Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
VisCoran Ilaç Sanayii AS Yönetim Kurulu Baskani Öztürk Oran, Rus asisi Sputnik V'ye iliskin, ?Teknoloji transferi ve Saglik Bakanligindaki prosedürler bittikten sonra asiya kullanim izni alinacak.
Ardindan Türkiye'de pilot üretim yapilacak ve seri üretime geçilecek.? dedi.Rus Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün gelistirdigi ?Sputnik V? adli yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin Türkiye'de üretimini birlikte yapacagi Türk ortagi VisCoran Ilaç Sanayii'nin Yönetim Kurulu Baskani Öztürk Oran, AA muhabirinin sorularini yanitladi.Oran, 20 yili askin süredir saglik sektöründe ilaç üretimi yaptiklarini, dünyada ve Türkiye'de yeni çikan ilaç, asi, test ve kitlerle de ilgilendiklerini söyledi.Dünyada salgin ortaya çikinca neler yapilabilecegi konusunda çalismaya basladiklarini ifade eden Oran, o dönemde henüz Türkiye'de yerli ve milli asi üretiminin gündemde olmadigini belirtti.Salgin döneminde ilk defa Rusya'da Kovid-19 asisina iliskin açiklamalarin yapildigini hatirlatan Oran, ?Rusya, bu asiyi diger ülkelerde de üretmek istedigi açikladi. Rus asisini üreten Gamaleya Enstütüsünün, Rusya Dogrudan Yatirim Fonu (RDIF) baglantisi var, bu fonun semsiyesi altinda. Biz RDIF üzerinden görüsmelere basladik. Görüsmeler belli bir seviyeye gelince 16 Agustos'ta Türkiye'de anlasma imzaladik. Anlasmayi yaparken üretimin Türkiye'de yapilmasini önerdik ve bu talebimiz kabul edildi. Teknoloji transferi Rusya'dan gelecek, üretim Türkiye'de olacak. Bir nevi yerli bir ürün olacak.? diye konustu.Oran, asiyla ilgili Rusya'dan kendilerine ulasan bilgi ve belgeleri, gerekli incelemelerin ve prosedürlerin yerine getirilmesi amaciyla Saglik Bakanligina ulastirdiklarini bildirdi.Rus tarafinin ?asi konusunda Türk firmayla anlastik? açiklamasinin ardindan kamuoyunda bir merak oldugunu belirten Oran, ?Biz ruhsat alana kadar anlasmayi açiklamayi düsünmüyorduk. Su asamada üretim yerleriyle ilgili teknoloji transferinin pesindeyiz. Es anli olarak Saglik Bakanligindaki prosedürler de yürüyor. Teknoloji transferi ve Saglik Bakanligindaki prosedürler bittikten sonra asiya kullanim izni alinacak. Ardindan Türkiye'de pilot üretim yapilacak ve seri üretime geçilecek.? ifadelerini kullandi.
?ÖNCELIK ÜLKEMIZIN IHTIYACI?
Öztürk Oran, Türkiye'de asi üretimi yapabilecek altyapiya sahip 4-5 firma bulundugunu söyledi. Kendilerinin de asi üretimi için bu sirketlerle görüsmeler yaptigini ifade eden Oran, ?Rus Sputnik V asisinin Türkiye'deki üretim partneriyiz. Türkiye'deki üretim yerine de birlikte karar verecegiz. Asi üretiminin ülkemize önemli katkilari olacak. Öncelikle ülkemizin ihtiyacini karsilayacagiz. Sonra ihracat düsünülecekse buna birlikte karar verecegiz.? dedi.Rus asisinin, 20 yillik arastirma geçmisi oldugunu ve Ebola hastaligi için yapilan bir çalismanin sonucu olarak bulundugunu aktaran Oran, bu asinin Türkiye'de üretilmesi durumunda Rusya'dan ülkeye bir know-how transferi gerçeklestirilmis olacagini söyledi.Oran, konusmasini söyle sürdürdü:?Türkiye ihracat üssü olabilir. Türkiye'nin ihtiyaç fazlasini baska ülkelere ihraç etmek de mümkün olabilir. Ileriki tarihlerde buradaki tesisler talebi karsilayamazsa tesis yatirimi da söz konusu olabilir. Su asamada acil kullanim izni alinacak. Zaman sikintisi nedeniyle seri üretim için hazir tesisler arastirildi. Vakit olsaydi burada yeni bir tesis yapilacakti ve üretim orada gerçeklestirilecekti. Salgin nedeniyle su asamada hazir tesisleri tercih ettik.??
PEK ÇOK ÜLKE RUS ASISINI TESCIL ETTIRDI
?VisCoran Ilaç Sanayii Yönetim Kurulu Baskani Oran, dünyada halihazirda birkaç ülkenin asisinin kullanildigini ve çesitli ülkelerde de asi çalismalarinin sürdügünü anlatti.Asilar arasinda ?su daha iyi, bu asi daha üstün? seklindeki açiklamalarin yersiz oldugunu, zaten bu asilarin Dünya Saglik Örgütü ve ilgili kurumlardan onay almasi gerektigini belirten Oran, Türkiye'nin ilaç ve asi üretiminin dünya standartlarinda oldugunu vurguladi.Oran, Sputnik V asinin 3. faz çalismasinin 44 bin kiside yapildigini, sonuçlarin olumlu oldugunu ve Rusya'da su ana kadar 2 milyona yakin insanin asilandigini bildirdi.Dünyada pek çok ülkenin Rus asisini tescil ettirdigini ve üretim görüsmeleri yaptigini aktaran Oran, sunlari kaydetti:?Rusya'nin yani sira Belarus, Arjantin, Birlesik Arap Emirlikleri, Macaristan, Sirbistan, Bolivya, Cezayir, Filistin, Venezuela, Paraguay ve Türkmenistan'da da asi tescil edildi. Sputnik V, Rusya disinda ilk olarak Hindistan'da üretilmeye baslandi. Rusya, Hindistan'in ardindan Güney Kore, Çin, Brezilya, Belarus ve Kazakistan ile de üretim anlasmasina vardi.
??DÜNYANIN EN HIZLI KOVID-19 TESPIT KITI?
Öztürk Oran, salgin döneminde dünyanin en hizli Kovid-19'u tespit eden kiti ürettiklerini belirterek, ?PharmaNona firmamiz, 15 saniye gibi kisa bir sürede Kovid-19 tespiti için idrar kiti üretti. Su anda dünyanin pek çok ülkesinde kullaniliyor ve çok sayida ülkede de kullanim için resmi izinler aliniyor.? dedi.Testin önce Halk Sagligi Genel Müdürlügü, ardindan Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu tarafindan onaylandigini, Saglik Bakanliginca da ruhsatlandirildigini hatirlatan Oran, etik kurul onayi ile yapilan klinik çalismalarda testin dogruluk oraninin mevcut testlere göre daha fazla oldugunu söyledi.Yurt disindan da yogun talep aldiklarini belirten Oran, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Italya, Çekya, Ispanya, Isviçre, Slovakya, Polonya, Japonya, Meksika, Kanada, Rusya, Libya ve Irak'tan distribütörlük alindigini, ABD'de de FDA onayi beklendigini sözlerine ekledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.