Tarih: 13.03.2021 12:56

Karninda 'bomba' tasiyordu

Facebook Twitter Linked-in

Istanbul’da yasayan 5 çocuk, 11 torun sahibi 73 yasindaki Sefer Altan’in, 3 yil önce kalbine stent takildi. Ardindan kalp pili ameliyati olan yasli adam son zamanlarda nefes darligi ve uykusuzluk yasamaya basladi. Rutin kontrol için hastaneye gelen Sefer Altan’in karin içerisinde 9.5 santimetrelik bir aort anevrizmasi tespit edildi. Doktorlari bile saskina çeviren bu durum karsisinda Altan, riskli bir operasyona alindi. Her iki kasik bölgesinden damarlarin bulunup özel bir malzeme ile anevrizmanin kapatilmasi sonucu sagligina kavusan Sefer Altan, “Hoca, ‘kucaginda tehlikeli bir bomba tasiyorsun’ dedi. Ama ben Türk hekimlerine güvendim” diye konustu.

“5.5 SANTIMI BULDUGUNDA YIRTILMA RISKI ARTAR”

Operasyonun risklerine ve ciddiyetine dikkat çeken özel bir hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Mustafa Bilgi Erdogan, “Karin içindeki aort damarinin çapi ortalama 2.5 santimetre. Özellikle 5.5 santimi buldugunda yirtilma riski artar. Sefer Bey’de 9.5 santimetrelik oldukça büyük bir anevrizma ile karsilastik. Anevrizmanin baslangici böbrek damarina çok yakindi, çok nadir rastladigimiz bir durumdu” ifadelerini kullandi.“HER ZAMAN TÜRK HEKIMLERINE GÜVENDIM”Operasyon öncesi nefes alamadigini ve çabuk yoruldugunu anlatan Sefer Altan, “Yürüyüs esnasinda çok çabuk yoruluyordum. Genel bir kontrol için hastaneye geldigimde durum fark edildi. Hoca ‘kucaginda tehlikeli bir bomba tasiyorsun’ dedi. ‘Operasyon yapacagiz’ dediler ve kurtuldum. Daha önce bypass ameliyati oldum. Sonra kalp yetmezliginden pil taktilar. Ben her zaman Türk hekimlerine güvendim” dedi. “RUTIN MUAYENEDE ORTAYA ÇIKTI”Altan’in kizi Emine Alpdag ise babasinin nefes almakta ve merdiven çikmakta zorlandigini anlatarak, “Babam nefes alirken kisik kisik nefes aliyor, merdiven çikarken çabuk yoruluyordu. Yoruldugu halde hizli gitse de nefes alisverisi onu zorluyordu. Biz bu olanlari normal bir kalp hastaligina bagliyorduk. Bir sey olmaz diye düsünüyorduk. Rutin muayene için geldigimizde ultrasonda aort damar siskinligi belirlendi. Hocanin ilk lafi ‘kucaginizda bir bomba tasiyorsunuz’ oldu. Biz çok tedirgin olduk ve korktuk. Çünkü çok riskli bir ameliyatti. Eve gitsen de, ameliyat olsan da riskli dediler. Tedavi riskini göze aldik. Iyi ki de almisiz, babam su an çok iyi” ifadelerini kullandi.“OLDUKÇA BÜYÜK VE NADIR GÖRDÜGÜMÜZ BIR DURUM”Aort anevrizmalarinin özellikle ileri yas, risk faktörü hastalarda sikça görüldügünü anlatan Doç. Dr. Mustafa Bilgi Erdogan, “Karin içindeki aort damarinin normal çapindan daha fazla genislemesi ve balonlasmasi sonucu hastada hayati risk olusturmasi durumu. Karin içindeki aort damarinin çapi ortalama 2.5 santimetre. Özellikle 5.5 santimi buldugunda yirtilma riski arttigindan bunlara ya ameliyat ya da kapali bir yöntemle tedavi öneriyoruz. Hastamiz Sefer Bey bize geldiginde tesadüfen tespit edilmis bir anevrizmaydi. Hastanin baska bir hastaligi nedeniyle çekilmis tomografisi sonucunda yaklasik 9.5 santimetrelik oldukça büyük bir anevrizma ile karsilastik. Anevrizmanin baslangici böbrek damarina da çok yakindi. Bunun yani sira bacak damarlarinda da tikaniklik vardi. 9.5 santim çok nadir rastladigimiz bir durum” degerlendirmesinde bulundu.

“YILDA BIR KERE ULTRASONLA KONTROL ÖNERIYORUZ”

Bu hastaligin çok sinsi oldugunu belirten Doç. Dr. Erdogan, söyle devam etti:“Çogu hastada hiçbir semptom vermeyebilir. Bazen bir karin agrisi ve benzeri semptomlar görülebilir ama burada en büyük sikinti hastanin ilk sikâyeti anevrizmanin yirtilmasi olabilir. Yirtilma oldugunda da genellikle çogu hasta hastaneye yetisemeden hayatini kaybedebilir. Hastaneye yetisebilen hastalar da çok riski bir ameliyata girmek zorunda kalabiliyor ki bu da oldukça problemli bir süreci dogurabiliyor. Sikâyet vermemesi ve anevrizmanin bu kadar büyümüs olmasi da büyük bir riskti. Risk faktörleri varsa özellikle uzun süre sigara içiciligi, ailede ani ölüm öyküsü, koroner arter dedigimiz bypass öyküsü, diyabeti olan 50 yas üstü tüm hastalara yilda bir kere ultrasonla bir kontrol öneriyoruz. Bunlari hekimlerine basvurarak yapabilirler.”

 

“ZAYIF HASTALAR DISARIDAN BILE FARK EDEBILIR”Her iki kasik bölgesinden damarlari bulduklarini özel bir teknikle bu anevrizmayi içten kapattiklarini anlatan Doç. Dr. Erdogan, risk faktörlerine dikkat çekerek su uyarilarda bulundu:“Sigaranin mutlaka birakilmasini öneriyorum. Uzun süre sigara içen kisilerin de mutlaka aralikli kontrollerini yaptirmalari gerekiyor. Diyabet hastalari ise ailelerinde kalple ilgili ani ölüm tablosu varsa mutlaka aralikli kontrollerini yaptirmalilar. Hastamiz çok kilolu oldugundan kendisi farkina varamamis. Ama zayif hastalarin ellerini karinlarina koyduklarinda orada atar bir kitle fark ederler. Biz çogu hastayi bu sekilde muayene esnasinda tespit edebiliyoruz. Bazi çok zayif hastalarda disaridan bile o kitlenin attigi görülebilir. O nedenle kisi bu konuda farkindaligini gelistirmeli, bu tür durumlari ciddiye almalidir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —