Okul öncesi, ilkögretim ve ortaögretim okullarindaki yaklasik 19 milyon ögrenci için ilk ders zili çaldi. Bazi ögrenciler okula basladigi için çok mutluyken özellikle ilkokula, ortaokula ya da liseye geçen ögrenciler ilk haftalarda uyum sorunlari yasayabiliyor. Bazi çocuklar ise okula hiç gitmek istemiyor, sürekli aglayarak, kendini hasta hissettigini söyleyerek okuldan kaçiyor. Okula gitmeyi reddetme boyutuna gelen okul fobisinin çözülmemesi tüm bir dönemi hatta ögrencinin egitim hayatini dahi etkileyebilir. Bu nedenle ailelere birçok görev düsüyor.
Okul fobisi nedir?
Okul fobisi hakkinda bilgi veren Akademisyen-Yazar, Egitim Danismani Ecehan Ersöz, "Çocugun, okula gitmekten kaygi ve korku duymasi anlamina gelen okul fobisi, her yasta görülebilir. Okul reddi olarak da tanimlanabilir. Ancak bu isteksizlik çocuk, tembellik yaptigi için degildir. Okul fobisinde çocuk, okula gitmeyi duygusal olarak reddeder. Korku, öfke, sinirlilik hali, hasta hissetme gibi belirtiler gösterebilir. Genç nüfusta yüzde 2-5 oraninda karsilasiliyor" dedi
Geçistirmeye çalismayin
Okula baslama deneyiminin ögrencilerin tüm egitim hayatlarini etkileyebildigini aktaran Akademisyen-Yazar, Egitim Danismani Ecehan Ersöz, bu yüzden velilerin konuya yaklasiminin oldukça önemli oldugunu kaydederek su önerilerde bulundu:
- Çocugun kaygilarini geçistirmeye, küçümsemeye çalismayin. Gerçekçi cevaplarla onu rahatlatin.
- Okula gidersen hediye aliriz, okula gitmezsen issiz kalirsin gibi tehdit, pazarlik içeren cümlelere kurulmamali.
- Kendi deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
- Yasitlariyla kiyaslama yapmayin.
- Zorla okula götürmeye çalismayin, kaygi daha da artabilir.
- Ileri seviye okul fobisi varsa profesyonel destek alabilirlersiniz.
- Ebeveynlerle birlikte okula motivasyona yönelik bir pano hazirlanabilir.
- Dijital aktiviteler yerine biraz daha okul hayatini tanitan, sevdirecek ve ögrenme heyecani yaratacak tarzda kitaplarla vakit geçirilmeli.
- Okul alisverisi ile ögrencileri motive etmek mümkün. Online alisveris yapilacaksa da ihtiyaçlarin bir kismini fiziksel olarak temin edilmeli.
- Okulun onun için anlam ifade etmesi için iyi vakit geçirecegi, yeni arkadaslarla tanisacagi, çesitli etkinlikler gerçeklestirecegi bir ortam oldugunu anlatabilirsiniz.
- Ögrencilerin okulda ögreneceklerine özendirebilir ve ögrenmenin önemini basari hikayeleri, atasözü veya özdeyislerle aktarabilirsiniz. Böylece okul hayati çocuk için bir anlam ifade ederek, zihnindeki belirsizlikler azalacak ve okula yönelik aidiyet duygusu artacak, aileye yönelik ayrilik kaygisinin da önüne geçilebilecektir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.