Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Kibris müzakerelerine az bir süre kala Avrupa Birligi (AB) tarafinin, 5+1 formatindaki toplantiya katilmak istemesi sasirtici bir hamle olarak gündeme gelirken, AB’nin Ada üzerindeki hesaplari da bir bir desifre oluyor.
Kibris müzakerelerine az bir süre kala Avrupa Birligi (AB) tarafinin, 5+1 formatindaki toplantiya katilmak istemesi sasirtici bir hamle olarak gündeme gelirken, AB’nin Ada üzerindeki hesaplari da bir bir desifre oluyor. Güvenlik kaynaklari, Sevilla Haritasi ile Türkiye’yi Akdeniz’de sikistirmak isteyen AB’nin asil amacinin Kibris hava sahasini tamamen kontrol etmek oldugunu belirtiyor. AB Liderler Zirvesi'nden son dakika Türkiye
AB’nin, Güney Kibris Rum Yönetimi’nin (GKRY) yani sira KKTC’nin hava sahasini da kontrol etmek istedigi ifade edilirken, bu planin arkasinda ise AB’nin ekonomik çikar hesaplari olduguna dikkat çekiliyor. Kibris’in hava sahasinin Kibris adasinin 15 kati büyüklügünde olduguna isaret eden güvenlik kaynaklari “Kibris’taki hava sahasi münakasali ve BM’de KKTC’nin taninmisligi yok. Dolayisiyla o hava sahasi yabanci hava yolu uçaklari tarafindan kullanilmiyor. Orasi kullanilmayinca AB ülkeleri Hindistan, Güney Asya tarafina kolay geçemiyor. Türkiye üzerinden ve Iran üzerinden geçiyorlar. Birçok ülkenin de arasi Iran ile iyi olmadigi için AB, Kibris’in bütün hava sahasini ele geçirmek istiyor” dedi. KKTC’nin hava sahasinin çok kiymetli oldugunun altini çizen kaynaklar, çesitli ülkelerin hava yollarinin Türkiye üzerinden uçmasinin Türkiye’ye her yil 1 milyar avro kazandirdigini ifade ediyor.
‘SEVILLA OYUNU’ BOZULMUSTU
Öte yandan, Dogu Akdeniz konusunda Yunan ve Rum tezlerini savunan AB, Türkiye ve KKTC’nin bölgedeki çikarlarini yok sayan Sevilla Haritasi’ni ortaya atmisti. Türkiye, Yunanistan ve Kibris arasindaki Dogu Akdeniz’deki MEB (Münhasir Ekonomik Bölge) anlasmazliginin sözde çözümü için hazirlanan bir çalisma olarak ortaya atilan haritayla, Akdeniz’de kontrolün Yunanistan’a, dolayisiyla AB’ye geçmesi planlanmisti. Hazirlanan haritayla, Meis adasindan baslayan Yunan kita sahanligi güneye dogru Akdeniz’in ortasina kadar iniyor ve Türkiye’ye Antalya Körfezi disinda bir çikis firsati tanimiyor. Ayrica, Yunanistan’in kita sahanligini, Türkiye’ye ne kadar yakin olursa olsun Yunan adalarinin sinirlarina göre çiziyor. Türkiye, kendi ana karasina 2 kilometre, Yunan ana karasina ise 580 kilometre uzaklikta olan bir Yunan adasinin 40 bin kilometrekare genisliginde kita sahanligi alani olusturmasinin hakkaniyete ve uluslararasi hukuka uygun bir tez olmadigini vurgulayarak haritayi reddetmisti. Türkiye’den gelen tepkiler üzere AB, haritanin resmî bir belge olmadigini açiklamisti.Türkiye Gazetesi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.