ABD’de yer alan Miami Üniversitesi’nden bilim insanlari, yeni dogan bebeklerin kordon kaninda bulunan kök hücrelerin, 85 yasin altindaki agir Covid-19 hastalarinin hayatta kalma olasiligini iki kat artirdigini açikladi.
ABD’de yer alan Miami Üniversitesi’nden bilim insanlari, yeni dogan bebeklerin kordon kaninda bulunan kök hücrelerin, 85 yasin altindaki agir Covid-19 hastalarinin hayatta kalma olasiligini iki kat artirdigini açikladi. Arastirmacilar, tek bir göbek kordonunun 10 bin hastanin hayatini kurtarabilecek kadar kök hücre içerdigini belirtti. Çalismanin yazari Profesör Camillo Ricordi, ölümcül corona virüs için ucuz ve etkili bir tedavinin anahtarini ellerinde tuttuklarini söyledi. Ricordi, ?Kök hücre tedavisi normal bagisiklik tepkisini geri yüklemek ve yasami tehdit eden komplikasyonlari tersine çevirmek için akcigerdeki akilli bir bomba teknolojisi gibi? ifadelerini kullandi.Stem Cells Translational Medicine dergisinde yayinlanan çalismada Jackson Memorial Hastanesi'nde Covid-19 tedavisi gören 24 agir Covid-19 hastasina kök hücre tedavisi uygulandi. Tedavi grubundaki her denek için toplam 200 milyon kök hücre kullanildi.Yeni tedavi bulundu! Lama antikorlari koronavirüsü etkisiz hale getirdi
TEDAVI UYGULANANLARIN YÜZDE 91'I HAYATTA KALDI
Hastalarin hepsi corona virüse yakalandiktan sonra, siddetli akut solunum sikintisi sendromu gelistirdiler. Her birine bir plasebo veya kök hücreden iki gün arayla iki enjeksiyon verildi. Bir ay sonra ise hayatta kalanlarin oraninin kök hücrelerle tedavi edilen grupta yüzde 91 iken, plasebo verilenlerde ise yüzde 42 oldugu görüldü. Kök hücre tedavisine ragmen ölen tek kisinin ise 85 yasin üzerinde oldugu belirtildi.Bununla birlikte, ekip kök hücre tedavisi görenlerde iyilesme süresinin daha hizli oldugunu buldu. Buna göre, tedavi edilenlerin yarisindan fazlasi son dozun ardindan iki hafta içinde taburcu olurken, yüzde 80'den fazlasinin bir ay sonra tamamen semptomsuz oldugu ifade edildi.
AKCIGERDEKI DOKU YENILENMESINI HIZLANDIRIYOR
Ricordi, kök hücrelerin doku yenilenmesini destekleyen, akcigerleri ve diger organlari onaran antimikrobiyal aktiviteye sahip oldugunu ve bu nedenle on yildir Tip 1 Diyabet gibi durumlarda sahip olabilecekleri faydalari arastirdiklarini söyledi.
STOKIN FIRTINASINI ENGELLEDI
Çalismanin basyazari Giacomo Lanzoni ise, ?Sonuçlarimiz kök hücre tedavisinin güçlü anti-enflamatuar, immünomodülatör etkilerini dogruladi ve hücrelerin siddetli Covid-19 hastalarinda ölüme neden olabilecek sitokin firtinasini engelledi. Intravenöz (damar içi enjeksiyon) olarak verildiginde, kök hücreler dogrudan akcigerlere ilerliyor, bu da akut solunum sikintisi sendromu olanlarin tedavisini hizlandiriyor? degerlendirmesinde bulundu.
FDA BIR HAFTA IÇINDE ONAYLADI
Diger taraftan Ricordi, ?Amerikan Gida ve Ilaç Idaresi'ne (FDA) basvurduk ve önerdigimiz randomize kontrollü çalismamizi bir hafta içinde onayladilar. Su anda, kök hücreleri henüz ciddi bir sekilde hastalanmamis ancak hastaligin ilerlemesini durdurup durdurmadiklarini görmek için ventilasyon gerektirme riski tasiyan hastalarda kullanmayi planliyoruz? dedi.
SITOKIN FIRTINASI NEDIR?
Bagisiklik sisteminin yaralanma veya enfeksiyona tepkisinde yer alan bir grup hücreye sitokin adi veriliyor. Stokinler problemin ortaya çiktigi yere gitmek için yarisiyor ve vücudu yabanci bir istilaciya karsi savunmak için daha fazla bagisiklik hücresi göndermesi için sinyal gönderiyor.Vücudun kendini iyilestirmesinde önemli bir rol oynayan sitokinler bir süre sonra yikici hasara yol açabiliyor. Bagisiklik hücrelerinin akisi kalici oldugunda, bagisiklik sisteminin korumaya çalistigi dokulardaki hücreleri öldürmeye baslayan iltihaplanma meydana geliyor. Sitokin hücrelerinin asiri miktarda sinyal vermesi nedeniyle çok uzun süre iltihaplanma kontrol disi kalabiliyor. Bu iltihap, ise corona virüs hastalarinin akcigerlerine dolarak solunum yetmezligine neden oluyor. Eger iltihaplanma kontrol edilemezse hastalarin birçogu hayatini kaybediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.