Saglik Bakani Fahrettin Koca, koronavirüs salgininin birinci yildönümü dolayisiyla degerlendirmelerde bulundu.
Saglik Bakani Fahrettin Koca, koronavirüs salgininin birinci yildönümü dolayisiyla degerlendirmelerde bulundu. Asi tedarikinde en hizli davranan ülkelerden biri oldugumuzu belirten Bakan Koca, 'Toplam 130 milyon doz asi için 3 farkli üretici ile salginin en basindan beri görüsüyoruz. Bilim virüse karsi üstünlük elde etti. Çok yakinda bes yerli asi adayimiz daha insan deneylerine baslayacak. Yapilan arastirmalar kullandigimiz Sinovac asisinin 100 kisiden 80'inde etkili oldugunu koruyuculugun yüksek oldugunu gösterdi.Bugün itibariyle uygulanan asi on milyon dozdan fazladir. Yerli asilarimizla ilgili gelismeleri de sizlere düzenli olarak bildirdim. Çok yakinda 5 yerli asi adayimiz daha insan çalismalarina baslayacak. Yakin bir gelecekte kendi asilarimizi kullanacagiz.
'Sonbaharda salginin baskisi azalacak'
Koronavirüsün kisa bir zaman zarfinda grip gibi siradan hastalik haline gelmese de 2020'ye çöken kabus 2021'de ayni sekilde devam etmeyecegini vurgulayan Koca söyle devam etti: 'Nüfusumuzun 50 milyonluk kismini sonbahardan önce asilarsam salginin baskisi ve vakalar azalacak, virüsün yayilim hizi düsecek. Ilk günden bugüne vefat sayisi 30 bine, toplam vaka sayimiz 3 milyona yaklasti. Maskeleri tanimadigimiz, yakin durmanin yakinlik ifadesi oldugu günlere geri dönmeyi tam vaat edemem ama oraya dogru yürüdügümüzü görüyoruz.'
Cumhurbaskani Erdogan: Salgin döneminde saglik alaninda destan yazdik Vatandaslara yeni çagriTedbirleri elden birakmamak konusunda vatandaslara çagrida bulunan Bakan Koca sözlerini söyle sürdürdü: 'Ilk vakadan tam bir yil sonra bugün size yeni bir çagrida bulunmak istiyorum. Karamsarligi, belirsizlik ve bikkinlik duygularini üstümüzden tümüyle atalim. Bütün ruhumuzla, gelecege iliskin planlarimizla hayata, yarinlarimiza baglanalim. '
TÜBITAK Baskani Mandal'dan yerli asi açiklamasi: Mutant virüse etkili olacak sekilde tasarlandi
Bakan Fahrettin Koca mutasyon koronavirüslerin sayisini açikladi HAYAT Mutant virüs tasiyanla normal virüs tasiyan bir araya gelip yeni bir mutasyon ortaya çikabilir: Ayri odada tutuluyorlar
18 Bundan böyle, Danimarka, Ingiltere, Güney Afrika ve Brezilya’dan gelenlerde, son 72 saatte yaptirilan PCR yeterli olmayacak, 14 gün karantina zorunlu. Ingiltere ve Danimarka girisliler belirttikleri adreste, Güney Afrika ve Brezilya’dan gelenler ise Saglik Bakanligi takibindeki yurtlarda kalacak. 10’uncu gününde yapilacak PCR testinde negatiflik saptanirsa izolasyon sonlandirilacak. Aksi durumlarda karantina 14 güne tamamlanacak. Ayrica Türkiye’de yasayan vatandaslarda mutant virüs saptanirsa, tedavi sonrasi 10’uncu gün, mutlaka test yapilacak. PCR pozitif çikarsa karantina devam edecek ve her 48 saatte bir test tekrarlanacak. Negatiflik görülene kadar izolasyon sürecek. Pozitif vakalarin temaslilari da 10 günlük izolasyon sonunda PCR testi ile negatif sonuç görülmeden izolasyondan çikamayacak.
Pandeminin basladigi Mart ayindan bu yana Türkiye genelinde yaklasik 4 bin ekiple baslayan filyasyon çalismalari, vaka yogunluguna göre sayisi degisen ekiplerle araliksiz devam ediyor. Geçtigimiz Ekim-Kasim aylarinda yasanan ikinci dalga sirasinda, en yüksek sayilarina ulasilan filyasyonda, ülke genelinde 10 bininin üzerinde ekiple, pozitif vaka ve temasli takibi yapildi. Pandeminin birinci yilina yaklastigimiz bugünlerde ise halen sahada olan filyasyon ekiplerinin takip algoritmasina, mutasyonlu virüsle enfekte olan vakalar ile temaslilari da eklendi. Türkiye genelinde ortalama 9 bin, Istanbul’da ise 1000’e yakin filyasyon ekibi, vaka ve temasli takiplerinin yani sira, 85 yas üstü veya hastaneye gidemeyen, evde saglik hastalari için evde asilama çalismalarini da yürütüyor. “
Salgin basladigindan beri 50 ekip ve 100 saglik çalisani ile sahada olduklarini söyleyen Tuzla Ilçe Saglik Müdürü Dr. Ahmet Karakasli, “Hizimizi düsürmedik çünkü Tuzla, organize sanayi bölgelerinin, tersanenin ve büyük kislalarin oldugu bir ilçe. Toplu yasam alanlarinin çok olmasi, sürekli teyakkuz gerektiriyor. Yaz aylarindaki düsüs de bizi rehavete sokmadi. Çünkü bu toplu alanlardaki vakalar bizim hala korkulu rüyamiz” dedi. Mutasyona ugramis virüsün bulundugu ülkelerden gelenler ile mutant virüsle enfekte olmus vaka ve temaslilarinda algoritma degisikligi yapildigini vurgulayan Dr. Karakasli, “Ilçemizde özellikle bunlarin yayilmasi, bizde ciddi bir vaka sayisina neden olabilir. Yeni vakalarin Bakanlikça da temasli takip kurallari degistirildi. Mutant virüsün görüldügü 4 ülkeden, Güney Afrika Cumhuriyeti, Ingiltere, Danimarka ve Brezilya’dan gelenlere, son 72 saatte negatif PCR testleri olsa bile, 14 gün karantina mecburiyeti getirildi... Ingiltere ve Danimarka'dan gelenler, diledikleri adreste izolasyonda kalabilecek. Ama Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden gelenlerin yurtlarda kalmasi zorunlu tutuldu. Bu dördü disindaki diger ülkelerden gelenlerde ise son 72 saatteki PCR negatif sonuç yeterli oluyor, karantina zorunlulugu yok” seklinde konustu.
Kovid pozitif vakalarin 10’uncu gününde test bakilmaksizin izolasyondan çikabildigine isaret eden Dr. Karakasli, “Mutant virüsle enfekte vakalarda” ise bu kuralin degistigini söyleyerek su bilgileri verdi: “Mutant virüsle enfekte vakalarin tedavilerinden sonra 10’uncu gün PCR testi yapiliyor. Test sonucu negatifse izolasyon sonlandiriliyor. Ama pozitif çikarsa, 48 saatte bir test tekrar ediliyor ve negatif sonucu görene kadar izolasyonda kalmalari gerekiyor.” Mutant virüsle enfekte olmus vakalarin “temaslarinin” da takip algoritmalarinda degisiklikler olduguna isaret eden Dr. Ahmet Karakasli, “Normal Kovid pozitif vakalarin temaslilarinda, herhangi bir semptom görülmezse test sarti aranmaksizin 10 gün sonra izolasyon bitiriliyor. Mutasyona ugramis virüsle enfekte olmus vakalarin temaslilarinda ise 10 günlük izolasyon sonrasinda mutlaka PCR testi sarti araniyor, izolasyonun bitirilmesi için negatif sonucu görmek gerekiyor” dedi.
Yaklasik 1 yildir sahaya hep “savasmaya” çiktiklarini anlatan Dr. Karakasli, “Filyasyon ekiplerimiz ya pozitif vakalar ya da temaslilari için evlere gidiyordu. Dolayisiyla bulasma riski bizim için çok fazlaydi. Bu anlamda çok özverili çalisti ekiplerimiz. Ama artik silahla gidiyoruz evlere. Elimizde bir asi var ve evde asi için gittigimizde vatandaslardan aldigimiz tepkiler o kadar mutluluk verici ki, ekiplerimiz için de moral oluyor. Biz, 85 yas üzeri ya da evde saglik hizmeti alan, sokaga çikamayan, hastaneye gitmekte sikinti yasayan vatandaslarimiz için evde asi hizmeti veriyoruz” diye konustu.
Asi ekiplerinin sahaya 112 ambulansiyla birlikte çiktigina da isaret eden Dr. Ahmet Karakasli, sözlerini söyle sürdürdü: “Acil Hizmetleri Baskanligi’nin her ilçe için sagladigi ambulanslar, ekiplerinin gittigi bölgelerde, orta noktada asi ekipleriyle koordineli bir sekilde bekliyorlar. Acil bir durumda müdahale edebilmek veya olasi bir asi komplikasyonunda hastayi transport etmek için ambulans ekipleri de hazir bekliyor. Simdilik herhangi bir olay yasamadik bu anlamda çok sükür. Bizim ekiplerimiz de zaten asilarla birlikte yanlarinda acil çantalariyla gidiyorlar evlere. Asi sonrasi istenmeyen alerji ya da yan etki gelisirse ihtimaline karsi hazirlikli oluyoruz.” “
Aile apartmanlarinin vaka artisi için en büyük riski olusturan etkenlerden biri oldugunu belirten Dr. Karakasli, bu apartmanlarda özellikle bir vakanin pozitif çikmasi ile tüm apartmana hastaligin hizla yayildigina isaret etti. Temaslilarda izolasyona uyumun bazen yetersiz kaldigini belirten Dr. Karakasli, bunun için aldiklari önlemi de su sekilde açikladi: “Biz böyle apartmanlarda özellikle temaslilardan da numune alma yoluna gidiyoruz erken dönemde. Bu, izolasyona uyumu daha da artiriyor... Çünkü biz temaslidan örnek aldigimzda bu kisilerin de bilgileri denetim ekiplerinin ekranlarina düsüyor. FITAS uygulamasi üzerinden yapiyoruz bu kayitlari ve denetim ekiplerinde de var bu program. Böylece onlar da bu kisilerin evde izolasyona uyup uymadiklarini daha saglikli kontrol ediyorlar. Kasim ayinda tüm Türkiye'de oldugu gibi Istanbul'da da bir artis söz konusuydu. Yüksek rakamlara çiktik ve hep birlikte bu rakamlari asagiya dogru çektik. Nitekim o zamandan bu zamana yüzde 90 gibi bir azalma oldu. Münferit vakalar halen devam ediyor, bunlara müdahalemiz de sürüyor.” “
Tuzla Ilçe Saglik Müdürlügü’nde yaklasik 6 aydir pratisyen hekim olarak filyasyon ekibinde çalisan Dr. Pelin Askin, korona pozitif ya da süpheli vakalara gittiklerinde daha endiseli olduklarini ancak bugünlerde asilama çalismalarinin baslamasiyla moral bulduklarini anlatarak sunlari söyledi: “Asi uygulamalarinda biraz daha rahatiz. Asi için gittigimz evlerde öncelikle daha önce Kovid geçirip geçirmedigini, asiya karsi alerjisi olup olmadigini sorguluyoruz. Kronik hastaliklari, kullandigi ilaçlar, varsa alerjileri, bunlari sorguluyoruz. Eger asiya engel teskil edecek bir durum yoksa asilamayi yapiyoruz ve her vakada 15 dakika ila yarim saat arasinda bekliyoruz. Herhangi bir komplikasyon olursa bu süre uzayabiliyor. Ama simdiye kadar böyle bir sey yasamadik çok sükür.” Hastaneye gidemedigi için evinde asilanan 73 yasindaki Nigar Elbir ise asi olacagi için çok mutlu oldugunu söyleyerek “Insallah asidan sonra artik sokaga çikmamiza izin verirler ve kisitlamalarimiz biter. Hiç korkulacak bir sey yok. Acimadi. Ikinci asimi da insallah olacagim” dedi. Filyasyonda yeni dönem Mutant virüs tehlikesi, algoritmalari degistirdi Filyasyonda yeni dönem Mutant virüs tehlikesi, algoritmalari degistirdi Filyasyonda yeni dönem: Mutant virüs tehlikesi algoritmalari degistirdi Filyasyon ekipleri simdi de mutant virüs vakalarinin takibi için teyakkuzda. Türkiye'de de görülmeye baslanan Brezilya, Güney Afrika ve Ingiltere varyantlari nedeniyle, filyasyonda vaka ve temasli takip algoritmalari degisti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.