• BIST 100

    10343,31%-2,86
  • DOLAR

    32,64% 0,00
  • EURO

    35,07% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2447,76% 0,02
  • Ç. ALTIN

    3928,38% 0,00

Bakan Kasapoglu: Bize zirveye oynamak ve basarmak yakisir

Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, Türkiye’nin her alanda zirveyi hedefledigini vurgulayarak, “Türkiye’nin iddiasi her alanda zirvedir. Ulasimiyla, altyapisiyla, sanayisiyle, ekonomisiyle, egitimiyle, sagligiyla.Her alanda oldugu gibi spord

SPOR 26.11.2020 22:09:16 0
Bakan Kasapoglu: Bize zirveye oynamak ve basarmak yakisir

Turkuvaz Medya Grubu’nun amiral gemisi Sabah Gazetesi tarafindan bugün (26 Kasim 2020, Persembe) düzenlenen futbolun zirvesi Uluslararasi Futbol Ekonomi Forumu’nda (UFEF) konusan Bakan Kasapoglu, sözlerine hayatini kaybeden efsane futbolcu Diego Armando Maradona’yi anarak basladi. Kasapoglu, Uluslararasi Futbol Ekonomi Forumu’nun düzenlenmesinde emegi geçenlere tesekkür etti. Geçen yilki forumda Süper Lig’in marka degeri üzerine konustuklarini ve önemli degerlendirmelerde bulunduklarini hatirlatan Kasapoglu, sunlari kaydetti:

“Gerek ülkemizin liglerinden gerekse dünyadaki diger önemli liglerden örnekler vermis, Türkiye olarak yarinlarimizi dogru bir sekilde planlamanin önemine vurgu yapmistim. Hem yönetimsel hem de finansal olarak kulüplerimizin üzerindeki sorumlulugun ne denli önemli oldugunun, idari disiplinin sportif basariyi körükleyen önemli bir olgu oldugunun altini çizmistim. Küresel rekabette üretim ve pazarlama fonksiyonlari, futbol endüstrisi içinde artik çok önemli bir yere sahip. Bu nedenle tüm fonksiyonlari sürdürebilir kilmak bizlerin bu endüstriye olan yaklasimimizin en önemli çizgisini olusturuyor. Bu çerçevede altyapi, sportif yatirimlar, finansal konular ve performanstaki sürdürebilirligin önemine vurgu yapmamiz lazim. Bununla birlikte basarilarin devaminin saglanmasi çok önemli. Bunlarla birlikte finansal fair play, tüm dünyanin oldugu gibi bizlerin de titiz bir sekilde yaklastigi konulardan biri.”

 

Bakan Kasapoglu, ocak ayinda sporun tüm paydaslarinin bir araya geldigi ve tüm konularin degerlendirildigi önemli bir çalistay düzenlediklerini vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü:

“Farkli bakis açilarimiz olsa da güzel bir atmosferde bir araya gelebilecegimizi ve bu farkliliklarin sporumuz için bir zenginlik kaynagi oldugunu gördük. Bugün yine burada bulunan herkes ile ayni hayalleri ve hedefleri tasidigimizi da biliyor ve buna inaniyoruz. Hepimiz Türk sporunun ve Türk futbolunun hak ettigi yere gelmesi için aklimizi, gönlümüzü ortaya koyarak, var gücümüzle çalisiyoruz. Sporumuzun sadece ülkemizde degil, dünyada hak ettigi yere gelmesi hepimiz açisindan bir sorumluluk konusu. Bu ulvi sorumluluklarimizi yerine getirmek için her zamandan daha çok birlik ve beraberlige ihtiyacimiz var. Enerjilerimizi, kaynaklarimizi, imkanlarimizi ve bununla olusacak gücü çözüme yöneltmemiz lazim. Bu noktada herkesin bu hassasiyeti tasimasi gerektigini özellikle vurgulamak istiyorum.”

Dr. Mehmet Muharrem Kasapoglu, birçok futbolcunun yurt disinda Türkiye’yi basariyla temsil ettigini belirterek, “Yildizlarimiz var. Dünyanin dört bir yaninda bu aziz milleti, sanli bayragimizi temsil ediyorlar. Yildizlarimiza odaklanmamiz lazim. Daha çok yildiz çikartmak için çalismaliyiz. Hamdolsun elimizde her çesit imkan var. Sayin Cumhurbaskanimiz sporun ve sporcunun en büyük dostu. Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi’ndan itibaren spora her bransta vermis oldugu katki, sporculara yönelik vermis oldugu destekler her geçen gün artarak devam ediyor. Bunu çok iyi degerlendirmemiz lazim. Tesislesmede geldigimiz nokta ortada. En yüksek kalitede statlar, ülkemizin dört bir yaninda olan altyapi tesisleri… O yüzden kaybedecek vaktimiz, bosa harcanacak enerjimiz yok. Farkli düsünebiliriz, farkli renklerin sevdalisi olabiliriz ama ay-yildizin, bu sanli bayragin altinda hepimiz bir ve beraberiz” ifadelerini kullandi.

 

Altyapiyi güçlendirme konusunda yapilacak çalismalar üzerinde durulmasi gerektigini aktaran Kasapoglu, “Süper Lig, 1. Lig ve alt ligler arasindaki farklari kapatma noktasinda nasil çalismalar yapabiliriz, bunlara da odaklanmamiz lazim. Alt liglerden çikaracagimiz oyuncu sayisini artirmak bizim için önemli konu basliklarindan biri. Ülkemizde her çesit yetenek var. Binlerce tesisimiz var. Devletin çok güçlü bir destegi var. Yerel yönetimler bu anlamda bizim önemli paydaslarimiz. Yerel yönetimlerin kulüplere verdigi destekler var. Amatörleri destekleme noktasinda el ele vermemiz lazim” degerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kasapoglu, kulüplerin gelirlerini artirmasi gerektigini belirterek, sunlari söyledi:

“Gelirler var. Yayin gelirleri, sponsorluk gelirleri. Bunlarin artirilmasina yönelik çalismalar yapilmasi lazim. Bir de kaçak yayinla mücadele ve yasa disi bahisle mücadele konularinda mesafe katedildi. Yine el ele verip, bizi tehdit eden konulari ortadan kaldirmamiz lazim. Sponsorluk kaliteyle es güdümlü bir konu. Kalite arttigi müddetçe sponsorluk gelirlerinde önemli artis olacagini ifade etmek istiyorum. Kulüplerin önemli yurt disi gelirleri olmasi lazim. Ancak en popüler kulüplerimizin bile yurt disi gelirlerinin yeterli olmadigini düsünüyorum. Yurt içi gelirlerde de inanilmaz bir gelirin oldugunu vurgulamak lazim. Bu gelir 4 milyar liranin üzerinde.”

Kasapoglu, A Milli Futbol Takimi’nin UEFA Ligi’ndeki mücadelesine deginerek, “Birtakim yol kazalari olabilir. Hiçbir sorunun, kötü neticenin bizi yolumuzdan döndürmemesi lazim. Milli takimimizdan ümidimizin oldugunu da özellikle ifade etmek istiyorum” diye konusu.

Bakan Kasapoglu, spor camiasinin yeni tip koronavirüs salgininda basarili bir mücadele verdigini dile getirerek, “Insallah bu süreci yine tedbirleri en iyi sekilde uygulayarak, en az hasarla atlatacagimiza inaniyorum. Tüm müsabakalar seyirciyle çok daha güzel ve anlamli. Rekabet ve keyif dolu maçlarin yakin olmasini temenni ediyorum” diye konustu.

Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, Türkiye’nin her alanda zirveyi hedefledigini vurgulayarak, “Türkiye’nin iddiasi her alanda zirvedir. Ulasimiyla, altyapisiyla, sanayisiyle, ekonomisiyle, egitimiyle, sagligiyla… Her alanda oldugu gibi sporda ve sporun her bransinda insallah zirveye oynayacagiz. Bize zirveye oynamak ve basarmak yakisir. Biz böyle bir ecdadin ve mirasin torunlariyiz, emanetçileriyiz.” ifadelerini kullandi

Milli takima yeni sponsor müjdesi

Spor Toto, Türk Hava Yollari, Türk Telekom, Türkiye Futbol Federasyonu ve Ziraat Bankasi sponsorlugunda gerçeklesen Uluslararasi Futbol Ekonomi Forumu’nda konusan Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Nihat Özdemir, etkileri halen devam eden pandemi nedeniyle Türkiye ile birlikte tüm dünyanin olaganüstü bir dönem yasadigini hatirlatti. Bu dönemde sagliktan sonra en önemli gündemin futbol ve futbol ekonomisi oldugunu belirten Nihat Özdemir, “Futbolun Gelecegini Tasarlamak mottosuyla yola çikan UFEF’in ülke futboluna

çok yarar saglayacagina inaniyorum. Burada çikacak fikirlerin futbolumuzun gelecegi için yol gösterecegine inaniyorum” dedi.

Pandeminin futbol ekonomisinde ciddi yaralar açtigini vurgulayan Nihat Özdemir, TFF olarak bu dönemi en az hasarla atlatmak için çalistiklarina dikkat çekti. Türkiye’de oldugu gibi tüm dünyada futbol ekonomisinin küçüldügünü anlatan Nihat Özdemir, sunlari söyledi:

“Pandemi nedeniyle Ispanya futbolunun kaybi 490 milyon Euro olarak açiklandi. Avrupa genelinde kaybin 500 milyon Euro ile 1 milyar Euro arasinda oldugu söyleniyor. Bunun en büyük nedeni de yayinci kuruluslara indirim saglanmasidir, ki biz de Türkiye’de bu yönde bir indirim uyguladik. Federasyon olarak bütün çabamiz normal disi dönemde futbolu yasatmaktir. Bu nedenle FIFA ve UEFA’nin talimatlarina uygun sekilde hareket ettik ve etmeye devam ediyoruz. Gelirlerdeki düsmeler nedeniyle futbol ekonomisinde pandemi ekonomisi uygulamamiz kaçinilmaz oldu. Hatta sert kararlar almamiz gerektigine inandik ve bunlari isleme koyduk. Futbol dünyasi olarak ortak akilla hareket etmeli, Türk futbolunun bu süreci güçlü bir sekilde atlatmasini saglamaliyiz.”

TFF olarak en önemli önceliklerinin mali disiplin oldugunu ifade eden Özdemir, “Yeni bir kulüp finans sistemi ve takim harcama sistemi getirerek önemli bir adim attik. Kulüpler de gerekli adimlari atiyor. Mali tablolarimizdaki agir yükleri asla unutmamamiz gerekiyor. Türk futbolu için kemer sikma zamani geldi, geçiyor. Harcama politikalarini degistirelim ki kulüpler daha saglikli bir yapiya kavussun” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in spora ve sporcuya verdigi destekler nedeniyle çok tesekkür eden Nihat Özdemir, “Ancak her seyi devletten bekleme kolayciligindan vazgeçmeliyiz. Bunun için gerekli olan reformlari hep birlikte baslatmaliyiz. Cumhuriyetimizin 100 yilina yakisir bir futbol ekonomisi ile girmeyi hedeflemeliyiz. Bunun için yapisal düzenlemeleri yapmamizdir. Spor yasasinin yürürlüge girmesini bekliyoruz. Yeni yasa Türk sporu için hayirli olarak ve büyümesine katki saglayacaktir” diye konustu.

Milli Takim Teknik Direktörü Senol Günes’e yapilan elestirilerin çok haksiz oldugunu ifade eden Nihat Özdemir, “Avrupa Sampiyonasi’na Senol Günes hocamiz ile damga vuracagimiza inancimiz tamdir” dedi.

Pandemi dönemi olmasina ragmen milli takimlarin yillik sponsorluk gelirlerinde yüzde 42’lik artis sagladiklarina dikkat çeken Nihat Özdemir, aralik ayi sonuna kadar yurtdisi menseli yeni bir sponsorluk anlasmasini duyuracaklarini söyledi.  Türkiye’nin organizasyon gücünün çok önemli oldugunu belirten Özdemir, “Sampiyonlar Ligi finaline ev sahipligi yapacak olmamiz hem ekonomik açidan hem de ülkemizin tanitimi açisindan son derece önem tasiyor. Türkiye ligimizin Süper Kupa maçini da Katar’da oynatmayi planliyoruz. Böylece Süper Kupa hem daha global olacak hem de takimlar daha iyi gelir elde edecektir” diye konustu.

“Sözlesmeler TL bazinda olmali”

“Futbolun Rakamlarina Milli Bakis” panelinde A Milli Futbol Takimi Teknik Direktörü Senol Günes Sabah Gazetesi Spor Müdürü Murat Özbostan’in sorularini cevapladi. Hakkindaki elestirilere kisaca cevap veren Senol Günes, rakamlarin kargasayla yönetilemeyecegini söyledi. Futbolda is askinin, spor ahlakinin önemli olduguna dikkat çeken Senol Günes, “Arjantin’deki tüm kötü kosullara ragmen Maradona içindeki futbol askiyla marka oldu.

Maradona futbola baslarken para hesabi yapmadi, sadece çok sevdigi, çok iyi oynadigi için dünya çapinda bir sporcu oldu” dedi.

Türkiye’nin futbolcu yetistirmesi gerektiginin önemine dikkat çeken Günes, “Üretimin olmasi için antrenör, oyuncular, kulüp yönetimi herkesin A’dan Z’ye ortak bir çalisma içinde olmasi gerekiyor. Futbol ekonomisini güçlendirmek için tüm kulüplerin her türlü anlasmasini, sözlesmesini TL olarak yapmasi gerekir” diye konustu.

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdür Yardimcisi Dilek Güngör ve Sabah Gazetesi Spor Müdürü Murat Özbostan’in yönettigi ‘Futbol Ekonomisi ve Kulüplerin Finansmani’ panelinde Trabzonspor Baskani Ahmet Agaoglu, Galatasaray Spor Kulübü Baskani Mustafa Cengiz ve Besiktas Spor Kulübü Baskani Ahmet Nur Çebi konuyla ilgili görüslerini açikladi. Mustafa Cengiz, devletin futbol kulüplerindeki kötü gidisi gördügünü ve destek verdigini hatirlatarak, “Ancak kangren olmus sorunlar nedeniyle isler iyice tikaninca Bankalar Birligi ve TFF arasinda bir anlasma yapildi ve borçlar yapilandirildi. Bes yillik bir yapilandirma yapildi, ancak bu yapilirken pandemi yoktu ve geldigimiz noktada bu bes yilin yetmeyecegi görüldü. Simde yeni bir yapilandirma için görüsmeler sürüyor. Biz futbol kulüpleri olarak gelirimizin büyük bölümünü borç ödemede kullaniyoruz. Yabanci futbolculara dolar yada Euro, Türk futbolculara TL ödeme yapiyoruz. Kulüp olarak bizim ödemelerimizin yüzde 80’i yabanci para cinsinden ve kur artislarindan olumsuz etkileniyoruz. Üstelik gelirlerimizde çok ciddi bir düsüs var. Geçmisten gelen sikintilarin üstüne bu durum bizi çok zorluyor. Hepimiz büyük çaba sarf ediyoruz. 2020 yili mali tablolarimiz iyi sonuç vermeyecek. Tüm ugraslarimiz olumsuz etkilenecek. Gelirlerimizi artirmak için e-magazaciliga yöneldik ve geçtigimiz günlerde kripto para konusunda bir lansman yaptik. Tüm projeleri dijital bir dünyaya yönlendirmek lazim” dedi.

Trabzon Spor Kulübü Baskani Ahmet Agaoglu ise konuyla ilgili görüslerini söyle açiklari:

“Yapilandirmadan önce bizim kadro maliyetimiz 35-36 milyon Euro civarindaydi. Bu rakami 16 milyon Euro’ya kadar çektik. Baktiginizda bizim gelirimiz de giderimiz de diger takimlarin beste biri kadar. Ancak taraftar sampiyonluk bekliyor. Bu beklenti ile daha önceki yönetimler  ve Bizim gelirimiz diger takimlarin beste biri kadar. Biz taraftarin tüm sampiyonluk beklentisine ragmen mali bir disiplin uyguladik ve borçlari asagi çekerek sürdürülebilir bir takvime oturttuk. Bunun en önemli nedenlerinden biri iki yil içinde 42 milyon euroluk oyuncu satmamiz oldu. Buradan elde ettigimiz gelirin önemli bir bölümü yeniden yapilandirma ve lisans ödemeleri nedeniyle gitti. Pandemi nedeniyle diger kulüpler gibi biz de çok sikinti yasadik ve yaklasik 115 milyon TL’lik bir zararimiz var. Su anda diger büyük kulüplere göre borçluluk oranimiz daha düsük, ancak yeniden yapilandirma olmasi borçlari daha uzun vadeye yayacagi için bizi de önemli ölçüde rahatlatir.”

Besiktas Spor Kulübü Baskani Ahmet Nur Çebi ise tüm kulüplerin birbirine yakin sorunlar yasadigina dikkat çekti. Kulüplerin batmayacagini, ancak bir yerlere yük olmaktan vazgeçmeleri gerektigini ifade eden Çebi, “Isterdim ki pandemi döneminde vergilendirme bir sene ötelensin. Isterdim ki amatör sporlara verilen destek 1 yil daha devam etsin. UEFA futbol kulüplerine destek olacagiz açiklamalari yapti, pandemi nedeniyle her yer kapanmisken, futbolcularin ödemeleri konusunda pandemi mücbir sebep sayilmaz diye bize mahkemeden yazi geldi. Buna karsin pandemi nedeniyle UEFA bizlerden yüklü miktarlarda kesinti yapti” dedi.

Seyirci sayisinin artirilmasi gerektigini anlatan Çebi, kadinlari ve çocuklari statlara çekmek gerektigini vurguladi.

Sabah ve Daily Sabah Icra Kurulu Üyesi ve Reklam Genel Müdürü Ceyda Uzman açilis konusmasinda üçüncüsünü düzenledikleri Uluslararasi Futbol Ekonomi Forumu’nda futbolun ve futbol ekonomisinin enine boyuna konusulacaginin altini çizdi. Futbolun sadece bir spor olmadigini, yarattigi ekonomi ile birçok sektöre destek verdigini ve büyüttügünü ifade eden Uzman, “Futbol kulüpleri artik sadece sportif olarak degil, mali disiplinleri ile de birbirleriyle rekabet ediyor. Markalarina daha fazla yatirim yapiyor” dedi.

TFF’nin destegiyle futbolun artik sadece erkek sporu olmadigina dikkat çeken Ceyda Uzman, futbolun kadinlar arasinda da yayginlastigini ve kadin azmi ve titizligiyle futbolun çok daha iyi noktalara gelecegine inandiklarini sözlerine ekledi.


LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16

YAZARLAR