Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Dolar kuru, 7.02 lira seviyesine gerileyerek , son 6 ayin en düsük seviyesini gördü.
Dolar/TL en son 6 Agustos 2020 tarihinde 7.02 seviyesini görmüstü.
1. TERS DOLARIZASYONLA ILGILI ILK SINYAL GELDIMerkez Bankasi'nin verilerine göre, 29 Ocak haftasinda yurtiçi yerlesiklerin döviz mevduati 1.1 milyar düsüsle 235 milyar 56 milyon dolar seviyesine geriledi. Bireylerin döviz mevduati ayni haftada 487 milyon dolar düsüs kaydederek 150 milyar dolarin altinda yer aldi.Tüzel kisilerin döviz mevduati ise 563 milyon dolar gerilerken, yilbasindan bu yana döviz mevduatlarinda 602 milyon dolarlik gerileme kaydedildi. Bununla beraber tüzel kisilerin döviz mevduati ise 563 milyon dolar düserken, yilbasindan bu yana döviz mevduatlarinda 602 milyon dolarlik gerileme kaydedildi.
2. MERKEZ BANKASI TOPLAM REZERVLERI 11 AYIN EN YÜKSEK DÜZEYINE YÜKSELDITCMB tarafindan Haftalik Para ve Banka Istatistikleri raporuna göre, 29 Ocak'ta Merkez Bankasi brüt döviz rezervleri 2 milyar 856 milyon dolar artisla 53 milyar 367 milyon dolara çikti. Brüt döviz rezervleri, 22 Ocak'ta 50 milyar 511 milyon dolar seviyesindeydi. Merkez Bankasi'nin toplam rezervleri ise geçen hafta bir önceki haftaya kiyasla 2 milyar 207 milyon dolar artarak 93 milyar 329 milyon dolardan 95 milyar 536 milyon dolara yükseldi. Merkez'in toplam rezervleri en son, pandemi öncesi 28 Subat 2020 haftasinda 107 milyar dolarin üzerindeydi.
3. 'GEREKIRSE DAHA FAZLA SIKILASTIRMAYA GIDERIZ' MESAJI DOLAR KURUNU BASKILIYORMerkez Bankasi'nin (TCMB) enflasyon hedefleme stratejisi dogrultusunda siki para politikasina geçmesi ve 'Gerekirse daha fazla sikilastirmaya gideriz' mesajlarinin piyasalarda realize olmasiyla 2021 yilinda dolar kurundaki zayif seyir güçlendi.Merkez Bankasi (TCMB) Baskani Naci Agbal yabanci bir ajansa verdigi demeçte, ?Faiz indirimini uzun süre gündemimize almamiz mümkün görünmüyor? dedi. Agbal, enflasyon beklentilerinde yukari yönlü riskler olusmasi durumunda Merkez Bankasi'nin piyasanin önüne geçecek adimlar atmaya hazir oldugunu ifade etti.Agbal yüzde 5 enflasyon hedefinin yakalanmasi konusunda sabirli olunacaginin altini çizerken, bu seviye için 2023'ü isaret etti. Agbal,'in bu açiklamalari pozitif reel faizin sürecegi olarak algilanirken, uzmanlar dolar kuru için bu açiklamalarin asagi yönlü riskleri artirdigini ifade etti.
4. TÜRKIYE'NIN RISK PRIMI (CDS) KRITIK SEVIYENIN ALTINA GERILEDIPandemi döneminde bir ara 643 puan seviyesine kadar yükselen Türkiye'nin 5 yil vadeli kredi temerrüt takas (CDS) primi 300 kritik puanin altina gerileyerek 295 seviyesine çekildi.CDS primlerinin özellikle 500 puanin üzerinde yer almasi durumunda yabanci yatirimcilarin TL varliklara; hisse senedi ve tahvilde satis yapmasinin tetikleyici olarak öne çikarken, CDS'ler düsmesi durumu ise yabancilarin tam tersi olarak alim yapmasinin tetikleyicisi olarak yorumlaniyor.CDS'lerin daha da düsmesi, TL varliklara olan ilgiyi artacak beklentisi yaratirken, dolar kurunu baskilayan bir diger etmen olarak karsimiza çikiyor.CDS PRIMI NEDIR?CDS sirketleri ülkenin borçlarini ödeyememesi riskine karsi yani iflas riskine karsi alacaklinin alacaklarini sigortalayan bir sözlesme satar ve bu sözlesmenin fiyati da ülkenin CDS primidir. Bir ülkenin ya da sirketin CDS primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir. Çünkü bu prim ister istemez faize yansimaktadir.
5. YABANCI KURUMLAR BEKLENTILERINI ASAGI YÖNLÜ REVIZE ETTIYabanci bankalar yayinladiklari raporlarda dolar/TL'deki zayif seyrin sürebilecegine dikkat çekti. Citigroup Euro/TL'de kisa pozisyon aldiklarini ve Dolar/TL'nin 7'nin altina inmesini beklediklerini belirtti. Societe General Stratejistleri, Dolar/TL ve Euro/TL'de kisa pozisyon tavsiye ederken, Dolar/TL'de 6,71 hedefi ile kisa pozisyon alinmasini tavsiye edip, zarar-kes seviyesi olarak 7,75'i belirlemisti.Raporda, ?TL'nin mevcut seviyesi TL'de yeniden uzun pozisyon almak için cazip? oldugunu stratejistler, ?ABD ve Avrupa'dan yakin vadede Türkiye ekonomisine zarar verecek bir yaptirim beklemiyoruz? demisti.
6. MERKEZ BANKASI DÖVIZ ALIM IHALELERI AÇABILIRDolar kurunda 8.58 lira seviyesinden 7 lira sinirina kadar sert geri çekilme ile beraber Merkez Bankasi yeni dönemde rezervlerini güçlendirme adina döviz alim ihaleleri açabilir.Merkez Bankasi Baskani Naci Agbal, yabanci bir ajansa verdigi demeçte, ?Önümüzdeki süreçte; Merkez Bankasi olarak rezerv artirma stratejimiz içinde diger ülke merkez bankalari ile swap anlasmalari yapilmasi yer almamaktadir. Bunun yerine, para kur stratejimiz içinde de açikladigimiz üzere, uygulamakta oldugumuz siki para politikasina kararlilikla devam etmek suretiyle güçlü bir dezenflasyonist sürecin olusmasi ve kalici hale gelmesi sonucunda Sermaye girislerinin istikrarli ve güçlü bir hale gelmesi, yurtiçi yerlesiklerin dolarizasyon egiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alim ihaleleri yaparak rezervlerimizi artiracagiz? dedi.Agbal, ters dolarizasyon egilimi sonrasi döviz alim ihalelerinin açilacagi mesajini net bir sekilde ifade ederken, uzmanlar bu durumun gerçeklesmesi sonrasi dolar kurundaki gevsemenin sinirlanabilecegini ifade etti.
7. DOLAR KURU IÇIN 7 LIRA GÜÇLÜ PSIKOLOJIK SINIRGedik Yatirim-Yatirim Danismanligi Müdürü Üzeyir Dogan dolar kurunun seyrini degerlendirdi. Dogan, 7 gibi düz rakamlarinin psikolojik kirilma noktalari oldugunun altini çizerek, ?Dolar kurunda 7 liranin altinda anlik asagi yönlü hareketlerin sertlestigini görebiliriz? açiklamasini yapti.Uzman isim Merkez Bankasi'nin siki durus vurgusunun kuru asagi çekmek için degil, TL'ye olan güveni artirmak ve TL'ye olan istikrari saglamak için oldugunu ifade ederek, ?Ben bu noktada daha fazla asagi yönlü hareketlerin belli noktalarda sinirlanacagi kanaatindeyim? dedi.Uzman isim, asagi yönlü hareketleri, Merkez Bankasi'nin döviz alim ihalelerinin sinirlayabilecegini bildirdi. Dogan, majör bir degisim olmadigi sürece, dövizde tepki alimlari disinda yukari yönlü hareketler beklemedigini açikladi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.