Memur-Sen Izmir Il Temsilcisi ve Egitim-Bir-Sen Izmir 1 Nolu Sube Baskani Ali Kaya, Hakem Kurulu karari ile kamu görevlilerinin enflasyona dayali kayiplarini ele alan yazili bir açiklama yapti. Kamu görevlilerinin maaslarinin eridigini ve seyyanen zam yapilmasi gerektigini belirten Kaya, “En düsük devlet memuru ayliginin 10’na denk gelecek tutarda, daha somut bir ifadeyle 400 TL seyyanen zam istiyoruz” dedi.
Ali Kaya açiklamalarina su sekilde devam etti;
“Dünyanin ve insanligin bütününe yönelik etki ve tehdit üreten Koronavirüs ve ona dayali pandeminin temel gündem oldugu 2020 yili; kamu görevlileri açisindan Hakem Kurulu karari magduriyetleri ile enflasyona dayali kayiplar yasadiklari bir yil olarak da geride kaldi.
Hakem Kurulu; kamu görevlilerinin maas ve ücretlerini yüzdelik olarak 2020 yilinda 4+4, 2021 yilinda 3+3 seklinde oransal artis yapilmasi karari vermisti. Oysa yetkili konfederasyon Memur-Sen olarak; bu oranlarin ülkenin, ekonominin ve kamu görevlilerinin gerçekleriyle, geçmis dönem enflasyon verileriyle uyumlu olmadigini dile getirmistik. Beraberinde Isverenin teklifine hayir demis, Hakemin Kararina da tepki göstermistik.
2020 enflasyon rakamlari incelendiginde ortaya çikan tablo özetle sudur. Isverenin/Hakemin reva gördügü artis; I. alti aylik dönem için 4 üncü aydan, II. Alti aylik dönem için ise 3 üncü aydan sonra enflasyona yenilmis ve kamu görevlilerini magdur etmistir. Somutlastirdigimizda, kamu görevlilerinin maas ve ücretlerine I. alti ay için 1,75 II. Alti ay için 4,33 enflasyon farki yansitilmis, 2020 yili toplam artisi ise karara göre 8,16 iken hayata göre 14,82 olarak gerçeklesmistir. Bir baska ifadeyle, Hakemin-Isvereninin karara yazdigi artistan 80’lik bir sapma meydana gelmistir.
Gelin bu tabloyu düzeltelim, enflasyonu yenen maas ve ücret hedefi belirleyelim.
Ekonominin makro ve mikro düzey rakamlari, enflasyon ve faiz oranlari, kur tarafinin rakamlari birlikte ele alindiginda en az artis, en düsük yükselis maaslarda ve ücretlerdedir. Son 10 yillik enflasyon ve enflasyon farki tablosu, 2019-2021 faiz, kur tablosu, 2020 yili aylik enflasyon tablosu özetle sunu söylüyor; kamu görevlilerinin maaslari ve ücretleri eriyor, bu erimeyi durdurmak için gecikmeden seyyanen zam yapilmasi gerekiyor.
Yillik enflasyon oraninin bir önceki yila göre 24 arttigi, gida enflasyonunun 25 seviyesinde oldugu, 2020 yil basi ve sonu itibariyle faiz tarafinda 75’lik artisin gerçeklestigi, bütçede faiz giderlerinde son 3 yillik dönem itibariyle 45-70 artis olustugu, kur tarafinda 40’a yakin artis rakamina ulasildigi gerçekleri artik göz ardi edilmemelidir.
Hem gelir dagilimda adaleti saglamak, hem de enflasyon kaynakli kayiplari telafi etmek, beraberinde düsük maas ve ücret grubunda bulunan kamu görevlilerine asgari ücretler için atilan dogru adima benzer bir yaklasimi uygulamak için kamu görevlilerinin maas ve ücretlerine 1 0cak 2021’den geçerli olmak üzere “en düsük devlet memuru ayliginin 10’na denk gelecek tutarda seyyanen zam” istiyoruz. Daha somut ifadeyle, kamu görevlilerinin mevcut maaslarina/ücretlerine 1 Ocak’tan geçerli olacak sekilde 400 TL seyyanen zam istiyoruz. Böylece geçmis yönüyle kayiplarin giderilmesini, gelecek yönüyle de enflasyona yenilme riskinin bitirilmesini talep ediyoruz.
Bizzat kamu isvereninin ve siyasi iktidarin öngörüleriyle 2021 yili enflasyon tahmini, beklentisi 11 seviyesindedir. Bunun anlami; Hakemin 2021 için kararlastirdigi 3+3’lük artisin yetersiz kalacaginin, enflasyon farki olusacaginin itiraf edilmesidir. Biz bu itirafin gereginin yapilarak; 400 TL’lik seyyanen zammin 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere maaslara yansitilmasini talep ve teklif ediyor ve ivedilikle bekliyoruz. Bu adim, hem gelir dagiliminda hem de sosyal kulvarda adaletin saglanmasi, sosyal maliyet ihtimalinin de ortadan kaldirilmasi gibi önemli sonuçlar üretecektir.
Bizler alin terinin karsiligi kurumadan verilmesi hassasiyetine davet eden bir medeniyetin mensuplarinin emegin, alin terinin, kamu görevlilerinin hizmet üretme gayretlerinin karsiligi olacak degerin verilmesinde, ederin ödenmesinde hükümetin siyasi sorumluluk, devletin medeniyet perspektifimiz kaynakli zorunluluk hassasiyetiyle sorunu çözümle, talep ve teklifimizi evetle bulusturmasi gerektigine inaniyoruz.
Emegin karsiligini ödemek için akitilan akil terini ve bütün gayretleri, milletimiz ve kamu görevlilerimiz takdir etmek de her zaman oldugu gibi cömert olacaktir. Biz bu cömertligin, kamu yönetimi ve devlet tarafinda da temel bakis olarak benimsenmesini bekliyor, seyyanen zam istiyoruz.”