Tarih: 26.03.2021 12:05

Petek Bal mi Süzme Bal mi?

Facebook Twitter Linked-in

Dünya üzerinde en çok Türkiye’de tüketilen bal petegi üzerinde çesitli iddialar ortaya atildi. Haliyle vatandas süzme bal mi petek bal mi daha kalitelidir yanilgisina düstü. “Balda petek olmazsa olmazdir.” diyen Bal Uzmani Ahmet Bagran Aksoy, konu ile ilgili önemli açiklamalarda bulundu.     Bal mumu, arilarin ballarini, polenini, ari sütünü depolamak, larvalarini koyarak kovandaki arilarin nüfusunu arttirmak, yasamsal faaliyetlerini gelistirmek için arilarin vücudundan çikarmis oldugu jel kivamindaki maddenin hava etkilesimi ile yogunlastiktan sonra yine arilar tarafindan kullanilmak üzere çignenerek olgunlastirilan özel bir maddedir.  Son günlerde bal peteginin zararli olduguna dair söylemler ortaya atiliyor. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan 35 yillik Bal Ve Ari Ürünleri Uzmani Ahmet Bagran Aksoy: “ Petek bal üretiminin mesakkatinden kaçanlar, spekülatif haberler ortaya atiyor. Kan akisini dengeleyen ve kalp hastaliklarina karsi direnç saglayan petek, hor görülüyor. Petek yoksa arilar yoktur. Dolayisiyla hiçbir sebep ortaya konularak petegin dislanmasi, zararlari oldugu söylenmesi dogru degildir.” dedi.    

Bal Petegini Yakindan Taniyin   Petegin, bal için sadece saklama kabi olmadigini dile getiren Ahmet Bagran Aksoy, ifadelerine su eklemelerde bulundu: “Arilar peteklerini bal mumundan insa eder. Petegin içeresindeki bal, bildigimiz gerçek ham balin ta kendisidir. Balin petegi antioksidanlar bakimindan zengindir. Bali petegi ile beraber yemenin sindirim sistemi organlarina ciddi anlamda katkisi vardir.”     “ Petek Bal Asla Küçük Düsürülemez”   Petek olmadan balin sofralarimiza ulasabilmesinin mümkün olmadigini dile getiren Etabal Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Bagran Aksoy, “Petekli balin vermis oldugu doygunluk hissi zayiflamayi kolaylastirir.” açiklamasinda bulundu. Petek balin doganin sürdürülebilirligine de katki sundugunu dile getiren Aksoy, “Süzme balin harmanlanmasi ve içerisine farkli ballar eklenmesi çok kolaydir. Petek balda bu islemi yapamazsiniz ve muhafazasi çok zordur. Hakiki petek bal buldugunuzda mutlaka edinin, ben 40 senedir petek bal tüketiyorum. Doganin sürdürülebilirligine çok büyük katkisi olan petekler asla küçük düsürülemez.” diye konustu.      

“Devletimiz Parafinle Mücadelede”   Tarim ve Orman Bakanligi’nin ciddi denetimleri sonucu Türkiye’de üretilen petekli ballarin mumlarinda parafin tarzi kimyasal maddelerin kullanilmadigini belirten Aksoy; “Fenni kovanlarda üretimi artirmak için plaka seklinde kullanilan bal mumlari gayet güvenli, kontrolleri yapiliyor ve hiçbir sekilde parafinli ürünler üreticilere ulastirilmiyor. Ari kovanlarini güveden uzak tutmak için kullanilan naftalin ve parafin de artik rafa kalkti. Devlet bu konuya da el atarak bal peteklerinin güvenligini tamamen sagladi. Kendini bilmeyen üreticiler kaçak yollarla bu tür sahtekârliklar yapabilirler fakat bu tüm aricilara mal edilemez ve petegin dislanmasi söz konusu olamaz. O zaman bize düsen; Arilarin bu saygi duyulacak emeginin tadini çikarmaktir.” Ifadelerini kullanarak önemli eklemelerde bulundu: “Vatandaslarimiz, bal basta olmak üzere tüm ari ürünlerini güvendikleri kisilerden temin etsinler ve petek tüketmekten de vazgeçmesinler” dedi.

Rize HABERI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —