Keyifli anlarin, is arasinda verdigimiz molalarin, dost sohbetlerinin vazgeçilmezi olan kahve, tüketimi abartilmadigi sürece saglik için birçok fayda sagliyor.
Keyifli anlarin, is arasinda verdigimiz molalarin, dost sohbetlerinin vazgeçilmezi olan kahve, tüketimi abartilmadigi sürece saglik için birçok fayda sagliyor. Yapilan arastirmalara göre düzenli kahve tüketen bireylerin tüketmeyenlere göre yasam süresi daha uzun oldugunu söyleyen DoktorTakvimi uzmanlarindan Diyetisyen Ilayda Kaya, kahve ve saglik iliskisine dair merak edilenleri anlatiyor.
Neredeyse hepimizin tükettigi içeceklerden biri olan kahve denildiginde akla ilk olarak kafein geliyor. Ancak kahve sadece kafein degil anti inflamatuar aktif maddeler ve antioksidanlar da içeriyor. Bu nedenle abartmadan kahve tüketmek vücuda birçok fayda sagliyor. DoktorTakvimi uzmanlarindan Diyetisyen Ilayda Kaya, yapilan arastirmalara göre düzenli kahve tüketen bireylerin tüketmeyenlere göre yasam süresi daha uzun oldugunun görüldügünü belirtiyor.
Kahvenin kalp rahatsizliklari, felç, böbrek hastaliklari, alzheimer, demans, parkinson gibi nörodejeneratif hastaliklarin riskini azalttigini da anlatan Dyt. Kaya, kahvenin yararlarini söyle anlatiyor: “Hücre yapisini korur ve kontrolsüz çogalmayi önler. Içerdigi yüksek antioksidanlar sayesinde kansere karsi koruyucudur. Kafein sayesinde zihinsel performansi olumlu yönde etkiler, is verimliligini ve konsantrasyonu arttirir. Metabolizma hizini önemli ölçüde arttirarak yag yakiminin hizlanmasina yardimci olur. Fiziksel performansi arttirir. Kahve içerdigi kafein sayesinde, adrenalin hormonunu arttirir.”
Süt, krema gibi aroma veren maddeler kahvenin kalorisini artiriyor
Dyt. Kaya, saglikli bireylerin günde 1-2 fincan Türk kahvesi ya da filtre kahve içmesinin yararli oldugunu söylüyor. Gerekenden fazla tüketim oldugu durumlarda kahvenin yaninda bol su tüketilmesini öneren Dyt. Kaya, kilo kontrolü için kahvenin sade tercih edilmesinin gerektigini hatirlatiyor: “Kahvenin kalorisi sade olmasi kosuluyla yok denecek kadar azdir. Bu nedenle kilo kontrolü için beslenmeye eklenebilir. Kahvenin kalorisini arttiran içine eklenen süt, krema, aroma verici gibi maddelerdir.”
Dyt. Kaya, kahve ne kadar yararli olsa da fazla tüketiminin olumsuz sonuçlara yol açabilecegini hatirlatiyor. Dyt. Kaya fazla kahve tüketiminin olasi zararlarini söyle siraliyor:
Kalp çarpintilarina neden olabilir. Aritmi ve diger kalp rahatsizliklarina sebep olur. Kan basincini yükseltebilir. Tansiyon hastalarinin dikkatli tüketmesi gerekir. Dogurganligi olumsuz etkiler. 300 mg’dan fazla kafein tüketimi dogurganligi azaltir. Demir emilimini azaltici etkisinden dolayi kansizliga yol açabilir. Gerginlik, uykusuzluk gibi olumsuzluklara neden olur. Kemik erimesine yol açabilir. Dis minesini asindirir, disleri sarartabilir . Diüretik oldugu için idrar çikisini arttirir böylece vücutta susuzluga yol açar.Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.