirinin basindan tüketiciye kadar olan tüm süreçte farkindalik olusturmak” diye konustu.
Ziraat Mühendisi ve gönüllü aktivist Mine Pakkaner ise “Gidayi üretirken kaynaginda atiga engel olmak en önemli meselemiz. Nasil dogru üretiriz? Tarimsal üretim artiklarinin her birinin topraga geri dönmesi gerekiyor. Topraktan aldigimizi topraga geri vermediginiz sürece ne karbon ayak izinden ne su ayak izinden ne de ekosistemden söz edebiliriz. Israfi önlemeye tarimsal üretim ayagindan, tarim girdilerini israf etmeyerek baslamaliyiz” dedi.
Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin sözlesmeli üreticisi Dr. Nevzat Eldem de “Biz bir döngü yaratmaliyiz. Ne üretiyorsak onun bir atigi vardir, bu atiklari layikiyla toparlayip degerlendirebilirsek daha düsük maliyetli daha saglikli ve daha kaliteli ürünler elde etmis olacagiz” seklinde konustu.