Rusya, Açik Semalar Anlasmasi'ndan çekilme sürecini baslatma karari aldi.
"ANLASMA CIDDI DARBE ALDI"
ABD'nin 22 Kasim 2020'de Açik Semalar Anlasmasi'ndan çikmasi nedeniyle anlasmanin akdi sirasinda katilimci ülkeler arasinda saglanan çikar dengesinin büyük bir zarar gördügünü belirten Rus Disisleri, anlasmanin geçerliliginin ciddi bir darbe aldigini ve BM'nin güveni ve güvenligi pekistirici rolünün zayifladigini vurguladi.
ABD'nin karari karsisinda Rusya'nin anlasmanin yeni kosullar dahilinde devaminin saglanmasi için somut ve anlasmanin temel hükümlerine uygun öneriler sundugunu animsatan bakanlik, bu önerilerin ABD tarafindan desteklenmedigini üzüntüyle tespit ettiklerini vurguladi.
AÇIK SEMALAR ANLASMASI NEDIR?
Açik Semalar Antlasmasi (ASA), Dogu ve Bati bloklari arasinda güven ve istikrari gelistirmek amaciyla açiklik ilkesinden hareketle 1992 yilinda Helsinki'de imzalanmistir. Kasim 2000'de Rusya parlamentosu tarafindan onaylanmasini müteakip 2 Ocak 2001 tarihinde yürürlüge girmistir.
ASA kapsaminda taraf ülke topraklari üzerinde havadan silahsiz gözlem uçuslari gerçeklestirilmektedir. ASA, dünya üzerinde su ana kadar imzalanan en teknik ve en detayli antlasmadir. Antlasmanin bir diger özelligi ise teknolojik gelismelere paralel olarak sürekli yenilenmesidir.
ABD Disisleri Bakani Mike Pompeo yaptigi yazili açiklamasinda 6 ay yürürlükte olmak üzere 22 Mayis 2020 tarihinden itibaren Açik Semalar Anlasmasi'ndan çekildiklerini duyurmustur. Mike Pompeo, açiklamalarinda Rusya'nin anlasmaya tam uymasi hâlinde anlasmadan ayrilma kararini yeniden degerlendirebileceklerini ifade etmistir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.