• BIST 100

    10884,18%1,89
  • DOLAR

    32,58% 0,19
  • EURO

    35,27% 0,52
  • GRAM ALTIN

    2471,35% 0,34
  • Ç. ALTIN

    3961,18% -0,21

Numan Kurtulmus erken seçim tartismasina son noktayi koydu

AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, ?Türkiye Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'ne geçmistir, eger siyasi irade yani Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletin ortaya koymus oldugu milli irade istiyorsa bunu degistirebilir.

ASAYIS 24.12.2020 23:23:52 0
Numan Kurtulmus erken seçim tartismasina son noktayi koydu

Bunun yolu masadan geçmiyor bunun yolu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçiyor? dedi.  Kurtulmus AA muhabirine gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) tarafindan düzenlenen Sebiarus Töreni'nde Kur'an-i Kerim'in Türkçe okunmasina iliskin degerlendirmelerde bulunan Kurtulmus, Mevleviligin Islam gelenegi içerisinde önemli yeri olduguna ve sadece Müslüman ülkelerde degil dünyanin diger bölgelerinde de karsilik bulduguna isaret etti. Mevleviligin kendi kurallarina göre yapilmayan birtakim tören ve ritüellerin aslinda en büyük hakareti yine Mevlevilige yaptigina vurgu yapan Kurtulmus, ?Mevlevilikle ilgili yapilan bu tür düzenlemelerin maalesef böyle bir sov haline getirilmesi, ait oldugu dini gelenekten kopartilarak bunun sanki bir tiyatral gösteriymis gibi sunulmasi ve hiçbir sekilde Mevlevi geleneginin içerisinde olmayan unsurlarin bunun içerisine yedirilmis olmasi, daha açik söyleyeyim, siyasi ya da birtakim ticari sovlarin konusu haline getirilmesi Mevlevilige yapilacak en büyük haksizliktir. Dolayisiyla bu haksizligin yapilmis olmasi basli basina bir edepsizliktir.? diye konustu.Bunun kabul edilir bir durum olmadigina deginen Kurtulmus, sözlerini söyle sürdürdü: ?Bu uygulamayla bizim yillardir söyledigimiz Cumhuriyet Halk Partisinin maalesef zihin yapisini söyle bir kazsaniz altindan Cumhuriyet Halk Firkasi çikar. Cumhuriyet Halk Partisinin bu milletin milli iradesine deger vermeyen tavrinin, tutumunun içerisinde maalesef artik bir sekilde içlerine yerlesmis olan milletin inançlariyla, degerleriyle, milletin birikimiyle, milletin kültürüyle, medeniyetiyle barisik olmama hatta onunla çeliskili ve çatisma içerisinde olma hali yatar. Bunlarin zihin dünyasinin böyle oldugunu biz söyledigimiz zaman bazen kiziyorlardi, hatta sunu söylüyoruz biraz kazisaniz Cumhuriyet Halk Partisinin zihin dünyasinin arkasindan 1960 darbesi çikar, biraz daha kazisaniz ne kadar darbeler ve siyasi müdahaleler varsa bunlar çikar.?CHP'nin zihin dünyasinda hala tek parti devrinin özlemlerinin bulundugunun görüldügüne dikkati çeken Kurtulmus, ?Bu memlekette 18 sene ezan 'Tanri uludur, Tanri uludur' diye Türkçe olarak okutuldu. Milletin dinine, diline, geleneklerine aykiri olan bir yabanci ses maalesef millete böyle bir ezan diye bir ucubeyi dayatti.? ifadesini kullandi.

?BUNA BIR DAHA GÜÇLERI YETMEYECEK?

Merhum Basbakan Adnan Menderes'in döneminde ezanin asli seklinde okunmaya baslandigini hatirlatan Kurtulmus, ?Belki de Menderes'e bu zihniyetin duydugu en büyük düsmanligin altinda yatan sebep de ezani yeniden asli hüviyetine kavusturmus olmasidir.? dedi.AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus, söyle devam etti: ?Bu anlamda da baktiginiz zaman tekrar ezani Türkçe'ye çevirmek, Kur'an-i Kerim'i Türkçe okumak gibi bazi yanlisliklarin Cumhuriyet Halk Partisinin tek partili döneminin fasizan uygulamalarini hatirladigi, buna özendigi, mümkün olsa bunu tekrar geriye getirmek istedikleri anlasiliyor. Bir kere sunu çok net bilsinler; asirlar boyunca Müslümanligi en iyi sekilde yasamaya gayret etmis olan bu millet bir daha ne ezanin ne de Kur'an-i Kerim'in Türkçe okunarak ibadetin içine karistirilmasina müsaade etmeyecektir. Cumhuriyet Halk Partisi de milletin degerleriyle bu kavgali halini ve tutumunu ortaya koydukça da milletten hiçbir sekilde itibar görmeyecek, bir karsilik bulmayacaktir. Bu yaptiklari bir gaflettir en hafif tabiriyle söylemek gerekirse. Eger bunu bilerek yapiyorlarsa, Müslümanligin temel degerleri, uygulamalariyla ilgili bir çatismayi yeniden ortaya koymak istiyorlarsa köprünün altindan çok sular geçti, buna bir daha güçleri yetmeyecektir, bunu açikça söylemek isterim. Yapilan hem Mevlevilige karsi usul ve erkan adabi olan bu yola karsi bir haksizlik ve terbiyesizliktir hem de ezani ve Kur'an-i Kerim'i Türkçe ibadetin içerisine sokmak gibi bir anlayisi hortlatmasi bakimindan da gerçekten insanlarin tüylerini diken diken eden bir uygulamadir, siddetle kiniyoruz. Milletimizin degerleriyle, inançlariyla hiçbir sekilde uyusmayan bir tavirdir, tablodur. Kimseden milletin degerlerini, inançlarini tahfif etme, asagilama, onlari degistirmek gibi bir hakki da haddi de olamaz.?

?MUHALEFETIN MUHABAKATI YOK?

IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener'in katildigi bir programda, güçlendirilmis parlamenter sisteme geçisle ilgili bir ?masa? kurulabilecegi ifadelerini de degerlendiren Kurtulmus, bu tür konusmalarin çok sik yapildigini söyledi.Yeni sistemin parlamentoda vekillerin verdigi oylar ve sonrasinda referandumda milletin benimsemesiyle gerçeklestirilmis bir idare reformu olduguna dikkati çeken Kurtulmus, ?Milletin yapmis oldugu bir anayasa degisikligi yok ve Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'ne anayasal bir adim atilarak geçilmemis gibi bunun üzerinden siyasi bir takim spekülasyonlar yapmayi dogru bulmam? seklinde konustu.Muhalefetin yönetim sistemine iliskin istegi konusunda da netligin bulunmadigini belirten Kurtulmus, ?Bir karar versinler, iyilestirilmis parlamenter sistem mi, güçlendirilmis parlamenter sistem mi? Yani bütçe görüsmeleri sirasinda da bu kavram kargasalarini çok sik gördük. Bir kere muhalefet partilerinin kendi aralarinda bu konuda bir mutabakati olmadigi anlasiliyor. Bundan kasitlarinin ne oldugu bir sekilde belli degil, muglak vaziyettedir? ifadesini kullandi.Olasi degisikligin nasil olacaginin da belli oldugunu anlatan Numan Kurtulmus, ?Yani oturup masa kurmak yerine bunun gidecegi yer milletin oylarina, yani bir çalisma yapilir, bir anayasa degisikligi teklifi getirilir, eger parlamentodan geçiyorsa geçer bas göz üstüne ama su anki parlamento aritmetigi içerisinde böyle bir konunun parlamentoya getirilmesi ve geçmesi imkansizdir? degerlendirmesinde bulundu.Kurtulmus, konuyla ilgili kafa karistirmaya, yeni bir siyasal tartisma yapmaya gerek olmadigini yineleyerek, konusmasini su sözlerle sürdürdü: ?Türkiye Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'ne geçmistir, eger siyasi irade yani Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletin ortaya koymus oldugu milli irade istiyorsa bunu degistirebilir. Bunun yolu masadan geçmiyor bunun yolu Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçiyor. Dolayisiyla bunun herkes tarafindan bilinmesi lazim.?

?ERKEN SEÇIM YOK?

Muhalefet partilerinin son dönemde görüsmelerini siklastirmasi ve bazi muhalefet üyelerinin 2021 yilinda degisiklikler olacagina isaret eden açiklamalari konusunda da görüslerini paylasan Kurtulmus, uzun bir süredir muhalefetin erken seçimden bahsettigini animsatti.Demokrasilerde muhalefet partilerinin erken seçim istemelerinin mümkün olduguna deginen Kurtulmus, ?Erken seçimde rasyonel sartlarin olmasi ve Meclis aritmetiginin de buna uygun olmasi lazim. Türkiye'de ne rasyonel sartlar erken seçimi söylüyor ne de Türkiye Büyük Millet Meclisi aritmetigi erken seçim olmasina imkan taniyor. Dolayisiyla Türkiye'de bir erken seçim yoktur. Bu kadar yogun problemlerle ugrastigimiz, uluslararasi gündemde özellikle Türkiye'nin birçok alanda cansiperane bir sekilde bir büyük mücadele verdigi ortamda Türkiye'nin erken seçim gündemiyle kaybedecek vakti ve enerjisi yoktur, olmamalidir da.? diye konustu.Seçimlerin vaktinde yapilacaginin altini çizen Kurtulmus, sunlari söyledi: ?Muhalefetteki arkadaslarimiz da suna alissinlar 2022 yilinin bütçesi de yine Türkiye Büyük Millet Meclisine gelecek ve insallah Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin bütçesi olarak, Recep Tayyip Erdogan hükümetinin bütçesi olarak o bütçe de Meclise sunulacak, Allah'in izniyle Meclisten geçecektir. 2023 bütçesi de yine gelecek ve 2023 bütçesi de geçecektir. Bu biraz da karanlikta islik çalmaya benzer bir tablodur. Muhalefet kendine moral vermek, muhalefet partileri arasinda dayanismanin zeminini zenginlestirmek için 'bir dahaki bütçeyi yapmayacaksiniz' diyorlar ama Türkiye'nin siyasi realitesi Allah'in izniyle 2023'e kadar bu hükümetin bütçe yapmaya devam edecegi yönündedir.

?KONGRE SÜRECI

AK Parti'deki kongre sürecine iliskin de bilgi veren Numan Kurtulmus, kendileri için kongrelerin bir yenilenme vesilesi oldugunu ifade etti.Her kongreden güçlenerek çikmis olan bir parti olduklarina isaret eden Kurtulmus, koronavirüs dolayisiyla kongreleri tehir etmek durumunda kaldiklarini hatirlatti.Numan Kurtulmus, su ana kadar 19 il ve 920 ilçenin kongrelerinin tamamlandigini, kalan il kongrelerini 2021 yilinin Ocak ya da Subat ayi sonuna kadar bitirme kararinda olduklarini bildirdi.Kalan kongrelere iliskin çalismalarin devam ettigi bilgisini paylasan Kurtulmus, sözlerini söyle tamamladi: ?Büyük kongreyle birlikte de önümüzde 2023'e kadar gidecek süreci tasiyacak yeni kadrolarla daha güçlü bir sekilde bu yürüyüsümüze Allah'in izniyle devam edecegiz. Ondan sonra 2023 sonrasi hedefleri, daha büyük hedefleri tartisilabilecek, konusabilecek bir imkani ve bu anlamda Türkiye'yi 2023 sonrasina götürecek ruhsati milletimizden alarak yolumuza devam edecegiz.? 


LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR