Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Izmir’e kazandirdigi Türkiye’nin ilk ve tek Bayrakbilim ve Türk Bayraklari Müzesi, yeni bir koleksiyona daha ev sahipligi yapmaya basladi. Izmir’in Kurtulusu’nun 100. Yili Etkinlikleri kapsaminda; Cem Üsküp Koleksiyonu ile açilan “Meçhul Asker: Osmanli’dan Cumhuriyet’e Asker Portreleri” adli sergi, DEÜ mensuplarini ve vatandaslari bir araya getirdi. Izmir Emniyet Müdürü Mehmet Sahne’nin katildigi törende konusan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Bu özel koleksiyonda, ülkemizin bugünlere gelmesi için emek vermis, kan dökmüs ve aziz milletimize hizmet etmis kahramanlarimizin hayatlarini anlama firsati bulduk” diye konustu.
Türkiye’nin ilk ve tek Bayrakbilim ve Türk Bayraklari Müzesi’ni Izmir’de açan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlügü, Izmir’in Kurtulusu’nun 100. Yili Etkinlikleri kapsaminda yeni bir sergiyi daha kente kazandirdi. Bu kapsamda; “Meçhul Asker: Osmanli’dan Cumhuriyet’e Asker Portreleri” adli sergiyi açan DEÜ Rektörlügü, üniversite mensuplarini ve vatandaslari bir araya getirdi. Cem Üsküp’ün koleksiyonuna ait olan; küratörlügünü Müze Müdürü Ögretim Görevlisi Ömer Durmaz ile Ögretim Görevlisi Betül Teoman’in yaptigi; sergileme tasarimini ise DEÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü’nden Arastirma Görevlisi Çetin Can Karaduman’in gerçeklestirdigi sergi, Izmir Emniyet Müdürü Mehmet Sahne’nin katilimi ile açildi.
Tarihi sahsiyetleri anlaminin tarihi hadiseleri bilmek kadar önemli oldugunu kaydeden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Hepimizin bildigi üzere ülkemiz, büyük mücadelenin ardindan kuruldu. Bu süreçte istiklal ve istikbal sevdasini sinesinde tasiyan aziz milletimiz, onurlu durusu sayesinde hem dünyaya örnek oldu hem de kendi içinden birçok kahramani çikardi. Dolayisiyla geçmisimizi bilmek ve ona sahip çikmak, umudun ve basarinin üzerinde yükselen ülkemiz açisindan daha da önemli hale geldi. Bu noktada milli ve manevi degerlerimiz kadar; mücadelemize güç ve ruh veren kahramanlarimizi yakindan tanimamiz, hepimiz için zorunlu hale geldi” dedi.
“TARIHI SORUMLULUGUMUZ VAR”
Üniversite olarak bu gerçeklige uygun çalismalar yürüttüklerini kaydeden Rektör Hotar, “Biz, Türkiye’nin ilk ve tek Bayrakbilim ve Türk Bayraklari Müzesi’ni kentimize kazandirirken bu duygulari içimizde tasiyorduk. Sonuçta, tarihi ve toplumsal sorumluluklari olan arastirma üniversitemiz, atacagi her adimda örnek olmasi gerekiyordu. Aziz milletimize her zaman hizmet eden kurumumuz, sanli bayragimiza, ilke ve degerlerimize sahip çikacak nesilleri yetistirmeye özen gösterdi. Bu sergi ise meçhul gibi gözüken ancak zihnimizde ve gönlümüzde her daim yeri olan askerlerimizin portrelerini, kamuoyu ile paylasmayi hedefledi. Böylece, bizi biz yapan kahramanlarimizi tanimayi ve ortak yasam arzumuzu vurgulamayi amaçladik” diye konustu.
ÖGRENECEGIMIZ ÇOK SEY VAR
Türk tarihinden ögrenilecek çok sey oldugunu sözlerine ekleyen Rektör Hotar, “Osmanli Imparatorlugu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne dek; sanli tarihimizin bir bölümünü asker portreleriyle anlatan bu özel koleksiyonda, ülkemizin bugünlere gelmesi için emek vermis, kan dökmüs ve aziz milletimize hizmet etmis kahramanlarimizin hayatlarini anlama firsati bulduk. Sanli tarihimizden ögrenecegimiz daha çok sey var. Biz, ilmi, imani ve ordulari ile yedi düvele meydan okumus bir milletin evlatlariyiz. Ecdadimizin zaferlerini ve askerlerini tanimak, bizim yükümlülügümüzdür. Bu sergiyi de, yaklasimimizin bir sonucu olarak düsünüyoruz” ifadesinde bulundu.
TESEKKÜR ETTI
Koleksiyonunun ayni zamanda çocuk ve gençlere de ilham ve örnek olacagina inandiklarini kaydeden Rektör Hotar, sözlerini söyle sürdürdü: “Sergimizin açilisinda bizleri yalniz birakmayan Izmir Emniyet Müdürü Sayin Mehmet Sahne’ye; koleksiyonunu üniversitemiz ile paylasan Sayin Cem Üsküp’e; burada emegi geçen mensuplarimiza ve vatandaslarimiza tesekkür ediyoruz. Birlik ve beraberligimiz ugruna canlarini feda eden kahraman sehitlerimizi rahmetle aniyor; aziz milletimize sükranlarimizi sunuyoruz.”
IÇ DÜNYALARINI YANSITIYOR
Törenin açilisinda konusan koleksiyoner Cem Üsküp ise sergiye öncülük eden DEÜ Rektörlügüne tesekkür ederek, “Bu sergide, Türk askerinin muhtelif rütbede ve farkli zamanlarda çektirdigi portreler yer aliyor. Burada askerimizin kahramanliklarinin yani sira; onlarin iç dünyalarini da yansitmaya çalistik. Bu vakur bakislarin arkasinda her biri, gururla üniformasini tasirken vermis olduklari pozlarla beraber; fotograflarin arkasina kendi el yazilariyla tutmus olduklari notlari da yer aliyor. Bu yazilar da onlarin iç dünyalarini yansitiyor” dedi. Törenin ardindan ziyaretçilerle birlikte sergiyi gezen Rektör Hotar, Sahne’ye müzenin kitabini armagan etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.