Ticaret Bakani Ruhsar Pekcan ile 2021 dis ticaret hedeflerini iliskin Milliyet’ten Abdullah Karakus'a önemli açiklamalarda bulundu. Iste Türkiye'nin ihracatta 5 hedefli yol haritasinin detaylariABD, AB ve Çin, dis ticarette Türkiye’nin önemli partnerleri arasinda.Salgin süreci de ticarette birçok ülkeyi öne çikardi. Bunlardan biri de Türkiye oldu. ABD, AB ve Çin ile ticari iliskiler nasil olacak? 2021 hedeflerimiz ne?
ABD’YE IHRACAT ARTISI
ABD’de Biden sonrasi yeni dönemde ticari iliskilerimizin nasil olmasi öngörülüyor? ABD’ye 2020 yilinda saglanan ticaret artisi, 2021 yili için de sürdürülebilecek mi? Hangi sektörler ön plana çikacak?ABD elbette, bizim için en önemli pazarlardan bir tanesi. 100 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefine sahip oldugumuz bir ülke.Kovid-19 nedeniyle, ABD ekonomisinin 2020 yilinda, yüzde 3.5 oraninda tarihi bir küçülme yasadigi tahmin ediliyor. 2021’de ABD ekonomisinin yüzde 5.1 büyümesi öngörülüyor. Seçimler sonucunda göreve gelen Biden yönetimi; hem ABD ekonomisinde bir toparlanma saglamak için ugrasacak; hem de ABD’nin dis ekonomik iliskilerini yeniden ele alacak.Önceki yönetim korumaci politikalara oldukça agirlik veriyordu. ABD, Ihracat Ana Planimiz çerçevesindeki 17 hedef ülkeden biri. Ikili ticaretimize baktigimizda; ihracatta geçtigimiz sene pandemiye ragmen dikkat çekici bir artis kaydettik. Ihracatimiz yüzde 13.5 artis ile 10.2 milyar dolar olarak gerçeklesti.ABD’den ithalatimiz ise yüzde 12 oraninda azaldi; ikili ticaret açigimiz da 1.8 milyara dolara geriledi. Kuskusuz, ABD’ye sagladigimiz bu artista sürekliligi temin edebilmemiz çok önemli. Ikili ticari hedeflerimiz dogrultusunda ihracatimizda; hazir giyim, tekstil, ev tekstili, mücevherat, beyaz esya ve elektrikli ev aletleri, seramik, mermer, çimento gibi insaat malzemeleri ve mobilya sektörleri potansiyel arz eden hedef sektörler olarak belirlendi.2021’de ABD’ye ihracatimizda otomotiv, sivil havacilik, elektronik, makine ve yazilim sektörlerinin de öne çikacagini tahmin ediyoruz. Bir önceki yönetimle oldugu gibi yeni yönetimle de ikili ticaretimizin gelistirilmesi için yakin bir isbirligi sergileyecegimizi degerlendiriyorum.
GÜMRÜK BIRLIGI GÜNCELLENMELI
AB ile iliskilerde yeni dönem nasil sekillenecek? Gümrük Birligi anlasmasinin güncellenmesi konusunda beklentileriniz neler?AB; Türkiye’nin gelecek vizyonu ve hedefleri bakimindan önemli bir yer tutmaktadir. AB’ye tam üyelik Türkiye için stratejik bir hedef ve bu yolda çalismaya devam edecegiz. Gümrük Birligi’nin güncellenmesi, AB ile iliskilerimiz çerçevesinde, önemli bir pozitif gündem maddesi olmaya devam etmekte.Gümrük Birligi’nin yürürlüge girdigi dönemden itibaren, AB ile Türkiye arasindaki ticaret hacmi yüzde 373 artmis; 2020 yili itibariyla 143 milyar dolara ulasmistir.Gümrük Birligi’nin saglandigi 1996’dan günümüze küresel ekonomide ve teknolojide önemli degisimler yasandi. Bu da günümüzün ekonomik gerçekliklerine adapte edilmesi ihtiyacini ortaya çikardi.Güncelleme, hem isleyis ile ilgili yapisal sorunlari giderebilecek; hem de tarim tavizlerinin karsilikli olarak gelistirilmesi ile kamu alimlari ve pandemi döneminde önemi iyice artan e-ticaret ve hizmetler gibi yeni alanlarin Gümrük Birligi kapsamina dahil edilmesinin yolunu açacaktir.Gümrük Birliginin güncellenmesi tüm taraflarin ekonomik çikarina olan bir durum. AB ekonomisinin önemli bir darbogazdan geçtigi böyle bir dönemde; karsilikli açilimlari genisletmek; hepimize fayda saglayacaktir.AB Is dünyasinda da Gümrük Birliginin güncellenmesine yönelik pozitif yaklasim var. AB’den muhataplarimizin da bu gerçekleri görerek; en kisa sürede Gümrük Birligini güncellemesine yönelik beklentilerimize karsilik vereceklerini düsünüyorum.
184 MILYAR DOLAR IHRACATI ASACAGIZ
2021 yilinda dis ticaretimize iliskin beklentileriniz nelerdir?Küresel ekonomik aktivitede ve ticarette beklenen toparlanma ve iç talepteki canlanma 2021 yilinda dis ticaretimize pozitif yansiyacaktir. Elbette Kovid-19 virüsünün kontrol altina alinmasi ile ilgili çalismalarda saglanacak basari da belirleyici olacak. Dolayisiyla 2021 yilinda da 2020 yili kadar olmasa da birtakim belirsizlikler var.Ülkemiz, 2020 yilinda gösterdigi direnç ile pandemi kaynakli belirsizliklere karsi oldukça basarili sekilde mücadele verdi. Son çeyrekte 50 milyar dolar seviyesinin de üzerine çikarak yillik yüzde 6.6 artis ile 51.2 milyar Dolarlik rekor düzeyde ihracat geçeklestirmis olmamiz ve ihracatin son çeyrekteki artisinin ekonomik büyümeye sagladigi katki dis ticaret performansimiz bakimindan dikkat çekici ve önemli neticelerdi. 2020 yilindaki zorlu süreçte gösterdigimiz güçlü performans 2021 yilina daha fazla umutla bakmamizi sagliyor.
DÖVIZ VE PETROL
Ihracatta 2020 yilinda OVP (2021-2023) tahmin degeri olan 165.9 milyar dolari geçmeyi basarmistik. 2021 yili hedefi olan 184 milyar dolari da geçmeyi hedefliyoruz. Ithalat açisindan ise, 2021 yili reel döviz kurundaki gelismeler, kredi hacmindeki seyir ile petrol basta olmak üzere emtia fiyatlarindaki toparlanma seviyesi önemli makro belirleyiciler olacak.Bakanlik olarak önümüzdeki dönemde sürdürebilir ihracat artisini temin etmek üzere; ihracatin tabana yayilmasinin saglanmasi, KOBI’lerin ihracatta daha aktif hale getirilmesi, firmalarimizin Kolay Ihracat Platformu gibi dijital platform ve desteklerden azami ölçüde faydalanmasi, küresel tedarik zincirleri ile entegrasyonun artirilmasi ve ticaret diplomasisinin kanallarinin etkin kullaniminin sürdürülmesi politikalarina odaklanacagiz.
ÇIN’E 40 GÜN YERINE 13 GÜNDE TESLIMAT
Çin’e ihracat treninin ardindan Çin ile ticari iliskilerin önümüzdeki dönemdeki seyri ve hedefler hakkinda bilgi verir misiniz?Çin; Almanya ve Rusya’dan sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü ticaret ortagi. Ülkemiz ile Çin arasindaki ticaret hacmi 2020 yilinda 25.9 milyar dolar oldu. Ihracatimiz 2.9 milyar dolar. 2020 yilinda ülkemizden Çin’e yapilan ihracatin yüzde 88’i denizyolu; yüzde 9.4’ü havayolu ile tasindi.Denizyolu tasimaciligi, Çin ile gerçeklestirilen ikili ticarette önemli bir paya sahip.Çin’e daha yüksek katma degerli ihracat gerçeklestirerek ikili ticaretimizi daha sürdürülebilir ve dengeli bir yapiya kavusturmaya büyük önem veriyoruz.Türkiye’den yola çikarak Gürcistan’i, Azerbaycan’i, Hazar Denizi’ni asmak suretiyle Kazakistan’i geçen ve yaklasik 8 bin 700 kilometre yol kat eden ihracat trenimiz, Türkiye’den Uzak Asya’ya demir yolu sevkiyatlari açisindan tarihi bir süreci baslatti. Normal kosullarda denizyolu ile 35 - 40 günü bulabilen tasimacilik süresi 13 güne indi.
ÖNEMI DAHA DA ARTIYOR
2017 yilinda devreye alinan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattinin da üzerinde yer aldigi Orta Koridor’un, demir yolu tasimaciligi ile canlandigina hep birlikte sahit oluyoruz. Bu hatla orta vadede 3 milyon, uzun vadede ise 17 milyon ton yük tasinmasi hedefleniyor.Özellikle Kovid-19’un etkilerinin küresel ekonomide yogun sekilde hissetmekte oldugu bu günlerde bu hattin önemi daha da kritik bir nitelik kazandi. Salgindan diger ulasim sekillerine göre daha az etkilenen demir yolu tasimaciligi sektörünün stratejik önemi iyice artti.