Yeni projelerle Basaksehir’in çehresi degisecek

Yeni projelerle Basaksehir’in çehresi degisecek

Istanbul’da hayatin basladigi yer olan Basaksehir’in köklü tarihi muhtesem bir çalismayla kitap haline getirildi. Basaksehir Belediyesi tarafindan hazirlanan ve 582 sayfadan olusan “Devlet-i Aliyye’den Cumhuriyet’e Osmanli Arsiv Belgelerinde Basaksehir” a

Basaksehir Belediyesi, adeta Türkiye’nin özeti gibi olan ilçenin köklü tarihine muhtesem bir eserle isik tuttu. Tarihi binlerce yil eskiye dayanan ve Basaksehir’in çekirdegini olusturan Ikitelli, Samlar ve Kayabasi bölgelerinin dogmasi, büyümesi ve günümüzde Istanbul’un en modern ve yasanabilir bir kösesi haline gelmesinin hikâyesi, Basaksehir Belediyesi ve Osmanli Arsivi Daire Baskanliginin birlikte yürüttügü kapsamli çalismalarla kitap haline getirildi. Basaksehir Millet Kiraathanesi’nde düzenlenen programda ilk kez yayinlanan arsiv vesikalari ile Basaksehir’in geçmiste de medeniyetin, kültürün, ilmin, mimarinin ve estetigin merkezi oldugunu ortaya koyuldu.

Geçmisimizi gençlerimizle bulusturacagiz

Basaksehir’in köklü tarihini ve bilinmeyen yanlarini kapsamli bir eserde bir araya getirdiklerini belirten Basaksehir Belediye Baskani Yasin Kartoglu, “Kiymetli hocalarimiz Doç. Dr. Rasit Gündogdu ve Ebul Fazil Önal’in katkilari ve ekibimizin gayretlerinin ardindan müthis bir eseri kütüphanelerimize kazandiriyoruz. Biz bu çalismayla birlikte geçmis degerlerimizi ögrendik. Gelecekte Basaksehir’imizde yasayacak gençlerimize artik anlatacagimiz geçmis hikâyelerimiz olacak.” dedi.

Yeni projelerle Basaksehir’in çehresi degisecek

Modern sehircilikte marka olmus bir sehrin tarihi çalismalarini titizlikle yürüttüklerini ifade eden Baskan Kartoglu, “Arsivlerle birlikte elde ettigimiz bilgileri degerlendirip birçok alanda yatirimlar yapacagiz. Bunlardan bir tanesi Ikitelli’de yer alan mezarlik alan. Bu alan içerisinde Fatih döneminde vefat etmis olan Ni’mel Ceys Abdullah Efendi’nin mezari bulunuyor. Buranin ihyasi ile ilgili bir proje hazirlayacagiz. Ayrica alan içerisine açik bir mescit yapma projemiz de gündemde. Yine Samlar bent içerisinde yer alan eserlere ve magaralar bölgesine yapacagimiz yol planimizla birlikte bu eserleri turizme kazandiracagiz. Yapacagimiz çalismalar bizim bir yol haritamiz olacak.” seklinde konustu.

“Tüm destegimizi verecegiz”

Çok sayida tarih kitabinda imzasinin bulundugunu ancak bu kadar kiymetli bir eserdeki kadar heyecanlanmadigini belirten Istanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz da, “Basaksehir çok kiymetli bir eseri bizlere kazandirdi. Biz de bu eserlerin toplumumuza kazandirilmasi için Basaksehir Belediyesi’ne tüm destegimizi verecegiz” dedi.

Osmanli döneminde de sagligin merkeziydi

Osmanli dönemine ait arsiv arastirmalari, Avrupa’nin en büyük sehir hastanesi olan Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi’nin bir benzerinin yine Basaksehir ilçe sinirlari içerisinde kuruldugunu ortaya çikardi. Hastanenin, Ispartakule Hilal-i Ahmer Hastanesi ismiyle faaliyet gösterdigi anlasildi.

Ilk kez yayinlanan arsiv vesikalari sergilendi

Basaksehir Millet Kiraathanesi’nde düzenlenen tanitim programina Basaksehir Kaymakami Ugur Turan, AK Parti Basaksehir Ilçe Baskani Sebahatdin Kayas, Basaksehir Milli Egitim Müdürü Ahmet Çoskun ve çok sayida davetli katildi. Toplanti öncesi  ilk kez yayinlanan arsiv vesikalari da sergilendi. Arsiv vesikalari katilimcilarin büyük begenisini topladi.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.