Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Basaksehir Belediyesi tarafindan bu yil yedincisi düzenlenen Basaksehir Living Lab Inovasyon Yarismasi’nda yenilikçi fikirler ödüllerine kavustu. Çevrimiçi gerçeklestirilen törende konusan Basaksehir Belediye Baskani Yasin Kaartoglu, Türkiye’nin ilk tekno
Gençligin ve teknolojinin sehri Basaksehir’de, birbirinden yenilikçi fikirler ve ilginç projeler yedinci kez yaristi. Ilki 2014 yilinda gerçeklestirilen Basaksehir Inovasyon Yarismasi’nin ödül töreni Basaksehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde çevrimiçi olarak gerçeklestirildi. Basaksehir Belediye Baskani Yasin Kartoglu’nun yani sira AK Parti Basaksehir Ilçe Baskani Sebahatdin Kayas, Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu Kurul Üyesi Orhan Öge, Basaksehir Living Lab Direktörü Ömer Onur ve katilimcilarin çevrimiçi katildigi törenin sunuculugunu ise shiftdelete.net’in kurucusu Hakki Alkan yapti.
Pandemiye ragmen 500 proje basvurdu
Hayati kolaylastiran yenilikçi fikirlerin yer aldigi Basaksehir Living Lab Yarismasi ortaokul, lise, üniversite ile ögretmen ve ögretim görevlisi katildigi 4 farkli kategoride gerçeklestirildi. Tüm dünyayi etkisi altina alan Kovid-19’a ragmen yogun bir katilim yasandigi yarismaya 500 proje basvurdu. Proje basvurucularin yüzde 60’i Istanbul disindan, yüzde 40 ise Istanbul’dan gerçeklestirildi. Finale kalan 33 projenin yaristigi ödül töreninde 12 proje sahibi ödüllerine kavustu. Finale kalan projelerin sanal sergisinin de açilisi yapildi.
“Bizim derdimiz ülkemizin gençleri”
Açilis konusmasinda yarismacilara ve çevrimiçi katilimcilara hitap eden Baskan Yasin Kartoglu, “Teknolojiyle neden ugrastigimizi soranlar oluyor. ‘Belediyesiniz siz isinizi yapsaniza’ diyorlar. Teknolojinin, bizim isimizin bir parçasi oldugunu söylüyoruz. Niye? Bizim ülke gençligi için bir derdimiz var. Her zaman beyin göçünden sikâyet ediyoruz ebeveynler olarak. Ama maalesef onlar için bir faaliyette bulunmuyoruz. Eger biz onu önleyecek bir altyapi olusturabilirsek, gençlere imkân sunabilirsek gençler neden yurtdisina gitsinler. Bizim ülke olarak her seyimiz, her imkânimiz var. Yeter ki biz o imkânlari gençlerimiz için sunabilelim.” degerlendirmesinde bulundu.
Son yillarda özellikle savunma sanayindeki atilimlarin yeni ufuklari açtigina isaret eden Baskan Kartoglu, sunlari söyledi:
“IHA-SIHA’lar bizim için dönüm noktasidir. Insanimizin neler basarabilecegini kanitlamis olduk. Bunlar gibi çok duyulmamis projeler var. Biz bu ise öncülük ettik. Bu öncülük neticesinde birçok girisimci arkadasimizin ismini su anda marka olarak duyuyoruz. Elimizdeki imkânlarla kendisine bir marka edinme firsati buldu. Biz buna öncülük ettigimiz için gururluyuz, mutluyuz.” Egitim modelleriyle Basaksehir Living Lab’in diger kuruluslara örnek oldugunu ifade eden Baskan Kartoglu, Inovasyon Yarismasi ve Girisimcilik Günleri ile gençleri yatirimcilarla bulusturduklarini da sözlerine ekledi.
“Sizinle gurur duyuyoruz”
Törende konusan Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu Kurul Üyesi Orhan Öge de, teknoloji ve inovasyonun önemine degindi. Mecburiyetin insanlara çok farkli kapilar açtigina vurgu yapan Öge, “Dünyadaki gelisim, dijitallikle basliyor sonrasinda yapay zekâ ile devam ediyor. Ülkemizde gerekli altyapiyi kurmazsak, üreticimizi de bu yönde tesvik etmezsek bir kaç yil sonra dünyada satacak ürünümüz kalmayacak. Bugün Basaksehir Belediyesinin yaptigi gibi gelecege hazirlanacagiz. Endüstri teknolojisini yakalamamiz için Basaksehir Living Lab’in yaptigi gibi insanlarin teknolojiye adaptasyonunu saglamak gerekiyor. Basaksehir’in su anda yapmis oldugu girisimcileri destekleme ve ülke çapina yayma çalismalariyla gurur duydum. Gelecekte Living Lab modelinin tüm ülkeye yayilmasi bizim istegimiz. Baskanim Türkiye’ye model olmanizdan dolayi sizinle gurur duyuyoruz.” seklinde konustu.
Ödüllerini Baskan Kartoglu’ndan aldilar
Basaksehir Living Lab Direktörü Ömer Onur ise konusmasinda merkezin kurulusundan bugüne gerçeklestirilen çalismalardan ve yarismanin içeriginden bahsetti. Lazer gösterisiyle devam eden programda finale kalan 33 proje tek tek tanitildi. 4 kategoride birinci olan projelerin sahipleri ödüllerini Baskan Yasin Kartoglu’nun elinden aldi.
“Beni Alerji Yapma”
Ortaokul kategorisinde Berra Kurt alerji içeren besinleri barkod okumayla tespit etmek amaciyla gelistirdigi “Beni Alerji Yapma” projesiyle birincilige hak kazanirken, Betül Günaydin “BiDes” projesiyle ikinci, gelisim dönemindeki görme engellilerin Braille alfabesini ögrenmesini kolaylastiran “Görmüyorum Deme Klavyemi Dene” projesiyle Kayra Umut Çelik ve Ahmet Tarik Korkmaz üçüncü oldu.
“Naim”
Lise kategorisinde bomba imha araci olarak daha hizli ve üretimi daha uygun maliyetlerde olan “Naim” projesiyle Kuzey Yildiz birinci olurken, “Birlikten Güç Dogar” akilli enerji destek sistemi ile Eyal Kohen ve Yusuf Yaser Özsalom ikinci oldu. Tarimi kolaylastiracak ve çiftçinin gözü kulagi olacak “Baykus” projesi ile Muhammed Coskun, Ilayda Sena Sahin, Esra Dolgun, Ömer Faruk Daglioglu da üçüncülüge hak kazandi.
Gida bilisim teknolojileri
Üniversite kategorisinde ise Onur Nurtan “Gida ve Tarim Sektöründe Kullanilabilecek Bilisim ve Iletisim Teknolojileri” projesiyle birincilik ödülünü aldi. “TheClico” projesiyle Mehmet Sadettin Akalin, Halil Bölük ve Büsra Alasya ikinci olurken, Mustafa Ali Özgönül, Sadig Yusifov “VirtualEyes” projesiyle üçüncü oldu.
Yumurtadan yeni ürün çikti
Ögretmen ve ögretim görevlisi kategorisinde “Yumurta Kabugu Zarindan Yeni Ürün - Yumurta Kabugu Zari Tozu” projesi ile Muhammed Yüceer, Sedanur Yavuz, Lara Özmete, Cengiz Caner birincilige hak kazandi. Dilek Çelik “Biyometrik Biyomalzeme ve Üretim Yönetimi” projesiyle ikinci, “Yerli Atiktan Süperkapasitör Üretimi” projesiyle üçüncü oldu. Özel Ödül’ün sahibi “Hibrit Tekerlekli Sandalye Kiti” projesiyle Tayfun Unuk oldu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.