Tarih: 09.09.2022 13:46

8. Çanakkale Bienali için geri sayim basladi

Facebook Twitter Linked-in

“Birlikte nasil çalisiriz?” basligi altinda topluluk, çalisma, birliktelik kavramlari ve deneyimlerine odaklanan 8. Çanakkale Bienali, 1 Ekim’de Çanakkale’de 11 farkli noktada sanatseverlerle bulusmaya hazirlaniyor.

 

 

8. Çanakkale Bienali, 40’a yakin sanatçi ve davet ettigi 6 sanat inisiyatifiyle "Birlikte nasil üretiriz?", “Birlikte nasil yasariz?”, “Birlikte nasil çalisiriz?” gibi temel ve kapsayici sorular üzerinden insan-insan, insan-doga, insan-hayvan, hayvan-hayvan ve tüm canli-canli olmayan yapilar arasindaki karmasik iliskilerin baglantilarini/dügüm noktalarini arastirmayi amaçliyor. Konukseverlik, dostluk, is birligi, emek, sorumluluk, adalet, bagislama, hafiza, yas, nese gibi farkli kavramlari ele alirken, insanin "birlikte yasama" zorunlulugunun pesini birakmayan paradokslar, imkansizliklar ve tekil sanslari da soru isaretleri ve ünlemlerle vurguluyor. Sehre yayilan 11 mekânda izleyicilerle bulusacak olan bienal, yeni isbirlikleri ve üretimlere kucak açmayi umuyor. 1 Ekim’de baslayacak olan 8. Çanakkale Bienali, ana sergilerinin yani sira panel, atölye, film gösterimi ve paralel etkinliklerden olusan programiyla 5 Kasim’a kadar devam edecek.

 

Birlikte çalisma meselesine odaklanan bienale, özgün bir aradalik modelleri sunan AVTO (Istanbul), Monitor (Izmir), Are Projects (Antalya), Ka Atölye (Ankara) ve Çanakkale’den Garp Sessions inisiyatifleri ile Italya Lucca’dan bagimsiz Giungla Festivali davet edildi. Inisiyatiflerin her birinin Korfmann Kütüphanesi, Mekor Hayim Sinagogu, Palamut Depolari gibi Çanakkale’nin özgün kent mirasini yansitan mekanlarda kendi üretme ve çalisma pratikleri kadar, sanata bakis açilarini da yansitan sergi ve projelerle bienalin sanatsal içerigine katilmalari arzulaniyor. MAHAL, The FeHAN, Bordo Bina, Dardanel Spor Tesisleri ve ÇTSO Çanakkale Evi ise bienal ana sergilerine ev sahipligi yapmaya hazirlaniyor. Çanakkale Bienali, sanatin hafiza ve tarihsel süreçlerine yönelik duyarliligini bu edisyonunda da sürdürerek, Alparslan Baloglu’nun hem retrospektif sergisini hem de Baloglu’nun Troya’yi yeniden ve bugünden okudugu yeni projesini Troya Müzesi’nin büyülü atmosferinde sanatseverlerle bulusturuyor. 

 

DARDANEL ve OPET’in ana destekçiliginde CABININ tarafindan hayata geçirilen 8. Çanakkale Bienali’nin genel sanat yönetmenligini Azra Tüzünoglu üstleniyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi, Troya Müzesi, ÇTSO, Troia Vakfi ve CABININ bilesenlerinin mekân saglayiciliginda, SAHA Dernegi, ÇOMÜ GSF, ÇATKAV, ÇATOD, Goethe Enstitüsü (Alman Konsoloslugu ve Kulturakademie Tarabya), Romanya Konsoloslugu ve Troya Kazilari’nin katkilariyla düzenlenen bienal, Çanakkale’nin kültür ve turizm sektörünün öncü kuruluslarinin ve STK’larinin her edisyonda biraz daha artan katki ve desteklerinden güç aliyor. 

 

CABININ, tarihi, kültürel ve dogal degerleriyle Çanakkale’yi bir çagdas sanat ve kültür kenti olarak konumlandirma hedefine yönelik uzun soluklu çabalarini, sürdürülebilirlik eksenli altyapi destekleriyle güçlendiren, Avrupa Birligi tarafindan finanse edilen CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programi ve Sivil Düsün Programi’na, Sivil Toplum için Destek Vakfi ve Turkey Mozaik Foundation’in Kültür Sanat Fonu 2022 dönemi hibe destegine de katkilari için tesekkür eder.

Çanakkale HABERI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —