Ardindan Türkiye'de pilot üretim yapilacak ve seri üretime geçilecek.? dedi.Rus Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün gelistirdigi ?Sputnik V? adli yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin Türkiye'de üretimini birlikte yapacagi Türk ortagi VisCoran Ilaç Sanayii'nin Yönetim Kurulu Baskani Öztürk Oran, AA muhabirinin sorularini yanitladi.Oran, 20 yili askin süredir saglik sektöründe ilaç üretimi yaptiklarini, dünyada ve Türkiye'de yeni çikan ilaç, asi, test ve kitlerle de ilgilendiklerini söyledi.Dünyada salgin ortaya çikinca neler yapilabilecegi konusunda çalismaya basladiklarini ifade eden Oran, o dönemde henüz Türkiye'de yerli ve milli asi üretiminin gündemde olmadigini belirtti.Salgin döneminde ilk defa Rusya'da Kovid-19 asisina iliskin açiklamalarin yapildigini hatirlatan Oran, ?Rusya, bu asiyi diger ülkelerde de üretmek istedigi açikladi. Rus asisini üreten Gamaleya Enstütüsünün, Rusya Dogrudan Yatirim Fonu (RDIF) baglantisi var, bu fonun semsiyesi altinda. Biz RDIF üzerinden görüsmelere basladik. Görüsmeler belli bir seviyeye gelince 16 Agustos'ta Türkiye'de anlasma imzaladik. Anlasmayi yaparken üretimin Türkiye'de yapilmasini önerdik ve bu talebimiz kabul edildi. Teknoloji transferi Rusya'dan gelecek, üretim Türkiye'de olacak. Bir nevi yerli bir ürün olacak.? diye konustu.Oran, asiyla ilgili Rusya'dan kendilerine ulasan bilgi ve belgeleri, gerekli incelemelerin ve prosedürlerin yerine getirilmesi amaciyla Saglik Bakanligina ulastirdiklarini bildirdi.Rus tarafinin ?asi konusunda Türk firmayla anlastik? açiklamasinin ardindan kamuoyunda bir merak oldugunu belirten Oran, ?Biz ruhsat alana kadar anlasmayi açiklamayi düsünmüyorduk. Su asamada üretim yerleriyle ilgili teknoloji transferinin pesindeyiz. Es anli olarak Saglik Bakanligindaki prosedürler de yürüyor. Teknoloji transferi ve Saglik Bakanligindaki prosedürler bittikten sonra asiya kullanim izni alinacak. Ardindan Türkiye'de pilot üretim yapilacak ve seri üretime geçilecek.? ifadelerini kullandi.
?ÖNCELIK ÜLKEMIZIN IHTIYACI?
Öztürk Oran, Türkiye'de asi üretimi yapabilecek altyapiya sahip 4-5 firma bulundugunu söyledi. Kendilerinin de asi üretimi için bu sirketlerle görüsmeler yaptigini ifade eden Oran, ?Rus Sputnik V asisinin Türkiye'deki üretim partneriyiz. Türkiye'deki üretim yerine de birlikte karar verecegiz. Asi üretiminin ülkemize önemli katkilari olacak. Öncelikle ülkemizin ihtiyacini karsilayacagiz. Sonra ihracat düsünülecekse buna birlikte karar verecegiz.? dedi.Rus asisinin, 20 yillik arastirma geçmisi oldugunu ve Ebola hastaligi için yapilan bir çalismanin sonucu olarak bulundugunu aktaran Oran, bu asinin Türkiye'de üretilmesi durumunda Rusya'dan ülkeye bir know-how transferi gerçeklestirilmis olacagini söyledi.Oran, konusmasini söyle sürdürdü:?Türkiye ihracat üssü olabilir. Türkiye'nin ihtiyaç fazlasini baska ülkelere ihraç etmek de mümkün olabilir. Ileriki tarihlerde buradaki tesisler talebi karsilayamazsa tesis yatirimi da söz konusu olabilir. Su asamada acil kullanim izni alinacak. Zaman sikintisi nedeniyle seri üretim için hazir tesisler arastirildi. Vakit olsaydi burada yeni bir tesis yapilacakti ve üretim orada gerçeklestirilecekti. Salgin nedeniyle su asamada hazir tesisleri tercih ettik.??
PEK ÇOK ÜLKE RUS ASISINI TESCIL ETTIRDI
?VisCoran Ilaç Sanayii Yönetim Kurulu Baskani Oran, dünyada halihazirda birkaç ülkenin asisinin kullanildigini ve çesitli ülkelerde de asi çalismalarinin sürdügünü anlatti.Asilar arasinda ?su daha iyi, bu asi daha üstün? seklindeki açiklamalarin yersiz oldugunu, zaten bu asilarin Dünya Saglik Örgütü ve ilgili kurumlardan onay almasi gerektigini belirten Oran, Türkiye'nin ilaç ve asi üretiminin dünya standartlarinda oldugunu vurguladi.Oran, Sputnik V asinin 3. faz çalismasinin 44 bin kiside yapildigini, sonuçlarin olumlu oldugunu ve Rusya'da su ana kadar 2 milyona yakin insanin asilandigini bildirdi.Dünyada pek çok ülkenin Rus asisini tescil ettirdigini ve üretim görüsmeleri yaptigini aktaran Oran, sunlari kaydetti:?Rusya'nin yani sira Belarus, Arjantin, Birlesik Arap Emirlikleri, Macaristan, Sirbistan, Bolivya, Cezayir, Filistin, Venezuela, Paraguay ve Türkmenistan'da da asi tescil edildi. Sputnik V, Rusya disinda ilk olarak Hindistan'da üretilmeye baslandi. Rusya, Hindistan'in ardindan Güney Kore, Çin, Brezilya, Belarus ve Kazakistan ile de üretim anlasmasina vardi.
??DÜNYANIN EN HIZLI KOVID-19 TESPIT KITI?
Öztürk Oran, salgin döneminde dünyanin en hizli Kovid-19'u tespit eden kiti ürettiklerini belirterek, ?PharmaNona firmamiz, 15 saniye gibi kisa bir sürede Kovid-19 tespiti için idrar kiti üretti. Su anda dünyanin pek çok ülkesinde kullaniliyor ve çok sayida ülkede de kullanim için resmi izinler aliniyor.? dedi.Testin önce Halk Sagligi Genel Müdürlügü, ardindan Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu tarafindan onaylandigini, Saglik Bakanliginca da ruhsatlandirildigini hatirlatan Oran, etik kurul onayi ile yapilan klinik çalismalarda testin dogruluk oraninin mevcut testlere göre daha fazla oldugunu söyledi.Yurt disindan da yogun talep aldiklarini belirten Oran, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Italya, Çekya, Ispanya, Isviçre, Slovakya, Polonya, Japonya, Meksika, Kanada, Rusya, Libya ve Irak'tan distribütörlük alindigini, ABD'de de FDA onayi beklendigini sözlerine ekledi.
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
HABER / MEHMET ÜNAL / ADOM AJANS- Toplu taşımacılık sektörünün dünyadaki en önemli aktörleri, Adana’da düzenlenen özel bir toplantıda buluştu.
HABER / HACI ALİ YILMAZ / ADOM AJANS - Kombiler, artık günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası. Ancak bu cihazları doğru ve verimli kullanmak, hem enerji tüketimini azaltıyor hem de faturaları düşürüyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi’nde düzenlenen atölye çalışmasında gençler, iş planı hazırlayarak Yozgat’a özgü girişimcilik potansiyelini keşfetti.
Pazaryeri’nde Kaymakam Ahmed Tayyib Kahraman ve Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Pazaryeri Anaokulu’nu ziyaret ederek minik öğrencilerle buluştu, eğitim ve okul durumu hakkında bilgi aldı.
Geçersiz Sertifikalar, Hayali Eğitimler, Ruhsal İstismar: Zuhal Atasoy Dalman’a Acil Müdahale Çağrısı!
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanlığı, organize suç örgütlerine yönelik 4 ayrı ilde eş zamanlı operasyonlar düzenledi.
Gaziantep Gönüllü Kuruluşlar Platformu, terörle mücadelede yeni bir sayfa açılması için kritik bir açıklama yaptı. 40 yılı aşkın terör sarmalının son bulması için tüm kesimleri işbirliğine davet etti.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde, şoför kapısı bulunmayan bir aracın trafiğe çıkması görenleri hayrete düşürdü. Aracı kullanan sürücünün, trafik kurallarını hiçe sayarak tehlikeli manevralar yaptığı iddia edildi.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Anadolu’nun sessiz çığlığını satırlarına taşıyan yazar Aydın Benli, derin anlatımı ve unutulmaz karakterleriyle çağdaş Türk edebiyatında iz bırakmaya devam ediyor.
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), bu hafta unutulmaz bir müzik ziyafetine hazırlanıyor.
Öğrencilikten öğretmenliğe bir yürek yolculuğu… Saniye Gökoğuz’un ilk romanı Penceremde Kar Çiçeği raflara çıkmadan merak uyandırdı.
Bursa’nın İznik ilçesinde, tasavvuf dünyasının önemli isimlerinden Eşrefoğlu Abdullah Rumi, vefatının 556. yılında anlamlı bir programla anılacak.
İzmir Avaz Araştırma ve Strateji Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye’ye Etkileri” konulu konferansta, Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Şimdi önemli değerlendirmelerde bulundu.
Karya Farma HBX Ar-Ge’nin geliştirdiği HBX-HGM71 formülü, laboratuvar ortamında %99,99 oranında patojen yok edici başarısıyla çocukların sağlığına adandı.
Yüksek tansiyon, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişiyi etkilerken, hatalı tansiyon ölçümleri yanlış teşhislere ve gereksiz tedavilere yol açıyor.
Ramazan ayıyla birlikte balık tezgahları bereketlendi! Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı'nda sardalya ve istavrit fiyatları dibe vurdu. 3 kilo balık alana 1 kilo bedava kampanyasıyla sağlıklı beslenme fırsatı.
Gazi Üniversitesi'nde Gıda Güvenliği ve Mikroplastik Tehlikesi Paneli Düzenlendi
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Bahçekent’te açılan Meşhur Ömer Aybak Adıyaman Çiğköftecisi, %40 indirimli kampanyası ve lezzet dolu menüsüyle çiğköfte severlerin yeni gözdesi oldu. Tostlarıyla da fark yaratıyor!
Bahçekent, Paşa Döner’le ilk kez kaliteli dönerle tanıştı. Esnaf, ev hanımları ve öğrenciler memnun; işletmeci Yaşar Yıldırım “Bu mahalleye hizmet etmek gurur verici” diyor.
Bahçeşehir ve Bahçekent’te onlarca sitenin elektrik işlerini üstlenen Caner Cimşit, HGS Elektrik markasıyla güvenli, hızlı ve kalıcı çözümler sunuyor. Gönül rahatlığıyla ulaşabileceğiniz bu uzman, sadece arıza gidermekle kalmıyor,
HABER / ERCAN KUTLU - "Bahçeşehir’in başarılı Müdürü Ümit Karaağaç: Okulunda aile seminerleri, fidan dikim etkinlikleri ve spor başarılarıyla eğitimi renklendiriyor! Öğrenciler: ‘Onunla gurur duyuyoruz’."
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in büyüyen nüfusu taziye evi ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, Yavuz Sultan Selim Camii altı veya Kur’an kurslarının bu amaçla kullanılmasını istiyor.
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.