Görme engelli çocuklar çok yönlü yetistirilsin. Eskiden körler okullari sanat okulu kapsamindaydi. Mezun olan çocuklar el sanatlari ve müzik alanlarindan birinde uzman olarak yetisirdi. Yetistirme yurdu körler okullarimiz ayni zamanda yetistirme yurdu kapsamindaydi.
Tüketici haklari dernegiyle yaptigimiz proje nedeniyle körler okullarindaki bazi müdür ve ögretmenlerle sohbet ettim. Bu sohbetlerde ögrenci sayisinin azaldigini üzülerek gördüm. Bunda birçok ilde alt sinif açilmasi ve bazi ögrencilerin kaynastirma egitimine giderek okullara devam etmesi söz konusu da edile bilinir.
Bence körler okullarinin müfredatlari gözden geçirilerek çok yönlü yetistirilen ögrencilerle dolu olmasi gerekiyor. Öncelikle bagimsiz hareket saglam bir bilgisayar ve mobil telefon Egitimleriyle bilgiye erisilmesi saglanmali. Diger ögrencilerin gördügü dersler verilmeye tabiki devam edecek. Ama yine el sanatlari müzik ve çagin gerektirdigi egitimlerin verildigi merkezler olmali.
Çocuklar okula hapsolmamali ara tatiller ve hafta sonlarinda kamp deneyimleri olmali çocuk ailesinden bagimsiz olarak yasama becerisi kazanmali. Yabanci dil egitimleri gelistirilerek farkli Ülkelerdeki görmeyen çocuklarla iletisim kurmalari hatta ögrenci degisim programlariyla çocuklar Dünyayi tanimali okuldan mezun oldugunda basit ev isleri tamir ve yemek ve hayatta lazim olacak bilgi ve beceri egitimleri almali.
Biliyorum bana hayal kuruyorsun diyeceksiniz ben hayal kurmaya ve hayallerimi paylasmaya devam edecegim çünkü bunlar zor zamanda basarilmis ve görmeyenler basarili ve mutlu olmuslar. Salih Arikan, Tel: 0506 514 96 93 Türkiye Beyazay Dernegi Izmir subesi Faaliyetlerimiz