• BIST 100

    10446,24%1,00
  • DOLAR

    32,52% -0,32
  • EURO

    35,00% -0,17
  • GRAM ALTIN

    2438,99% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3954,23% 0,66

Tarihi Firindan Tarihi Lezzetler

Zeytinburnu Belediyesi tarafindan aslina uygun olarak restore edilen Tarihi Merkez Efendi Firini’nda, 12 bin yillik ata tohumlarinda elde edilen bugdaylarla hazirlanan ekmekler lezzetseverlerin begenisine sunuluyor.

YASAM 14.09.2022 13:29:00 0
Tarihi Firindan Tarihi Lezzetler

Zeytinburnu Belediyesi tarafindan aslina uygun olarak restore edilen Tarihi Merkez Efendi Firini’nda, 12 bin yillik ata tohumlarinda elde edilen bugdaylarla hazirlanan ekmekler lezzetseverlerin begenisine sunuluyor.

 

Tarihi kayitlarda Merkez Efendi Vakfiyesi oldugu bilinen ve o dönemlerde mahallenin ekmek ihtiyacini karsiladigi düsünülen ve günümüze kadar sadece ön duvarinin saglam olarak geldigi Tarihi Firin binasi, eski günlerindeki gibi yeniden hayat buluyor. Tarihi Merkez Efendi Firini’ni aslina uygun olarak restore edip, tekrar hizmete açan Zeytinburnu Belediyesi, tarihi ata tohumlarindan elde edilen bugdaylarla üretilen çesit çesit ekmekleri lezzetseverlerin begenisine sunuyor. Kisa sürede kendi lezzet müdavimlerini olusturan Tarihi Merkez Efendi Firini’nda tarihi geleneksel ekmek çesitlerimizden Siyez, Has Bugday ve Zerdeçalli Has Bugday Ekmegi her gün taze olarak tezgahlardaki yerini aliyor. Firinda ayni zamanda günlük olarak, Pogaça, Tatli Kurabiye ve Gevrek Sokak Simidi üretimi de gerçeklestiriliyor. 

 

12 BIN YILLIK ATA TOHUMLARINDAN ELDE EDILEN BUGDAY EKMEGI

Tarihi Merkez Efendi Firini’nda üretilen Siyez Ekmegi’nin unu 12 bin yillik ata tohumlarinin tas degirmende ögütülmesiyle elde ediliyor. 

 

Has Bugday Ekmegi, organik tam bugday, organik çavdar ve birinci sinif beyaz olmak üzere üç farkli unun karisimiyla hazirlaniyor. Has Bugday Ekmegi’nin eksi maya ile birlikte yaklasik 16 saat soguk fermantasyon süresi ve 1.5 saat pisirme süreci var. Zerdeçalli Has Bugday ekmegi de ayni karisimdan elde ediliyor. Bu ekmegin sirri, içerisine koyulan ve farkli bir lezzeti ortaya çikaran zerdeçalda gizli. 

 

Tarihi Firin’in alisilagelmis lezzetlerle kiyaslanamayacak pogaçalari ise tereyagi ile hazirlaniyor. Toz findik, pirinç, ceviz, tahin pekmez ve pudra sekeriyle hazirlanan Tatli Kurabiye ve Gevrek Sokak Simit’i de mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasinda yer aliyor. 

 

Haftanin 7 günü boyunca açik olan Tarihi Merkez Efendi Firini; sabah 08.00, aksam 22.00 saatleri arasinda hizmet veriyor.

 

TARIHI MERKEZ EFENDI FIRINI HAKKINDA

Günümüze kadar sadece ön duvari saglam olarak gelebilen binanin arka tarafina ise büyükçe bir fabrika insa edilmisti. Yapi 2008 yilinda tescil edilip, 2015 yilinda restore edilerek kullanima hazir hale getirildi. Binanin giris kati ekmek satis ya da dagitim bölümü, firin ve arka kismi ise imalat bölümü olacak sekilde aslina uygun olarak restore edildi. Bu kattan ara kata merdivenle baglanti kurularak, bu merdivenin altindan bahçeye bir çikis kismi yapildi. Firin içi servis de bu merdivenle yapiliyor. Binanin galeri katinin dösemesi ve tavani ahsaptan olusuyor. Ara kata disaridan girilerek üst kata çikilabilmekte. Iki oda ve bir lavabonun yer aldigi üst katta yer ve tavan dösemeleri de ahsap.


YAZARLAR