Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Koronavirüsün ülkemizde ilk görüldügü andan bu yana 10 ay geçti. Bu süreçte virüsün yol açtigi can kayiplarinin yani sira insanlar üzerindeki psikolojik etkisi de sik sik tartisildi.
Salginin basinda yasanan korku ve panigin, yerini yorgunluk ile bikkinliga biraktigini söyleyen uzmanlar “Bu yorgunluk, bir süre sonra salgini umursamaz seviyeye gelirse isin boyutu daha kötü olabilir” ikazinda bulundu.Son dönemde, salginin ilk günlerinde meydan gelen stresin dozu da azalmaya basladi. Bunun sebebi ise belirsizliklerin ortadan kalkmasi. Insanlar virüsü tanidikça, ona karsi alinmasi gereken tedbirleri ögrendikçe rahatladi. Yani Covid-19 ile yasamaya alisti. Bu noktada insanin olaylara adapte olma kapasitesine isaret eden uzmanlar “Pandemi birden gerçeklesmedigi için kisilerde, afetlerde oldugu gibi etkiye yasanmadi. Bundan ötürü virüsün ortaya çiktigi o ilk zamanlardaki strese bagli olusan psikolojik problemler giderek azaldi” dedi.Öte yandan salginda psikolojik olarak en çok etkilenen grup kadinlar oldu. Uzmanlar, bunun, normalde de kadinlarda görülen kaygi bozuklugu ve depresyon sikliginin, erkeklere göre daha yüksek olmasindan kaynaklandigini ifade etti. Evlere çekildikçe kadinlar üzerinde artan is yükü, onlarin psikolojik olarak yipranmasinin sebepleri arasinda gösterildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.