Rusya Kamu Yönetimi ve Ulusal Ekonomi Akademisi'nin (RANHiGS) hazirladigi ?Sosyoekonomik Kalkinma Egilimleri ve Zorluklari? raporunda da 2014'ten bu yana Rusya'da çalisan göçmen sayisinin azaldigi ortaya çikti.Rapora göre, 2014'ten itibaren Rusya'ya gelen uluslararasi göçmen sayisi 565 bin ila 600 bin seviyesinde sabitlenirken, Rusya'dan ayrilan göçmen sayisi 2018'de 2014'e göre yüzde 43 artarak 441 bine çikti. Rus haber ajansi RIA Novosti'nin Rusya Içisleri Bakanligindan aldigi verilere göre de Rusya'da her yil ortalama 10 milyon göçmen olurken, bu yil ülkede sadece 6 milyon göçmen bulunuyor. Söz konusu göçmenlerden sadece 1 milyonu kalici veya geçici oturum iznine sahip.Kirim'in ilhaki nedeniyle Batili ülkelerin yürürlüge koydugu yaptirimlar ve petrol fiyatlarindaki sert düsüsle birlikte Rus ekonomisinde mali kriz yasanmis, ülke ekonomisi 2015'te yüzde 3,7 küçülmüstü.
GÖÇMENLERE YÖNELIK POLITIKALAR YETERSIZ
RANHiGS raporunda yer alan degerlendirmede, Sovyetler Birligi'nin dagilmasindan sonra eski Sovyet cografyasinda özellikle batida kalan ülkelerden Rusya'ya göç potansiyelinin tükenmeye yakin oldugu vurgulandi.Söz konusu tükenisin ana nedenlerinden birinin, Rus rublesinde 2014'te yasanan deger kaybi olduguna isaret edilen raporda, ?eski Sovyet cografyasindaki bazi ülkelerde artan yasam standartlarinin da Rusya'ya yönelik göçü azalttigi? yorumuna yer verildi.Raporda, eski Sovyet ülkelerindeki göçmenlerin, Rusya yerine artik Avrupa Birligi (AB) ülkelerini tercih ettigini belirtildi.Rus hükümetinin geçen yil, 2025 yilina kadar Rusça konusan 10 milyon kadar göçmeni ülkeye çekmek için bir plan baslatmasina karsin bu girisimin simdilik sonuçsuz kaldigi görülüyor.Öte yandan, Rusya'ya yönelik göç düsüsünü tetikleyen bir baska unsur yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini olurken, karantina sirasinda isletmelerin ve sinirlarin kapatilmasi, Rusya'daki isçi göçmenlerin ülkeden çikisini hizlandirip ülkeye girisini sinirlandirdi.Tarim, insaat ve hizmet gibi sektörler binlerce mevsimlik isçiden yoksun kalirken, Rus vatandaslarinin düsük maasli ve sosyal güvencenin olmadigi söz konusu istihdam alanlarina ilgi göstermedigi görüldü.
YENI BIR DEMOGRAFIK SORUNA YOL AÇABILIR
Rusya'ya yönelik düsen göçmen akisi, ülkede uzun süredir düsük seviyede olan dogum oranlariyla birlestiginde yeni bir demografik soruna daha yol açabilir.Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, tekrar devlet baskani seçildigi 2018 seçiminin ardindan yaptigi açiklamada, Rusya'nin Sovyetler Birligi'nin dagilmasindan sonra düsük dogum orani sorunu yasamaya devam ettigini vurgulamisti.Rusya Çalisma ve Sosyal Koruma Bakan Yardimcisi Olga Batalina da 3 Aralik'ta yaptigi açiklamada, Rusya nüfusunun bu yilin ocak-eylül döneminde de düsmeye devam ettigini belirtmisti.Göçmenler, Rusya'daki nüfus artisinda önemli bir paya sahip. Ülkenin nüfusu son 25 yilda 5,2 milyon kisi azalirken, göçmenlerin olmamasi halinde bu sayi 13,2 milyon seviyesinde gerçeklesecekti
.ÇOGU DÜSÜK VASIFLI ISÇI
Rusya Uzak Dogu Federal Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Uzmani Artyom Lukin, konuya iliskin yaptigi açiklamada, Rusya'ya yönelik göçün ana nedeni olarak ekonomiyi gösterdi.Rus ekonomisi ne kadar iyi ise o kadar insanin ülkeye göç etmek istedigini ifade eden Lukin, ?Maalesef son yillarda Rus ekonomisi, durgun ya da durgunlugun esiginde. Rusya'nin is piyasasi küçülüyor ve ücretler yükselmiyor, hatta düsüyor. Bu nedenle Rusya, su anda göçmenler için eskisi kadar çekici degil.? dedi.2020'de ise Kovid-19 salgininin da etkili oldugunu belirten Lukin, uygulamaya konulan seyahat kisitlamalarinin, Rusya'ya giren göçmen sayisini önemli oranda azalttigini söyledi.Rus ekonomisinin, düsük oranlara ragmen göçmen kaybina dayanabilecegini ifade eden Lukin, ?Rusya'daki göçmenlerin çogu düsük vasifli isçi. Bu tür islerdeki insanlar çogu durumda otomasyon, yapay zeka ve diger modern teknolojilerle yer degistirebilir. Nitekim misafir isçi ve göçmen sayisindaki düsüs, Rus ekonomisinin teknolojik gelisimini ve modernizasyonunu hizlandirabilir ve canlandirabilir.? seklinde konustu.
YASAM HER GEÇEN GÜN ZORLASIYOR
Rusya'da göçmen isçi olarak insaatlarda çalisan Sergiu Stikovaç ise Rusya'da son zamanlarda yasamin zorlastigini söyledi.Basta ekonomik olmak üzere çok sayida sorunla karsi karsiya olduklarini belirten Stikovaç, sunlari kaydetti:?Çok çalisiyorsun, biraz kazaniyorsun ama fiyatlar da artiyor. Kendinizi ve ailenizi nasil besleyeceksiniz? Çok zor. Burada yasamak her geçen gün daha da zorlasiyor. Arkadaslarimdan bazilari ana vatanlarina dönmeyi düsünüyor ve dürüst olmak gerekirse ben de baska bir ülkeye gitmeyi düsünüyorum. Yurttaslarimiz son zamanlarda Avrupa ülkelerinde çalismaya basladi. Mesela birçogunun simdi Almanya'ya gittigini duydum. Oradaki yasam kosullarinin çok daha iyi oldugunu söylüyorlar. Yani ne olacagini bilmiyorum ama artik buradan gitme zamani...?