Tarih: 12.09.2022 15:06

Cem evleri Alevilerin ibadethanesidir

Facebook Twitter Linked-in

Çukurova Belediye Baskani Soner Çetin, Haci Bektas Veli Anadolu Kültür Vakfi Adana Subesince düzenlenen asure etkinliginde cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektigini söyledi. Alevileri baskalarinin tarif etmesinin isgüzarlik oldugunu vurgulayan Baskan Soner Çetin, Alevilerin taleplerinin dikkate alinmasini istedi.

 

Haci Bektas Veli Anadolu Kültür Vakfi Adana Subesince binlerce kisinin katilimiyla asure etkinligi düzenlendi. Yüzüncüyil Cem Evinde düzenlenen etkinlikte asure kazanlari kardeslik için kaynadi, deyisler söylenerek, semah dönüldü.

 

Ali Güzel Dede’nin asure duasini okumasinin ardindan konusan Haci Bektas Veli Anadolu Kültür Vakfi Adana Sube Baskani Saim Yilmaz, “Asuremizi dostluk, kardeslik, baris için kaynattik. Asuremizi tüm insanlar için kaynattik. Asuremizi haktan, emekten, baristan, özgürlükten yana olanlar için kaynattik” dedi.

 

TÜRKIYE’DE KARDESÇE YASAYACAGIZ

Çukurova Belediye Baskani Soner Çetin de asurenin birlik, beraberlik, kardeslik, dostluk için kaynadigini belirterek, “Asure birligin, beraberligin, kardesligin sembolüdür. Kazana giren her sey bir arada durur, birbirini tamamlar ama hiçbiri kendi özelligini yitirmez. Biz de Türkiye’deki 84 milyon insan; tüm farkliliklarimizla, bir arada kardesçe, baris içinde yasayacagiz. Bu birligin, beraberligin kuskusuz çimentosu da Alevi canlarimizdir. Hünkar Haci Bektas Veli’nin “Incinsen de incitme” ögretisini benimseyen Aleviler bu topraklarda hem geçmiste hem de yakin tarihimizde çok büyük acilar yasamislar, egemenler tarafindan her firsatta incitilmisler ama asla incitmemislerdir. Tarih boyunca Kuyucu Murat Pasa’lardan, Ebu Suud’lardan ve nicelerinden zulüm gören, katliamlara ugrayan Alevi canlarimiz, yakin tarihimizde de Maras, Çorum ve Sivas katliamlariyla en büyük acilara katlanmak zorunda birakilmistir. Yasanan tüm acilari hepimiz hala yüreklerimizde hissediyoruz” seklinde konustu.

 

ALEVILERIN SORUNLARI ÇÖZÜLMELI

Aleviler yüzyillardir bu topraklarda toplumun birlestirici gücü oldugunu kaydeden Baskan Soner Çetin, “Üzerinden yüzyillar da geçse ve bazi ön yargilar yikilsa Alevilerin temel sorunlari bugün hala çözülmemis, çözülememis belki de çözülmek istenmemistir. Bugün hala gücü elinde bulunduran siyasilerden destek alan bir kisim gerici mihraklar toplumda ayrismayi körüklemek için Alevilerle ilgili iftiralara ve yalanlara sarilmakta, birlik beraberligimizin temeline dinamit koymaya çalismaktadir. Her firsatta yalanlariyla Alevileri tahrik etmeye, çatismanin içine çekmeye çalisan bu mihraklarin oyununa elbette ki daha önce oldugu gibi Alevi canlarimiz gelmemektedir. Aleviler, toplumsal düzen konusunda çok duyarlidir. Bunu tüm tahrik ve kötü niyetli girisim karsisinda göstermislerdir. Bu olumlu tavir karsisinda yapilmasi gereken Alevilerin taleplerini dikkate almak ve çözüm üretme noktasinda ciddi adimlar atmaktir” dedi.

 

BASKALARI ALEVILERI TARIF ETMEMELI

Baskan Soner Çetin konusmasinda cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektigini söyleyerek, Alevilik hakkinda hiçbir fikri olmayanlarin Aleviligi tarif etme çabasini elestirdi. Baskan Soner Çetin söyle devam etti:

 

“Öncelikli mesele de Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesidir. Ne kadar inkar edilirse edilsin cem evleri Alevilerin ibadethanesidir. Bunu baskalarinin tarif etmesine gerek yoktur. Aleviler kendini tarif etmekten aciz mi ki Alevilik hakkinda hiçbir fikri olmayanlar Aleviligi tarif etmeye kalkisiyor. Bu tamamen isgüzarliktir. Aleviler kendini bilir, kendini de tarif edebilir. Alevilikle ilgili konular Alevilere birakilmali, bu konuda Diyanet de dahil kimse ahkam kesmemelidir.”

 

SONER ÇETIN ÇIÇEK VERILDI

Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar ve Haci Bektas Veli Anadolu Kültür Vakfi Genel Baskani Ercan Geçmez de konusmalarinda Alevilerin yillardir çözülmeyen sorunlarina dikkat çektiler. Konusmalardan sonra Ercan Geçmez ve Saim Yilmaz vakfa hizmetlerinden dolayi Çukurova Belediye Baskani Soner Çetin’e çiçek verdiler.

 

Yurttaslarin büyük ilgi gösterdigi asure etkinligine CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Sevkin, Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay ve Yüregir Belediye Baskani Fatih Kocaispir de katildi.

 

Konusmalarin ardindan asure etkinligi Ender Balkir konseri ile devam etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —