Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Istanbul Valiligi'nde toplanan Devir Tasfiye ve Paylastirma Komisyonu, mülkiyetini IBB'de bulunan Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalilarinin hukuksuzca alarak Hazine'ye devretti.
ISTANBUL (IGFA) - Ortaköy sahilinde bulunan, Istanbul Büyüksehir Belediyesi'nin mülkiyetindeki toplam degerleri yaklasik 7 milyar TL’yi bulan Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalilari, Büyüksehir'den alinip Hazine’ye devredildi.
Cumartesi günü yalilarin önünde açiklama yapan Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu, bu ihtimali hatirlatarak, yapilmak istenen devri ‘gasp’ olarak nitelemisti.
KAMU GÜCÜYLE ENGELLEME
Sözlesme geregi mülklerin restore edilmedigi, otel olarak yapilmadigi, farkli kurumlardan da gelen sikayetler üzerine, Istanbul'un varliklarinin, degerlerinin, Istanbul halkiyla bulusturulmasi adina denetleme için binaya alinmadiklarini söyleyen IBB Genel Sekreteri Can Akin Çaglar, "Önümüze polis bariyerlerinin çikarilmasina kadar birtakim kamu gücüyle buradaki görevimizin engellendigini sizlere daha önce paylasmistik. Istanbul Büyüksehir Belediyesi olarak buradaki eksiklikleri ifade etmemiz üzerine sözlesmemizin sartlarinin yerine getirilmediginden bahisse sözlesmemizin iptali ve mülkün tarafimiza verilmesi üzerine bir süreç baslattik" diye konustu.
YALILAR OKUL OLARAK GEÇIYOR
Komisyon toplantisinda IBB’yi temsil eden tek isim olan Ülkü Sakalar konustu. Sakalar, Çevre ve Sehircilik Bakanligi Milli Emlak Genel Müdürlügü tarafindan Büyüksehir'e gönderilen ilk yazida yer alan ifadeleri açikladi:
"2014 yilinda Il Özel Idarelerinin kapatilarak mallarinin tasfiyesine iliskin kanunla kurulan komisyon yanlis kararlar almis olabilir. Okul, cami, karakol gibi vasfi olan binalar var ise bunlarin sadece IBB’ye degil, ilgilisine dönmesi gerekir. Buradaki az önce bahsedilen Hatice Sultan ve Fehmi Sultan yalilari da okul olarak geçiyor. Bunlari da bu sekilde degerlendirin."
DAVAYA VALILIK ELIYLE MÜDAHALE
THY Do&Co sirketi ile IBB arasindaki yargiya intikal etmis bir davayi Valilik eliyle müdahale edildigine isaret eden Ülkü Sakalar, bu gerekçelerin hiçbir hukuki yani olmadigini ve dava açacaklarini belirtti. Komisyondan yazili bir gerekçe istediklerini de söyleyen Sakalar, "Biz yazili gerekçe istedik ama onlar sözlü olarak, ‘burasi 1950 yilinda Maliye Hazinesi üzerineydi. Hata yapmisiz, pardon. Il özel idaresine gitmemeliydi. Oradan da size gelmemeliydi’ gibi gerekçelerle geriye aldilar yalilari. Isin özeti budur. Su anda ne yapacaklarini da çok merak ediyoruz. Oraya 130 milyon dolar yatirim yaptim diyor. Burayi Maliye Hazinesine verip de okul mu yapacaklar, ne yapacaklar? Gerçekten incelemeye deger bir konu" diye konustu.
Büyüksehir Belediyesi hukuk yoluyla mücadeleye devam edecegi ögrenildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.