Iste Istanbul Sözlesmesi'ni kabul etmeyen ülkeler

Iste Istanbul Sözlesmesi

11 Mayis 2011 yilinda kadina yönelik siddet ve aile içi siddetle mücadele etmek için hazirlanmis olan Istanbul Sözlesmesi'ni imzalayan Türkiye, alinan bir kararla sözlesmeyi feshetti.

11 Mayis 2011 yilinda kadina yönelik siddet ve aile içi siddetle mücadele etmek için hazirlanmis olan Istanbul Sözlesmesi'ni imzalayan Türkiye, alinan bir kararla sözlesmeyi feshetti. Toplamda 46 ülke sözlesmeye imza atarken, 11 ülke ise sözlesmeyi yürürlüge koymadi.Son Dakika... Joe Biden'dan Istanbul Sözlesmesi açiklamasi

ANLASMADAN ÇEKILEN ILK ÜLKE

Istanbul Sözlesmesi, kadina yönelik siddet ve aile içi siddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartlari ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararasi insan haklari sözlesmesidir.Türkiye, toplamda 46 imzacisi bulunan sözlesmeyi ilk imzalayan ve onaylayan ülkelerden biriydi. Türkiye, söz konusu anlamayi imzaladiktan sonra, anlasmadan çekilen ilk ülke oldu.4 TEMEL ILKESI ÖNEMLIAvrupa Konseyi tarafindan desteklenen sözlesme, taraf devletleri hukukî olarak baglar. Sözlesmenin dört temel ilkesi; kadina yönelik her türlü siddetin ve ev içi siddetin önlenmesi, siddet magdurlarinin korunmasi, suçlarin kovusturulmasi, suçlularin cezalandirilmasi ve kadina karsi siddet ile mücadele alaninda bütüncül, es güdümlü ve etkili isbirligi içeren politikalarin hayata geçirilmesi olarak planlandi. Iste KADEM'in hazirladigi 'Kadin haklarina dair ilkeler bildirgesi

'KABUL ETMEYEN 11 ÜLKE

Her ne kadar dünya genelinde sözlesme onaylansa da 11 ülke sözlesmeyi imzalamadi. Iste imzalamayan 11 ülke:ErmenistanBulgaristanÇekyaMacaristanLetonyaLihtenstaynLitvanyaMoldovaSlovakyaUkraynaIngiltereSözlesmeye muhalif olan ülkeler, bu uygulamanin aile yapisini bozdugunu iddia etti. Macaristan hükümeti durumla ilgili bir bildiri yayinlayarak ?Bu yasal düzenleme 'yikici cinsiyet ideolojilerini' ve 'yasa disi göçü' körükleyecektir? ifadelerine yer verdi.

'AILE TANIMI FARKLILASACAK'

Imzalamayan 11 ülke, söz konusu sözlesmenin kadina yönelik siddeti ve aile içi siddeti önlemenin ötesine geçip, kadin ve erkek arasindaki cinsel farkliligi ortadan kaldiracagina inandigini belirtti. Bu ülkelerde aile taniminin farklilasacagindan endise duyuluyor. Son Dakika Haberi: Istanbul Sözlesmesi neden feshedildi?

DINI KESIMLER SICAK BAKMIYOR

Özellikle muhafazakar kesimler tarafindan reddedilen Istanbul Sözlesmesi'nin dini yapiya ters oldugu düsünülüyor. Macaristan ve Polonya'daki muhafazakar iktidar hükümetleri, aile siddeti yönelik korumalari erittigini öne sürüyor.

OKULLARDA VERILECEK CINSIYET EGITIMINE DAIR ENDISE

Ülkelerin bir diger endisesi ise sözlesmenin okullarda verilecek cinsiyet egitiminin degistirmesi. LGBT+ iliskilerini yayginlastirdikça egitimin de buna göre düzenlenmesinin önünün açtigini iddia eden ülkeler bu nedenle de sözlesmeyi onaylamayi reddediyor.

ISTANBUL SÖZLESMESI'NE RAGMEN AB'DE SIDDET EKSIK OLMADI

Avrupa'da her hafta aile içi siddetten 50 kadin ölüyor.Her 3 kadindan biri 15 yasindan beri fiziksel/cinsel siddete ugruyor.Üst düzey yönetici kadinlarin 75'i isyerinde cinsel tacize ugruyor.Her 4 kadindan 1'i hamilelikte fiziksel/cinsel siddete ugruyor.Istanbul sözlesmesini 2014'de onaylayan Fransa'da her iki kisiden biri taciz ya da cinsel saldiriya ugradi, aile içi cinayetler 2019'da 16 artti ve 173 kurbanin 80'i kadindi.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.