• BIST 100

    10446,24%1,00
  • DOLAR

    32,52% -0,32
  • EURO

    35,00% -0,17
  • GRAM ALTIN

    2438,99% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3954,23% 0,66

Ercan Kutlu: Türkiye; artik darbeler ülkesi olmayacaktir

Suçu ne idi Adnan Menderes'in? 14 Mayis 1950'de "Yeter, söz milletindir" diyerek iktidara geldi. O CHP'nin otoriter rejimini alt üst etti.

31.12.2020 04:41:51 0
Ercan Kutlu: Türkiye; artik darbeler ülkesi olmayacaktir

 

 

Menderes'in adini yasatmak ve gelecek nesillere tasimak amaciyla kurulan Adnan Menderes Demokrasi Platformu Genel Koordinatörü sayin Ercan Kutlu ile bir söylesi yaptik ve dernek hakkinda bilgiler edindik.

  • Ercan Bey, Adnan Menderes Demokrasi Platformu ne amaçla kurulmustur?

Öncelikle böyle bir sual sordugunuz için tesekkür ederim. Söyle ki, Adnan Menderes Demokrasi Platformu Ankara Çankaya Merkezli olarak Mart 2013' te kurulmustur. Kurucu baskanligini Ahmet Serif Bayindir'in yaptigi dernegin amaci ise: Adnan Menderes'in aziz hatirasini yasatmak ve demokrasiye hizmet etmektir. Merhum Aydin Menderes'in hizmet tarzini benimseyen bir kadro ile yola çikilmistir. Burada alti çizilecek husus hayatimizin kutsi ve milli gayelerinden sonra amacimiza ihlasla sarilmak, ciddi mesai sarf etmek gerçegidir. Yapilacak projeler, hizmetler ve usul konusunda; Merhum Aydin Menderes'le daima irtibat içinde olan kurucu baskanimiz; kendimize örnek aldigimiz o bilge insanin günümüzde vasiyet haline gelmis direktifleri istikametinde bu olusumu gerçeklestirmis ve kendisini vakfetmistir. Platform resmen kurulmadan önce de Menderes davasina gönül vermis birçok büyügümüzün ve kardesimizin duygu ve düsüncelerine müracaat edilmis, istisare edilmis; destekleri, dualari alinmistir. Bu esnada platformumuzdan baska ayni ve benzer amaçlarla hizmet için bizden önce ve sonra kurulmus veya kurulacak tüm olusumlarla münasebetlerimizin medeni çerçevede ve destekleme seklinde olmasi metodumuz geregidir. Usül olarak; öncelikle çok fazla üye kaydedilmeden sadece tüzel kisiligin gereklerini yerine getirmek yoluyla büyük projeler için, külli hizmetler için gerekli güçlü altyapinin olusturulmasina önem verilmesi benimsenmistir. Bu baglamda tüzük geregi önce temsilcilikler verilecek, makul bir süre sonunda ise subelesmeye gidilecektir. Tüm bu çabalarda temel düsturumuz istigna prensibine özen gösterilmesidir. Yilmadan çalisip, çabalamak, neticeyi Allah'tan beklemek; milletimize hürmette kusur etmemek; sagduyunun sesi olmak, makul çizgide, uzlasmayi ön planda tutarak hareket etmek de temel tarzimiz olacaktir. Amacimizla ilgili olarak bilmek ve bildirmek; sevmek ve sevdirmekle mesgul olacagiz. Yeni nesillerin Menderes ve Demokrasi sevgisiyle yetismeleri için kurumsal çabamizi, hizmet yarisimizi elden ele, nesilden nesile sürdürecegiz insaallah.

  • Sizin Adnan Menderes Demokrasi Platformu'ndaki görevinizden bahseder misiniz?

Bize Adnan Menderes Demokrasi Platformu Genel Baskani tarafindan Genel Koordinatörlük görevi verilmistir. Gönüllü olarak bu görevi yürütmekteyim. Platformdaki görevlerimden biri de yapilacak her türlü etkinlik, basin ile diyalog ve kurumlar arasi iliskileri saglamak. Platformun gayelerini ve projelerini ve Sayin Menderes ile ilgili belge ve dokümanlari toplayip milletinizin bilgisine sunmaktir.

  • Platformunuzun gelirini nereden temin ediyosunuz?

Su an için Platformumuz bir dernek olarak hizmet vermektedir. Ilerleyen günlerde, yakin bir zaman içinde insaallah vakif olarak hizmetlerimize devam edecegiz. Tüm arkadaslarimiz gönüllü olarak çalistigindan su an için giderlerimiz yok denecek kadar azdir. Ister istemez giderlerimiz olmaktadir. Su an için giderlerimiz dergimize verilen reklam gelirlerinden saglanmaktadir.

  • Platformunuzun gelecege yönelik projeleri var mi, varsa nelerdir?

Adnan Menderes Demokrasi Platformu olarak ilk gerçeklestirmek istedigimiz proje Baskanimiz Sayin Ahmet Serif Bayindir'in önerisi olan "Ezan-i Muhammedi Günü" Projesidir.Bunun Diyanet Isleri Baskanligimiza sunulmadan evvel olgunlastirilmasi için gerekli istisareler, ilmi arastirmalar yapilmasi gerektigi asikardir.Insallah buna muvaffak oldugumuzda güzel yurdumuzda Kutlu Dogum kutlamalari gibi bir de "16 Haziran Ezan Günü'müz olacaktir. Ezanin asli sekliyle okunabilmesi için sahsi iradesini en güçlü bir sekilde, bu ilk icraatiyla ortaya koyan ebedi ve abide basvekilimiz merhum Adnan Menderes'in de böylece ruhu sad olacaktir diye düsünüyoruz. Aziz ruhuna bugün dolayisiyla milyonlar fatihalar bagislanacaktir insaallah. Ayrica yeni nesillerimizin ezanin mesajlari konusunda bilinç düzeyleri arttirilmis olacaktir. Daha yeni kurulan bir kurulusuz. Her seyde tedriciyet kurallarinin oldugunun bilincindeyiz.Camisiyle, aseviyle, yurt binalariyla, sosyal ve kültürel salonlariyla, kütüphane / arsiv ve dokümantasyon merkezleriyle, Demokrasi Müzesiyle, Enstitü ve Akademisiyle, Hazire ve makam mezarlariyla "Yillarca Milletimizin "Yasliada" olarak telaffuz ettigi Yassiada, hükümetimizin aldigi karar sonucu; insaallah "Demokrasi Adasi" olma yoluna girmis bulunmaktadir.Yassiada ve Demokrasi kelimeleri yan yana gelir mi? Geçmisi söz konusu ise bu sorunun cevabi "Asla"dir. Ama biz platform olarak aci hatiralarla dolu bu adada yeni nesillerimize demokrasi egitimi vermeyi amaçlayan "Demokrasi Akademisi" projemizle adanin gelecekte "Demokrasi Adasi" olarak anilmasina zemin hazirlamaya talibiz.

  • Vizyon ve Misyonunuzdan kisaca bahseder misiniz? 

Adnan Menderes Demokrasi Platformunun vizyonu: Merhum Adnan Menderes felsefesini ve onun aziz hatirasini yasatmak, temel hak ve hürriyetlerde ve demokraside ülkemizi çagin ötesine tasimak için çaba sarf etmektir.Bizler bu hizmette, ihlastan, riza-yi ilahiden ayrilmayacak ve profesyonel isleri amatör ruhla yapacagiz insallah. Adnan Menderes'in bu milletin bin yillik geçmisi ve bin yillik da gelecek vizyonu olmasi suuruyla hareket edecegiz.

  • Halkimizin Menderes'e olan teveccühünü nasil degerlendiriyorsunuz?

"Adnan Menderes'in hatirasina sahip çikma anlaminda ülkemizin bütün güç merkezlerinin adeta birbirleriyle yaris edercesine yaptiklari çikislari memnuniyetle takip ediyoruz. Bu bizi çok sevindirmektedir. Aslinda olmasi gereken de bu zaten. Milletimizin bu muazzam ferasetiyle herkesi bu hususta samimiyet testinden geçirecegi notunu düsmekte yarar var.Ihlasla çiktigimiz bu hizmet yolunda Rabbimizin bizleri muvaffak kilacagindan hiç süphem yok. Platformumuz kuruldugunda bize gelen "ocu musunuz? Bucu musunuz? Necisiniz?" sualleri bizleri inanin tebessüme sevk ediyor. Biz Merhum Aydin Menderes'in "Bu milletin özetidir" dedigi Adnan Menderesçiyiz. Ortak degerlerimizden ve müsbet metodla hareketi benimsiyoruz.

  • "Adnan Menderes Demokrasi Platformu olarak nasil bir yapilanma içerisindesiniz?"

Inanin yeni bir kurulus olmamiza ragmen ülkemizin her bir yanindan gönüllülerimiz ve temsilcilerimiz hizla artmaya devam etmektedir. Birçok vilayette arkadaslarimiz sube kurulus hazirliklarini devam ettiriyorlar.Insaallah ilk genel kurulumuzda bunlara yetki verilmek suretiyle hizmet alanimizi genisletmeyi düsünüyoruz. 16 Haziran'in "Ezan-i Muhammedi" günü ilan edilmesiyle ilgili teklifimizi ufkumuzu genis tutarak olgunlastirmaya çalisiyoruz. Yassiada Projesinin gündeme geldigi bu günlerde Cumhurbaskanimizdan, Basbakanimiza, Kültür Bakanimizdan Sehircilik Bakanimiza kadar herkesin Merhum Adnan Menderes'in sevgisiyle dopdolu insanlar oldugunu bilmek bizleri çok mutlu ediyor ve sevindiriyor.  Ayrica sizin bu sualinizle birlikte Menderes misyonunun bayraktarligini yapan ve yapmaya devam eden saygideger büyügümüz Ümran Menderes Hanimefendi'ye haber siteniz araciligiyla saygi, minnet ve sükranlarimi sunuyorum.

  • "Merhum Menderes'in "Yeter Söz Milletindir" sözü seçimi kazanmasinda etkili olmus mudur?

"Yeter Söz Milletindir!" slogani, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 1950 seçimlerinde Demokrat Parti'nin kullandigi çok önemli, çok manidar ve çok etkili bir slogandir. 1950'de siyasi propoganda serbest birakilinca DP radyodan ve basili malzemeden yararlandi. Afis yoluyla propagandanin devrimle bütünlesen ilk örnegini veren "Yeter Söz Milletindir" afisinde "dur" anlaminda bir el vardir, altinda Demokrat Parti yazar. Üstte sagda "Yeter! Söz Milletindir!" yazisi vardir. Bu afis mimar Selçuk Milar tarafindan yapilmistir. Tarihi taniklara göre, bu afis Demokrat Parti'nin seçimi kazanmasinda kendisi kadar etkili olmus, Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri bile afisin etkisi karsisinda sasirmislardir. Selçuk Milar, CHP'lilerin de bir afis için ricada bulunmalari karsisinda, Türk milletinin demokrasiyi yasamasini istedigini ve CHP' nin halkin oyuyla gitmesi gerektigini söyleyerek afisine tam destek vermistir. Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan da seçimlerden önce bu slogani miting meydanlarinda dile getirmistir. Evet sayin Oguz Bey, "Yeter, Söz Milletindir!" diyerek çiktiklari Millet yolunda ecel serbetini içerek can bedeli ödeyen sehitlerimizi Fatihalarla yad ediyoruz.  Bu kadirsinas Millet kendisi için 3-4 saatlik uykuyla fenafil hizmet olmus Sehid Basvekilini asla unutmadi ve unutmayacak insallah. Anadolu insani her Ezan-i Muhammedi'yi duydukça "Aziz Allah Celle Celalühu" deyip bir de Menderes' in ruhuna fatiha göndermeye devam ediyor. Iste Menderes'e nasip olan sevginin böyle kutsi dayanaklari vardir ve O'na olan bu sevgi ayni zamanda ebedidir de. Iki sevgiliyi ayirmak için yapilan, ne 27 Mayis'in ne de 17 Eylül'ün, O iki sevgiliyi birbirinden ayirmaya güçleri yetmemistir.

  • Adnan Menderes'in idam edilmesinin sebebi nedir? Ne ile suçlanmistir?

Adnan Menderes bütün hayatini CHP'nin zulmüne, baskisina, yalan ve iftiralarina karsi, mücadeleyle geçirmistir. Her türlü iftirayi attilar, her türlü yalani söylediler. O günkü gazeteleri de kullanarak her türlü provokasyonu yaptilar. Onun için Demokrasinin kirilma noktasi olan 1961'i hatirlamak durumundayiz. 1960'da 27 Mayis'ta yapilan o mesum müdahalenin üzerinden tam 57 yil geçti. Suçu ne idi Adnan Menderes'in? 14 Mayis 1950'de "Yeter, söz milletindir" diyerek iktidara geldi. O CHP'nin otoriter rejimini alt üst etti. Adnan Menderes'in suçu; bu ülkeyi ekonomik, olarak, siyasal, sosyal diplomatik olarak çok ileri seviyelere tasidi, bu mu suç? Milletin sevgisini kazandi, hizmetleriyle milletin gönlünde hiç silinmeyecek bir iz birakti, bu mu suç? Milletin inançlarina sahip çikti. CHP ezani "Tanri uludur, Tanri uludur" a çevirdi, Menderes "Allahu ekber, Allahu ekber" aslina çevirdi, bu mu suç? Menderes millet vicdaninda makes bulmayan inkilap ve kanunlari jandarma zoru ve silah gücüyle uygulatamam. Milletimin kabul ettigine de itiraz edemem" demistir.

  • "Adnan Menderes Demokrasi Platformu olarak temel prensipleriniz nedir ?

Bizlerin gayesi insallah ayristiricilik degil, birlestiricilik temel prensip Türkiyemizin bölgesel güç ve dünya aktörü olabilmesinin yegane yolunun birlik ve beraberligimizin korunmasindan ve gelistirilmesinden geçtigin bilinciyle hareket ediyoruz. Türkiye; artik darbeler ülkesi olmayacak, cuntalar ülkesi olmayacak, mafya ülkesi olmayacak. Buna karsi hep beraber demokrasinin, temel insan haklarinin yaninda yer almak zorundayiz. Bunun mücadelesini veriyoruz insallah. Biz Platform olarak inaniyoruz ki akli selimi hakim kilarak bundan sonra da birlik ve beraberlik ruhu içerisinde her türlü problemin üstesinden gelecegiz. Bizim inancimiz Allah için millet için ülkesine hizmet ederken ölenleri sehit saymistir. Menderes ve arkadaslari bu ülkenin insaninin gözünde sehittir.

  • Sayin Menderes nasil bir kisi idi, bugünkü AK Parti hükümeti ve Basbakan ile benzerligi var midir?

Merhum basbakanimiz Adnan Menderes, Türk siyasi hayatina, demokrasisine ve Türkiye'nin kalkinmasina çok büyük hizmetler yapmis, çok büyük ve çok serefli bir devlet adamimizdi. 2002'ye gelindiginde bayragi bu kez Ak Parti ve Basbakanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan tasimaktadir. Parti ayni partidir. Isimler o gün Demokrat Partisi idi, bugün ise AK Partidir. Lider o gün Adnan Menderes idi, bugün Recep Tayyip Erdogan'dir. Demokrasi Mücadelesi  de ayni mücadeledir. Kalkinmislikla geri kalmislik, cehaletle aydinlik, demokrasiyle, baski ve tahakküm arasindaki mücadeledir bu.

  • Ercan Bey Adnan Menderes Demokrasi Platformu hakkinda verdiginiz bilgilerden dolayi size tesekkür ederiz; 

 

ADNAN MENDERES DEMOKRASI PLATFORMU

“Baskanla iletisim için cep telefonu: 05323767691 “ 

 

Ropörtajimiz birçok haber sitelerinde yayinlanmistir:

 

http://www.haber111.com/mobil.php?islem=yazarlarimiz&altislem=detay&id=2505

http://haber34.ist/haber-6341-turkiye_artik_darbeler_ulkesi_olmayacaktir.html

https://www.habergundemim.com/turkiye-artik-darbeler-ulkesi-olmayacaktir-makale,3794.html

https://www.haberinioku.com/yazarlar/bulent-ertekin/turkiye-artik-darbeler-ulkesi-olmayacaktir/25901/

https://www.haberx.com/post/651983/turkiye-artik-darbeler-ulkesi-olmayacaktir#.X--JsW0-vDk.whatsapp

 

 


 


LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR