Türkiye'den 100 tonluk altin hamlesi!

Türkiye

Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Ibrahim Alp, 2001 yilinda Izmir Bergama’da ilk altin madeni açildiktan sonra Türkiye’de suanda 18 tane altin maden isletmesinin faaliyet gösterdigini hatirlatti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Ibrahim Alp, 2001 yilinda Izmir Bergama’da ilk altin madeni açildiktan sonra Türkiye’de suanda 18 tane altin maden isletmesinin faaliyet gösterdigini hatirlatti.Alp ?Bu tesisler yilda 42 ton altin üretimi gerçeklestiriyor. 1995’de altin borsasi kuruldu. 2002’de Istanbul altin rafinerisi kurulmus. Altin madenciligiyle ilgili olarak önemli bir duruma gelmeye basladik. Dünya altin üretiminde 12 sirada yer aliyoruz ama kat edecek bir hayli daha yolumuz var? dedi.

?ALDIGIMIZ ALTINLARI ISLEYEREK IHRAÇ EDIYORUZ?

Dünyanin yilda 4 Bin 500 ton altin tüketimi bulundugunu belirten Alp, ?Yüzde 60 mücevherat, yüzde 15’i altin para, yüzde 12’si elektronik esyalarda, yüzde 5 disçilik yüzde 8’de diger alanlar olmak üzere bu tüketim degisiyor. Ana kullanim alani ise mücevherat olarak kullaniliyor. Türkiye’ye baktigimiz zaman 392 ton altin yilda ithal ediyor. Bu altinin 316 tonunu yilda yurt disina ihraç ediyor. Bunu isledikten sonra degerini arttirarak satiyor. 76 tonu ise iç piyasa aliyor. Türkiye mücevherat sektöründe de ön plana çikmaya baslayan bir ülke durumunda. Türkiye’nin kendi içinde tükettigi altin 76 ton ürettigi alt ise 42 ton aradaki boslugu yakalamamiz gerekiyor. Ticaret açigini kapatmaliyiz? seklinde konustu.

?ALTIN MADENCILIGI KONUSUNDAKI TÜRKIYE’DE SON TEKNOLOJI KULLANILIYOR?

Alp, altin madenciligi konusunda son yillarda önemli adimlar atildigini ifade ederek sunlari söyledi:?Altin madenciligi konusundaki Türkiye’de son teknoloji kullaniliyor. 18 isletmenin yaninda 13 tane bekleyen hazir isletme var. CED alip isletmeye baslayacak. 3-4 yil içerisinde 45-50 isletmenin aktif olarak faaliyet göstermesini bekliyoruz. Önümüzdeki 4-5 yil içerisinde 90-100 tonlari konusan ve bu üretimlere ulasmis bir ülke haline gelecegiz. 724 tane ise arama ruhsati için bas vuran var. Bunlarin 672 tanesi yerli sirket. Basvuru yapan sirketlerin isletme izinlerini almasi durumunda yüzde 80 yerli, yüzde 20 yabanci sermaye olmus olacak. Biz altin madenciliginde teknolojiyi transfer ettik ve böyle bir kültür olusmus oldu. Basvuru yapan sirketlerin bayan ettikleri rezervler 960 ton eskiden 1983’den önce rezervimiz yoktu. Suanda 960 ton belirlenmis ve ispat edilmis rezerv var. Bunun 640 tonu yerli sirketler 320 tonu ise yabanci sirketlerin beyan ettikleri altin madenleri var.?

?KARADENIZ BÖLGESINE VE TRABZON’A ALTIN RAFINERI TESISI YAKISIR?

Alinan ruhsatlarin yüzde 25’nin Dogu Karadeniz Bölgesi’nde bulundugunu kaydeden Prof. Dr. Ibrahim Alp, ?Bölge olarak önemli bir yerdeyiz. Türkiye de dünyada önemli bir yere dogru gidiyor. Trabzon’un kendi bölgesinden çikacak altin madenlerini isletebilir olmasi gerekiyor. Türkiye’de 4 tane rafineri var. Trabzon’a da bir rafineri yakisir. Sarraf ve mücevherat üretiminin oldugu hurda altinlarin tekrar rafine edilmesinde saglayacagini düsündügümüzde ileriye dogru gelismek istiyorsa bir altin rafineri tesisinin Trabzon kurulmasinin gerekli oldugunun yatirimci kuruluslarin buna destek vermesi gerektigini, hatti üniversitenin bunun içinde olmasi gerektigini düsünüyorum? dedi.Yaz aylarinda altina olan talebin artmasi ile fiyatlarin da artacagini söyleyen Mustafa Zagli, “Su an altinin fiyati kendini koruyor ve ortalama seviyede devam ediyor. Geçen sene pandeminin patlamasi ile birlikte altina büyük ilgi oldu. Vatandas ekmek alir gibi altin aldi. Bunun üzerine altin yükselise geçti. Enflasyonu göz ününde bulundurursak, altin mutlaka her zaman prim yapan deger bir madendir. Su an da çeyrek altin 700 TL’den islem görüyor. Altinin bu fiyattaki seyri Ramazan ayinin sonuna kadar sürer. Yazin gelmesi ile birlikte dügünlerin çogalmasi, altina olan talebin artmasi, gurbetçilerin gelmesi, yatirimcilarin olmasi ile birlikte altina olan ilgi çogalir ve altinin fiyati birazda olsa yukari çikar” dedi.Zagli, altinin yilsonuna kadar 900 TL’yi görebilecegini ve ellerinde altin olan vatandaslarin panik yapmamasi gerektigini söyleyerek, sözlerine su sekilde devam etti;“Yilsonunda çeyrek altinin 900 TL ile bin TL arasinda olabilecegini düsünüyorum. Elinde altin bulunduran vatandaslarin panik olmasina gerek yok. Ellerinde mevcut altini olan vatandaslar altinlarini ellerinde tutsunlar. Altinin hiçbir zaman çok asagi dogru seyri olmamistir. Altin ileri derecede yükselise geçecektir. Yeni normallesme ile birlikte cumartesi günü isimiz çok iyi oldu. Suan çogunlukla sattigimiz altin türü, çeyrek altindir. Vatandaslar panik yapmasinlar, altinin uzun vadede yatirimcilarina kar getirecegine inaniyorum.”



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.