Tarih: 01.01.2018 00:00

Türkiye’den Malezya’ya Ticaret Köprüsü Kuruluyor

Facebook Twitter Linked-in

MIDA, Malezya-Türkiye Arasinda Bir Kapi Görevi Üstlenecek Istanbul Ofisini Açti 

 

Malezya ve Türkiye ticari iliskileri yeni bir döneme giriyor. Her iki ülke arasinda yeni ekonomik firsatlar yaratmak ve ikili ticari iliskilerin istikrarli büyümesine olanak sunmak amaci ile Malezya Yatirim Gelistirme Kurumu (MIDA) Türkiye’deki ilk ofisini Istanbul’da açti. MIDA Istanbul Ofisi araciligiyla yatirimcilar, yatirim politikalari ve firsatlari, girisim ortakliklari ve teknolojik is birlikleri hakkinda en güncel bilgilere erisebilecekler. MIDA Istanbul, Malezya ve Türkiye’de islerini büyütmek isteyen Türk ve Malezyali yatirimcilar için bir kapi görevi görecek.

 

MIDA Istanbul Ofisi'nin açilisi, Malezya Kidemli Bakani ve Uluslararasi Ticaret ve Sanayi Bakani (MITI), Dato' Seri Mohamed Azmin Ali tarafindan gerçeklestirildi. Etkinlige ayrica MITI Genel Sekreteri Datuk Lokman Hakim Ali, MIDA Icra Kurulu Baskani (CEO) Datuk Wira Arham Abdul Rahman, MATRADE CEO'su Datuk Mustafa Abdul Aziz, Malezya Istanbul Baskonsolosu Tengku Mohd Dzaraif Raja Abdul Kadir, T.C Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani A. Burak Daglioglu ve T.C. Ticaret Bakanligi Asya Pasifik Bölgesi Daire Baskani Çagatay Özden katildi.

 

Türk yatirimcilarini özellikle makine ve ekipman, havacilik, bilisim, dijital yatirim, helal kesim de dahil olmak üzere gida üretimi alanlarinda birçok is firsati bekliyor. Güneydogu Asya'da stratejik bir konuma sahip olan Malezya, Türk yatirimcilarin Güney Dogu Asya Uluslar Birligi (ASEAN) pazarina girmeleri için ana kapi konumunda bulunuyor. Benzer sekilde Avrupa, Orta Asya, Orta Dogu ve Kuzey Afrika'nin kavsaginda yer alan Türkiye de, Malezyali sirketler için gelismekte olan bu pazarlarindan yararlanmayi saglayacak bir üs konumunda bulunuyor. 

 

Açilista bir konusma yapan Malezya Kidemli Bakani ve Uluslararasi Ticaret ve Sanayi Bakani Dato' Seri Mohamed Azmin Ali, "MIDA'nin Istanbul'da ofisinin kurulmasi çok temel ve kritik iki amaca hizmet ediyor. Birincisi, Orta Dogu ve Avrupa Birligi gibi komsu bölgeler de dahil olmak üzere Türkiye ve civarindaki ticari çikarlarini ve yatirim ufkunu genisletmek isteyen isletmeler için bir kapi görevi görmektedir. Bu, Malezya'nin sinir ötesi yatirimlarini artirma girisimiyle paralellik göstermektedir. Ikincisi, bu ofis, Türkiye'den ve bölgeden Malezya'ya daha fazla yatirim çekmek için bir miknatis görevi görecek ve böylece ASEAN bölgesinde ve ötesinde büyüme için bir siçrama tahtasi olarak konumumuzu güçlendirecektir” dedi.

 

Dato' Seri Mohamed Azmin Ali sözlerini söyle sürdürdü; "MIDA'nin Istanbul ofisinin açilmasi, ileri üretim, makine ve ekipman, havacilik, dijital yatirim, bilisim ve helal kesim de dahil olmak üzere gida üretimi alanlarinda Malezya’ya yönelik imalat ve hizmet alanlarindaki gelismis Türk yatirimlarinin potansiyelinden tam olarak yararlanmak için çok dogru bir zamanda gerçeklesmektedir. Bu husus, Malezya’nin Ulusal Yatirim Hedefleri (NIA) ile uyumludur. Büyüme politikamizin, KOBI'lerin deger ve tedarik zincirinde ilerlemesini saglamaya öncelik verdiginin altini çizmek isterim. Bu girisimler ayni zamanda sirketleri ve isletmelerin süreçlerini otomatiklestirmeleri için güçlendirecek, sosyal ve çevresel etkileri azaltirken endüstri taleplerini karsilamada uygun maliyetli olacaktir."

 

1 milyar dolarlik yatirim 

 

MIDA ile kurulan stratejik ortakliktan dolayi memnun olduklarini dile getiren T.C. Cumhurbaskanligi Yatirim Ofisi Baskani A. Burak Daglioglu, “Türkiye ve Malezya bulunduklari cografyalarda bölgesel bir merkez konumundadir. Son yillarda Malezya'dan Türkiye'ye gelen yaklasik 1 milyar dolar uluslararasi dogrudan yatirim basta enerji, finans, altyapi ve ulasim, perakende ve saglik olmak üzere çesitli sektörlerde gerçeklesmistir. Bu sektörlere ek olarak teknoloji girisimciligi ve faizsiz finans alanindaki yatirim potansiyelinin de dikkat çektigini görmekteyiz. Agustos 2015 itibariyla yürürlüge giren Serbest Ticaret Anlasmasi ile birlikte, toplam ticaret hacmimiz 6 yil gibi kisa bir sürede 2 katina çikmistir. Malezya’da faaliyet gösteren bir ofisimiz bulunmakta olup, kiymetli muadilimiz Malezya Yatirim Gelistirme Kurumu (MIDA)’nin da Istanbul’da bir ofis açmasini memnuniyetle karsiliyoruz. Alinan bu inisiyatifler iki ülke arasindaki karsilikli yatirim hacmine olumlu yansiyacak ve iki ülke is insanlarinin birbirlerini daha iyi tanimalarina da vesile olacaktir” seklinde konustu.

 

Sinir ötesi yatirimlar hiz kazanacak 

 

MIDA CEO'su Datuk Wira Arham Abdul Rahman ise yaptigi açilis konusmasinda, "MIDA'nin Malezya'ya yeni yatirim firsatlari sunmasinin yani sira, ülkemizin büyümesine katki sunacak yeni is birlikleri de ariyor. Rusya, Yunanistan, Kibris, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkeleri ve Orta Asya'daki 7 "Stan" ülkesini kapsayan Türkiye’de MIDA'nin Istanbul ofisinin açilmasi, bu bölgelerle olan iliskilerimizin gelismesine yardimci olacak. Ayrica Malezya'nin kültürünü, sicak misafirperverligini ve ülkemizin diger çesitli unsurlarini yeni topluluklara ve toplumlara tanitmayi amaçliyoruz. MIDA Istanbul Ofisi'nin açilmasinin, iki ülke arasindaki ikili ticareti ve Türkiye ile Malezya arasindaki sinir ötesi yatirimlari daha da artiracagindan eminim. Malezyali isletmelerle girisim ortakliklari veya teknolojik is birlikleri arayisinda olan Türk yatirimcilar, gerekli tüm bilgileri bu ofisten alabilirler" dedi.

 

Malezya ekonomisi büyümeye devam ediyor

 

Haziran 2022 itibariyle Türkiye'den Malezya'ya 14 imalat projesi kapsaminda 156,3 milyon dolar yatirim onaylandi. Onaylanan üretim projelerinin sektörler arasinda bilimsel/tibbi ve ölçüm cihazlari, tekstil, kimya, gida üretimi ve elektronik ürünler yer aliyor. Malezya'da, Türk yatirimi olan 111,6 milyon dolar tutarinda dört üretim projesi hayata geçirildi. 2022'nin ilk yarisinda Malezya, 1.714 projeyi içeren imalat, hizmet ve birincil sektörlerde toplam 28 milyar dolar degerinde yatirim aldi. Bu yatirimlarin ülkede yaklasik 58 bin kisilik istihdam yaratmasi bekleniyor. Dogrudan yabanci yatirimlar yaklasik 20 milyar dolar ile en büyük katki payini korurken, yerli kaynaklardan yapilan yatirimlar yüzde ise toplam 8,2 milyar dolari buluyor. 

 

Malezya ile Türkiye arasindaki mevcut ekonomik iliskilerden büyük ölçüde yararlanan Türk sirketleri: 

 

TUSAS (Türk Havacilik ve Uzay Sanayii) Malezya Sdn. Bhd su anda 20 personeli var ve sayilari artiyor. 2022'nin sonuna kadar 100'e ulasacak. Cyberview, Cyberjaya'da bulunan Malezya Ofisi ile TUSAS, ilk baslatilan HÜRKUS - Gelismis Egitim Uçagi projesi ile havacilik endüstrisinde yeni ortak projeler gerçeklestirmeyi hedefliyor. TUSAS ayrica UniKL ve Malaya Üniversitesi ile bir (MOU) Mutabakat Zapti imzaladi ve 10 ögrenci geçen yaz Ankara’daki Türk Havacilik ve Uzay Merkezi'nde staj programini tamamladi. 

 

TUSAS Baskani ve CEO'su Prof. Dr. Temel Kotil, sunlari söyledi: "MIDA ile her zaman temas halindeyiz ve her durumda yardimci oluyorlar. Türkiye'de, Istanbul’da bir ofis açmaya karar verdikleri için mutluyuz. Bu ofisin Türkiye ile Malezya arasindaki is birligine yeni yollar açacagindan eminiz."  

 

Evyap Sabun Malezya Sdn. Bhd 2011 yilinda kurulan sirket, Türkiye, Orta Dogu ve Bagimsiz Devletler Toplulugu (BDT) bölgelerinde güçlü bir pazar varligina sahip. Köklü bir kisisel bakim ürünleri üreticisi olan Evyap Grup'un dikey olarak entegre oleokimyasallar üretim tesisi, Pasir Gudang, Johor Bahru'da bulunuyor. 

 

Evyap CEO’su Mehmed Evyap, "Evyap Grup, Malezya'nin özel oleokimyasallar, oleik asit kapasite artirimi ve kristal sabun üretim hattini içeren oleokimyasal ve kisisel bakim endüstrisine ek yatirimlar yapmaya devam ediyor. Ayrica, su anda çesitli seçeneklerin arastirildigi bölgedeki potansiyel ek yatirimlara da bakiyoruz" dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —