Bu hastaligin tedavisinde stres kontrolü sart!
Bu hastaligin tedavisinde stres kontrolü sart!
Dermatolog Dr. Bahar Öznur, özellikle erkeklerde daha sik “kepek” sorunuyla ortaya çikan ”Seboreik Dermatit“ hastaliginin toplumun yüzde 11’inde görüldügünü söyledi. Dr. Bahar Öznur, yaz döneminde azalan kasintilarin tam olarak geçmeyecegini ve çözüm için hekime basvurmak gerektigini vurguladi.
Saçli deri ve yüz bölgesinde ortaya çikan kizariklik, pullanma, kasinti ve kabuklanmalar genellikle ”Seboreik Dermatit“ veya halk arasinda “yagli egzama” olarak da bilinen inflamatuar bir deri hastaligini isaret ediyor. Acibadem Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Bahar Öznur, toplumun yüzde 11’inde bu sorunun yasandigini belirterek “Bu hastaligin, kepeklenme ile seyreden hafif formu, özellikle erkeklerde çok daha sik görülüyor. Her ne kadar alevlenme ve iyilesmelerle seyretse de tam olarak geçmemekte ve kronik bir seyir izlemektedir. Hastaligin öncelikli tedavi yöntemleri arasinda aktif stres kontrolü gelmektedir” dedi.
Bebeklerde “konak” olarak görülüyor
Dr. Bahar Öznur hastaligin en çok saçli deri, burun kenarlari, kaslar ve kulak arkalari, gögüs arasinda kizariklik, kasinti, kabuklanma ve pullanma seklinde görüldügünü, genellikle 6 aydan küçük bebeklerde görülen biçiminin ise halk arasinda “konak“ olarak bilindigini ifade ederken, bu durumun genellikle bir yas civarinda kendiliginden düzeldigini söyledi.
Yaz aylarinda hafifliyor
Hastaligin çogunlukla ‘Malassezia Furfur’ adi verilen ve dogal deri floramizda yerlesim gösteren bir mantarin asiri artisi ve vücudumuzun bu mantara karsi gelistirdigi duyarliliktan kaynaklandigini belirten Dr. Bahar Öznur, diger faktörleri ‘stres, soguk ve kuru hava, yagli cilt, alkol bazli losyonlarin kullanimi, genetik yatkinlik ve hormonal düzensizlikler’ olarak siraladi. Dr. Bahar Öznur, hastaligin yaz aylarinda ve nemli ortamda hafiflemesinin günes isiginin tedavi edici etkisine bagli oldugunu da ifade etti.
Bazi hastaliklara eslik edebilir
Seboreik Dermatit’in ayrica bazi hastaliklara eslik ettigini belirten Dr. Bahar Öznur söyle konustu: “Bu hastaliklar arasinda bagisiklik sistemini baskilayan durumlar; organ nakli, HIV enfeksiyonu ve lenfoma sayilabilir. Nörolojik hastaliklar (Parkinson hastaligi vb) ve psikolojik hastaliklara da eslik edebilir. Ayrica bazi ilaçlarin kullanimi hastaligi artirabilir.”
Sedef hastaligiyla karistirmayin
Seboreik Dermatit kasintilarinin, sedef hastaligiyla karistirilabildigine dikkat çeken Dr. Bahar Öznur, “Klinik olarak sedef hastaliginda, mumsu sedef rengi ve kalin plaklar daha yogun izlenir ama deriden alinacak deri biyopsisini patolojik incelemeye göndererek tani konulabilir. Ayrica iki hastaligin tedavisi benzer oldugundan çogunlukla düzelmeler ayni oranda olur” diye konustu.
Stres kontrolü sart!
Hastaligin tedavisinin belirtilerin azaltilmasina yönelik oldugunun altini çizen Dr. Bahar Öznur, strese bagli gelisen olgularda öncelikle aktif bir stres kontrolü önerildigini anlatti. Tedavide saçlarin aralikli olarak “antiseboreik” sampuanlarla yikanmasi gerektigine deginen Dr. Bahar Öznur “Kullanilan sampuanlara direnç gelisebileceginden 3-4 ayda bir degistirmek gerekebilir. Hastalara genellikle çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol, katran, salisilik asit içeren sampuanlarin kullanimi önerilir. Bu sampuanlar, saç diplerinde asiri kuruluk ve hassasiyet yaratabilir, dolayisiyla aralikli kullanilmalidir.” dedi.
Dr. Bahar Öznur hastalara “topikal kortizon” içeren krem ve solüsyonlarin önerildigini de belirterek “Ancak bu tarz ürünleri uzun süre kullanmak deride incelme yapabileceginden kontrollü kullanilmasi gerekir” dedi. Dr. Bahar Öznur lokal olarak uygulanan antiinflamatuar kremlerin uzun dönem güvenle kullanilabilecegini, ilerleyen evrelerde ise mantara karsi etki eden kremler tercih edilebilecegini ifade etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.