Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Dirsekte sinir sikismasi habercisi olabilir
Dirsekte sinir sikismasi habercisi olabilir
Elimizin dördüncü parmagi olan yüzük parmagi ile besinci parmak olan serçe parmakta agri ve uyusma, dirsekte sinir sikismasinin habercisi olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Nihal Özaras, özellikle masa basi çalisanlarda yogun klavye ve maus kullananlarda siklikla görülen rahatsizligin erken teshis edilmesinin önemini vurguladi.
Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Nihal Özaras, dirsekte sinir sikismasina iliskin degerlendirmede bulundu.
Yogun klavye ve maus kullanimi sebep olabiliyor
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Nihal Özaras, elin dördüncü yani yüzük parmagi ve besinci parmagi olan serçe parmakta agri, uyusma gibi sikayetlerin olmasi halinde “Kübital Tünel Sendromu” yani dirsekte sinir sikismasi olabilecegini söyledi. Prof. Dr. Nihal Özaras, “Özellikle masa basi çalisanlarda, yogun klavye veya maus kullananlarda siklikla görülmeye baslanan bu rahatsizlik tedavi edilmezse ciddi bir saglik sorununa yol açabilir.” uyarisinda bulundu.
Dirsegin uzun süre bükülü kalmasi neden oluyor
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Nihal Özaras, dirsekte sinir sikismasinin dirsegin uzun süre bükülü olarak kalmasindan kaynaklandigini söyledi. Prof. Dr. Nihal Özaras, “Dirsegin arka kisminda yer alan bir kanaldan ulnar sinir adi verilen bir sinir geçmektedir. Çalisma sartlari, hobi aktiviteleri veya aliskanliklar nedeniyle dirsegini uzun süre bükülü durumda tutan kisilerde bu sinir dirsek kanalinda basiya ugrar. Eger bu durum uzun süre devam ederse zamanla sinirde zedelenme meydana gelir.” diye konustu.
Dügme iliklemede ve sise kapagi açmada güçlük çekilebilir
Dirsekte sinir sikismasinin nedenlerine de deginen Prof. Dr. Nihal Özaras, “Ilk baslarda sadece dördüncü ve besinci parmaklarda duyu kaybi, uyusma, agri gibi sikayetlerle karsimiza çikan kübital tünel sendromu, erken dönemde tedavi edilmezse elde güçsüzlük; dügme ilikleme, sise kapagi açma gibi motor becerilerde ve kavramada bozukluk gibi önemli klinik tablolara neden olur.” uyarisinda bulundu.
EMG tetkiki gerekebilir
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Nihal Özaras, tani için hastaligin hikayesi (anamnez) ve muayenenin çogu zaman yeterli oldugunu belirterek “Ancak basinin siddetini degerlendirmek için EMG tetkiki de bazen gerekli olur.” dedi.
Tedavi sürecinde bilgilendirme önemli
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Nihal Özaras, tedavi sürecinde hastanin hastalik ve kaçinmasi gereken durumlar hakkinda bilgilendirilmesinin çok önemli oldugunu vurgulayarak sözlerini söyle tamamladi:
“Dirsegin bükülmesini engelleyecek splintler; sinirin kanal içindeki basisini azaltacak ilaç ve fizik tedavi yöntemlerinin kullanilmasi tedavinin diger basamaklaridir. Bunlara ragmen düzelmeyen ve ciddi düzeyde basiya maruz kalan olgularda cerrahi olarak basinin kaldirilmasi önerilir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.