Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Dernegi tarafindan hazirlanan sergi, Zafer Çarsisi içindeki Sanat Galerisinde açilacak. Sergide anestezi tarihiyle ilgili birçok araç, alet, edavat ve ürünün yaninda Atatürk'ün hastaliginin ilk teshisine dair notlar ve d
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Dernegi tarafindan hazirlanan sergi, Zafer Çarsisi içindeki Sanat Galerisinde açilacak. Sergide anestezi tarihiyle ilgili birçok araç, alet, edavat ve ürünün yaninda Atatürk'ün hastaliginin ilk teshisine dair notlar ve doktorlarinin yazdigi raporlar yer aldi.Dernek üyesi emekli Anestezi ve Reanimasyon Uzmani Dr. Haluk Gümüs, Ankara Büyüksehir Belediyesi’nin de destegiyle anestezi tarihini anlatmak amaciyla böyle bir sergi düzenlediklerini söyledi. Gümüs, Sergide 4 bin yillik bir tarih anlatilmaya çalisiliyor. M.Ö. 2 binli yillara kadar Misirlilardan baslayip ilk anestezi cihazi diyebilecegimiz ürünlere kadar ki geçen sürede kullanan ürünleri sergilemeye çalistik. Bol miktarda anesteziyle ilgili araç gereç ve alet edevat var. Ayrica çok eski zamanlardan bugüne kadar olan ilaçlar var. Bunun yani sira yine anestezi ile ilgili degisik objeler de var; koleksiyon materyalleri var. Doktorlarin saglikla ilgili yillardir yazdigi kitaplardan örnekler var. Ilk anestezi kitaplari ve ilk anestezi tezleri var. Ve eski yillardan bugüne kadar bol miktarda da anestezi cihazi bu sergide var. Ayrica kronolojik siraya göre de günümüzde islevsel olarak kullanilan bir modern ameliyathane odasi ve Covid-19 yogun bakiminin bir canlandirmasini yapmaya çalistik dedi.
'ATATÜRK'ÜN SAGLIK RAPORLARINI SERGILIYORUZ'
Gümüs, Atatürk’le ilgili bir kösenin de sergide olacagini belirterek, Biz doktor oldugumuz için bu sergide Atatürk'ün en çok hastaligi ile ilgilendik. Hastaliginin ilk teshisinin konulusunu, gelisimini, Atatürk’ün doktorlarinin yazdigi hastaligina dair notlarini ve o günlerde gazetelerde yer alan Atatürk’ün saglik raporlarini da sergiliyoruz. Ayrica Atatürk’ün o dönemde bir özelligi de vardi ki yapilan her tip kongresine katilir ve himayesi altinda düzenlenirdi. Onun adina orada yapilmis bir rozeti de burada sergiliyoruz diye konustu.
SAGLIK MÜZESI YAPILMASI ISTIYORUZ
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Dernegi Baskani Dr. Ömer Kurtipek ise Baskent'te böyle bir sergiyi hem 14 Mart Tip Bayrami hem de Covid-19 salginina farkindalik yaratmak için yaptiklarini belirterek, Biz Covid-19 döneminde tüm Türkiye’de yogun bakimlarda 3 bine yakin anestezi uzmanimiz ve 2 bin 200’e yakin anestezi asistanimizla bu olayin içinde mücadele verdik. Bu dönemde 385 saglik sehidimiz oldu. Bunlardan 3 tanesi de bizim anestezi uzmani arkadaslarimiz oldu. Biz de bugün Cumhuriyetimizin baskenti Ankara’da 4 bin yillik geçmisi olan anestezi tarihiyle ilgili sadece bir sergi degil de Saglik Müzesi yapilmasini istiyoruz. En büyük talebimiz bu. O saglik müzesinde sadece anestezi degil diger branslarin da içerisinde yer alacagi bir müze olsun istiyoruz ifadelerini
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.