• BIST 100

    10884,18%1,89
  • DOLAR

    32,58% 0,19
  • EURO

    35,27% 0,52
  • GRAM ALTIN

    2471,35% 0,34
  • Ç. ALTIN

    3961,18% -0,21

Disisleri Bakani Çavusoglu: Dünya yine sessiz kaldi

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Konseyi 46. Oturumu'nun yüksek düzeyli bölümünde video konferans yöntemiyle hitapta bulundu.

DÜNYA 23.02.2021 00:42:51 0
Disisleri Bakani Çavusoglu: Dünya yine sessiz kaldi

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Konseyi 46. Oturumu'nun yüksek düzeyli bölümünde video konferans yöntemiyle hitapta bulundu.Tarihi açidan zor bir yilin geride kaldigini söyleyen Çavusoglu, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) insanoglunun ne kadar zafiyete müsait ve birbirine bagimli oldugunu gösterdigini belirtti.Çavusoglu, 'çok tarafliliga' duyulan gereksinime dikkati çekerek, 'Pandemiyle mücadelede insan haklari temelinde bir yaklasim sart. Kadinlar, çocuklar, yaslilar, göçmenler, siginmacilar ve özgürlüklerinden mahrum birakilmis kisiler dahil tüm hassas gruplarin ihtiyaçlarina özen göstermeliyiz.' diye konustu.Asilara, ilaçlara ve tibbi malzemelere adil ve uygun fiyatli erisimin hayati önem tasidigini vurgulayan Çavusoglu, bunun, Türkiye'nin küresel yardim çabalarinin ve ülkedeki herkese ücretsiz saglik hizmeti sunmasinin altinda yatan ilke oldugunu söyledi.

Çavusoglu, Türkiye'nin Kovid-19'la mücadele kapsaminda 157 ülke ve 12 uluslararasi kurulusa yardim ettigini belirterek, 'Türkiye’de göçmenler ve siginmacilar dahil herkese Kovid-19 için bedava tedavi ve asilama sagliyoruz.' ifadesini kullandi. OYNAT 00:51 Sehit Vedat Kaya'nin annesinden Kiliçdaroglu'na: Bizi hangi yüzle ariyor Gara'da sehit edilen polis memuru Vedat Kaya'nin annesi Emine Kaya, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun telefonla görüsme istegini reddettiklerini belirterek 'Kiliçdaroglu bizi hangi yüzle ariyor' diyerek görüsme istegine karsi çiktigini söyledi. CHP'ye haklarini helal etmeyeceklerini kaydeden anne Kaya, “CHP milletvekili bize demis ki oglunuz size hakkini helal etmeyecek. Nasil bize helal etmeyecek? Helal etmeyecegi kisiler varsa onlar da sizlersiniz. Biz de size hakkimizi helal etmiyoruz. HDP/PKK serefsizdir. Benim oglum sehittir. Oglumun kani yerde kalmasin. Son nefesine kadar öcünün alinmasini istiyoruz. HDP/PKK millet meclisine girmesin ve maas almasin. HDP/PKK aynidir” diye konustu.

'Insan haklari, demokrasi ve hukukun üstünlügüne olan bagliligimiz devam ediyor'Insan haklarinin yayginlasmasinin ve korunmasinin, hükümetin temel önceliklerinden biri olmaya devam ettigini söyleyen Çavusoglu, son yirmi yilda önemli reformlarin hayata geçirildigini ifade etti.Daha iyisinin elbette her zaman için mümkün oldugunu söyleyen Çavusoglu, 'Birçok terör örgütünün tehditlerine ragmen, insan haklari, demokrasi ve hukukun üstünlügüne olan bagliligimiz devam ediyor. Yargi reformu stratejisi, geçen yil kabul edilen üç yasama degisikligi paketi ve yakinda açiklanacak insan haklari eylem plani bunun somut örnekleridir.' dedi.

Yabanci düsmanligi, irkçilik, Islam karsitligi ve nefret söylemi gibi tehlikeli egilimlerin, Kovid-19'un etkisiyle daha da arttigina dikkati çeken Çavusoglu, söyle devam etti:'Islam ve Müslümanlar aleyhindeki saldirgan yayinlar ve nefret söylemleri dünya çapindaki yaklasik 2 milyar inanani tahkir ediyor. Evet, ifade özgürlügü demokrasilerin temel tasidir, ancak bu özgürlük baskalarinin kutsal degerlerini tahkir etme hakki vermez. Bir arada yasama kültürünü ilerletmedikçe, ortak demokratik degerlerimizi ve sosyal bütünlügümüze zarar verme riski tasiriz.''Dünya yine sessiz kaldi'Çavusoglu, terörizmin, insan hayatini hedef alan önde gelen küresel tehditlerden biri olmaya devam ettigini belirtti.Terör örgütü PKK'nin çok kisa süre önce Irak'in kuzeyinde 13 masum vatandasi sehit ettigini hatirlatan Çavusoglu, 'Ve dünya yine sessiz kaldi. Uluslararasi dayanisma olmadan ve mevcut çifte standartlarla bu tehdidi ortadan kaldiramayiz. PKK, YPG, DEAS ve FETÖ dahil çesitli terör gruplarina masum insanlarini kurban veren bir ülke olarak, terörün belirli bir ideolojisi olmadigini çok iyi biliyoruz.' diye konustu.

Bakan Soylu: Gara'daki sehitlerimiz ilk kaçirildiginda Buldan 'Biraz misafir edip salacaklar' dedi Içisleri Bakani Süleyman Soylu, TBMM Genel Kurulu'nda Gara Operasyonu sirasinda sehit olan 13 vatandasin ilk kaçirildigi dönemde AK Parti MKYK Üyesi Öznur Çalik ile HDP'li Buldan arasinda geçen konusmayi aktardi. Soylu 'Öznur Hanim bu vatandaslarimizi sordugunda Buldan, 'Ben görüstüm. Biraz misafir edip salacaklar' dedi. Bunlar tarihi sahitliklerdir' diye konustu. {{ entity.comments.quantity }}

'Ev sahipligi yaptigimiz insanlarin insan haklari ve haysiyetini destekliyoruz'Suriye'de insanlarin, rejim güçlerinin devam eden askeri saldirilarindan ve terörist saldirilarindan zarar görmeye devam ettigini belirten Çavusoglu, Türkiye'de geçici koruma altindaki 3,7 milyon Suriyelinin yani sira, Suriye'nin kuzeyindeki 5 milyon sivilin güvenligine ve refahina da dogrudan katki sunuldugunu kaydetti.Çavusoglu, söyle devam etti:'BM'nin Suriye'ye yaptigi sinir ötesi insani yardimin yegane koridoru Türkiye'den geçmektedir. Ve bu koridor bile saldiri altinda. Bu yardimi sürdürmek esastir. Dünyanin en çok mülteciye ev sahipligi yapan ülkesi olarak, uluslararasi yükümlülüklerimize riayet ediyoruz ve ev sahipligi yaptigimiz kisilerin insan haklarina ve onuruna saygi duyuyoruz. Ancak, AB ve FRONTEX'in (Avrupa Birligi Sinir ve Sahil Güvenlik Ajansi) gözü önünde meydana gelen sürekli geri itme uygulamasindan derin endise duyuyoruz.'

Filistin, Libya, Kibris, Daglik Karabag'daki gelismelerIsrail'in, isgal altindaki Filistin topraklarinda mutlak cezasizlik içinde eylemlerine devam ettigini belirten Çavusoglu, 'Gazze'deki insanlik disi abluka ve Israil tarafindan yasa disi yerlesimlerin genisletilmesi, insan haklari ihlali teskil etmeye devam ediyor. Türkiye, Filistinlilerin, baskenti Dogu Kudüs olan, 1967 sinirlarina dayanan bagimsiz ve egemen bir Filistin Devleti kurmaya yönelik mesru arayisini desteklemeye devam edecek.' ifadelerini kullandi.Çavusoglu, Libya'nin baskenti Trablus'ta, Terhune kentinde her gün yeni toplu mezarlarin bulundugunu isaret ederek, 'Insan Haklari Konseyi, faillerin adalete teslim edilmesine katkida bulunmalidir.' dedi.Çözüm için her türlü çabayi göstermelerine ragmen, Kibris Türk halkinin insanlik disi ambargolara ve haksiz izolasyona maruz kalmaya devam ettigini vurgulayan Çavusoglu, 'Bu baskilara ragmen, Kibrisli Türklerin yasayan bir demokrasi seklinde isleyen kendi devletleri var.' diye konustu.

Daglik Karabag'da da sürdürülebilir bir baris için artik tarihi bir firsat olduguna dikkati çeken Çavusoglu, Türkiye'nin, Güney Kafkasya'da bölgesel sahiplenmeye dayali baris ve refah girisimlerini desteklemeye devam edecegini ifade etti.Çavusoglu, 'Ermenistan'in da barisin ortagi olmayi seçmesini umuyoruz. Türkiye, Ermenistan'in attigi her olumlu adima olumlu karsilik verecektir.' degerlendirmesinde bulundu.Gürcistan'in toprak bütünlügü ve egemenligi temelinde Abhazya ve Güney Osetya ihtilaflarinin barisçil çözümünü desteklemeye devam edeceklerini belirten Çavusoglu, Türkiye'nin, Kirim dahil Ukrayna'nin toprak bütünlügünü de destekledigini kaydetti.Çavusoglu, 'Kirim Tatarlarinin tarihi ana vatanlarinda özgür ve güven içinde yasama arzularini desteklemeye devam edecegiz.' ifadesini kullandi.

'Uygur Türklerinin ve diger Müslümanlarin insan haklarinin korunmasi önemli'Çavusoglu, Türkiye'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan haklari durumunu yakindan takip ettigini belirterek, söyle devam etti:'BM ve diger uluslararasi raporlardaki bulgulardan endise duyuyoruz. Konuyla ilgili kaygi ve beklentilerimizi Çinli yetkililerle paylasiyoruz. Bu konuda seffaflik bekliyoruz. Türkiye, Çin'in egemenligine ve toprak bütünlügüne saygi gösterirken, Uygur Türklerinin ve diger Müslümanlarin insan haklarinin korunmasinin öneminin de altini çiziyor. Yüksek Komiserlik heyetinin bölgeye olasi ziyaretlerine iliskin gelismeleri takip etmeye devam ediyoruz. Çin'in daveti üzerine, kendi milli heyetimizi de bölgeyi ziyaret etmesi için gönderecegiz.'Cammu Kesmir'deki mevcut kisitlamalarin hafifletilmesi için Türkiye'nin Hindistan'a yaptigi çagriyi yineleyen Çavusoglu, sorunun barisçil yollarla, ilgili BM kararlari ve Cammu Kesmir halkinin mesru beklentileri temelinde çözülmesi temennisinde bulundu.

Çavusoglu ayrica, Myanmar'daki insan haklari ihlalleri ve özellikle Rohingya'lara (Arakanli Müslümanlar) karsi islenen suçlarin endise kaynagi olmaya devam ettigini belirterek, Türkiye'nin, Myanmar'da hükümetin askeri darbeyle ele geçirilmesini kinadigini da hatirlatti.Bakan Çavusoglu sözlerini, 'Türkiye, herkes için insan haklarinin korunmasi ve gelistirilmesi için Konsey'le çalismaya devam edecek.' diye sonlandirdi.


LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR