Franchise alirken elbette bazi noktalara çok dikkat etmek gerekir. Özelikle;
1-Firmanin ticari geçmisi nedir? Bir firmanin franchise aldiginizda o firmayi temsil edecekse piyasadaki yada müsteri gözündeki itibari sizi dogrudan etkileyecektir. Firma merkezini ziyaret ettiginizde buldugunuz kurumsal havayi subelerine yansitamamis bir firma ise terslik var demektir.
2-Firmanin yeterli kadrosu var mi? Franchise aldiginizda tek basiniza kalmamaniz önemlidir.
3- Firma yetkilileriyle iletisim kurma süreciniz?
4- Firma yetkililerinin problemlere müdahale etme zamanlamasi isletmeniz için kritik bir konudur. Firmada bu konuda uzman mesleki geçmisi kuvvetli kisilerin olup olmadigini arastiriniz. Franchise operasonunu yöneten kisilerin daha önemli oldugunu unutmayin!...
5- Franchise alanlar kar ediyor mu ? Aslinda bu konu ticari sir oldugu için pek paylasilmak istenmez. Firmanin franchiselerini arastirin. Ulasabileceginiz tüm subeleri gezin mümkünse franchise alan kisilerle görüsün ve yorumlarini dinleyin. Hangi ticari geçmise sahip olanlar basarili, hangi ticari geçmisler daha dertli bu ticari geçmisleri kendiniz ile kiyaslayin. Gerekirse sizin açacaginiz konuma benzer bir subesinin sabahtan aksama kadar olan müsteri sayilarini hesaplayin.
6-Sözlesmeyi imzalamadan önce bir avukata danisin. Özellikle Franchise sözlesmelerindeki firmanin ve sizin haklarinizi iyi okuyun ve degerlendirin. Ileride çikabilecek hukuksal problemlerin bu sözlesme üzerinden çözülecegini unutmayin.
7- Web sitesi güncelleniyor mu? Ve sosyal medya kullaniliyor mu?
Dikkat ediniz.
Hangi Sektörde Baslayacaginiza Karar Verin.
Franchise için öncelikle hangi sektörde baslayacaginiza karar vermeniz gerekiyor. Yerli ya da yabanci bir markayi ülkenizde temsil etmek istiyorsaniz öncelikle hangi alanda iyi oldugunuza karar vermelisiniz. Tecrübeli oldugunuz bir alanda Franchise mekan açmak sizin için iyi bir adim olacaktir. Türkiye'de en çok gida sektörü kârlilik oranlari gösteriyor. Franchise mekaninizi gida, kozmetik gibi çok tüketilen ürünlere göre belirlerseniz basarili sonuç alabilirsiniz.
Hangi Markanin Destek Verecegine Bakin.
Bazi Franchise markalari eger yeni kuruluyorsa, girisimcilere büyük destek sagliyor. Hatta bazen girisimcilerden ise baslama bedeli bile almiyor. Ön bedel konusunda esnek davranilmasi sizin masraflarinizin daha aza inmesine neden olur.
Franchise markanizi belirlerken müsteri açisindan bilinir olani da tercih edebilirsiniz. Franchise aldiginiz markanizi iyi arastirmaniz gerek. Bazi markalar zor durumda kaldiklari için çok rahat bir sekilde markalarini size teslim ediyorlar. Ama buna dikkat etmeniz gerekiyor. Iflas esiginde olan firmalar son bir çikis niyetiyle size yaklasmak isterler ve bunu saklarlar. Bunun için de franchise markanizi titizlikle ele almalisiniz.
Hem marka hem de siz ortak is yapacaginizdan basvurular için sizin de yeterli olmaniz, detayli fikir alisverisinde bulunmaniz ve karsilikli olarak görüsmeler yapmaniz gerekmektedir.
Franchise Alacaginiz Markanin Egitim Faaliyetlerine Dikkat Edin
Daha önce Franchise markasi isletmediyseniz egitim faaliyetlerine dikkat etmeniz gerekiyor. Bazi Franchise markalari isletmeye baslamadan önce egitim faaliyetleri veriyor. Bu konuda deneyiminiz yoksa egitim almak sizin için ideal olur. Egitim faaliyetleri sizin alacaginiz Franchise markanizi daha iyi isletmenizi saglayacaktir.
Deneyimlilerden Destek Alin
Franchise markanizi seçmeden önce profesyonellerden destek almaniz gerekiyor. Siz bu ise yeni girdiginiz için daha önce bu isi yapanlardan alacaginiz fikirler sayesinde daha basarili adimlar atabilirsiniz. Franchise alinacak firma hakkinda tek bir kanaldan bilgi almayin. Alacaginiz Franchise markanizi daha önce isleten kisilerle iletisime geçmelisiniz. Marka hakkinda birçok bilgi edindiginiz sürece daha rahat karar verebilirsiniz .
Özellikle teknolojinin ve sosyal medyanin çok ileri boyutlara gittigi bu günlerde; reklam katki payi ile çalisan, yeni franchise yolunda ilerlemek isteyen markalar ise bir sifir geriden basladiklari için ve sosyal medya destegine kuvvetli girerlerse daha basarili oluyorlar.