Temelde saglikli gidalar tüketiyor olsak bile besinlerden yeterli verimi alamiyor olabiliriz. Hangi besinin nasil pisirilmesi gerektigi, neyin yaninda tüketilirse faydasinin artacagi, saklanma kosullari gibi birçok etkenin saglikli beslenmenin temelini olusturdugunu söyleyen Anadolu Saglik Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmani Tuba Örnek, besinlerin olumlu etkilerini arttiracak 27 öneride bulundu:
Sarimsagi çigneyerek ya da havanda dövülmüs olarak tüketin. Brokoliyi uzun süre pisirmeyin, 5 dakika pisirmek yeterli. Demir emilimi için C vitamininden zengin besinler tüketilebilir. Örnegin etin yaninda bol limonlu yesil ve kirmizi biberden zengin bir salata yiyin. Zerdeçali karabiber ile sicak yemeklerde kullanabilirsiniz. Demlediginiz yesil çaya 1 tatli kasigi dogal bal ekleyerek antioksidan degerini artirabilirsiniz. D vitamini takviyelerinizin K2 destekli olmasina dikkat edin. Karanfili havanda ezerek veya ögüterek çaylariniza ekleyebilirsiniz. Ceviz findik badem gibi yagli tohumlari çig olarak tüketin. Keten tohumunu ögütmeden saklayin. Tüketeceginiz zaman 1-2 tatli kasigi ögütüp bekletmeden kullanin. Tereyagini sade yag haline getirerek sindirimi kolaylastirabilirsiniz. Balik kizartildiginda Omega-3 azalir. Baligi firin veya izgara seklinde pisirebilirsiniz. Kurubaklagilleri bir gece önceden islatin ve hatta filizlendirdikten sonra pisirin. Domatesi pisirmek likopenden daha fazla faydalanmayi saglar. Süt yerine yogurt veya kefir tüketin. Kefirin sindirimi daha kolaydir ve probiyotik kazanmis olursunuz. Rafine degil, kabuklu, lifli olan tam tahillari tercih edin. Zeytinyagini sizma olarak kullanin, isiksiz ortamda saklayin. Tuzunuzu iyot kaybina neden olmamak için isiksiz ortamda saklayin. Muz, elma, kiviyi olgunlasmamis olarak tercih edin. Yaprak ve çiçeklerinden yararlandigimiz bitki çaylarini uzun süre kaynatmayin, 5 dakika demlemek yeterli. Sebze yemekleri ve salatalarda zeytinyagi kullanmak vitamin ve mineral emilimini arttirir. Faydali bagirsak bakterilerini arttiran (probiyotikler) fermente ürünler tüketin. Yesil sebzeleri biçakla keserek degil elinizle bölerek hazirlayin. Sebze ve meyveleri kesip dogradiktan sonra bekletmeden tüketin. Pismis yemeginizi 2 saatten fazla oda sicakliginda, buzdolabinda ise 2 günden fazla bekletmeyin. Stresinizi yönetin. Stres sindirimi olumsuz etkiler, besin ögeleri ise yaramaz hale gelir. Sigara besin emilimini azaltir, sigara dan uzak durun. Çay ve kahvenizi yemekten 1 saat sonra tüketin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.