ABD'li tarihçi 'Osmanli Bürokratlari'ni anlatti

ABD

Washington DC Yunus Emre Enstitüsü tarafindan düzenlenen “Osmanli Imparatorlugu'nda Insanlar” konusma serisinin üçüncü programinda Osmanli Imparatorlugu'nda Bürokratlar konusuldu.

 ABD'li Osmanli Tarihçisi Prof. Dr. Carter Findley’in konusmaci olarak yer aldigi programin moderatörlügünü Dr. Cengiz Sisman gerçeklestirdi.

Osmanli Imparatorlugu’nun tarihi ve devlet düzeni konusunda uzman bir tarihçi olan Findley, Osmanli bürokrasinin kökenlerini ve bürokratlarin idari sistemde nasil yer aldiklarini anlatarak söze basladi. Osmanli bürokratlarinin egitim yönünden çok üst düzey seviyede olduklarini söyleyen Carter Findley, bürokratlarin büyük ölçüde is güvencesine sahip olduklarini, özellikle sosyal ve siyasal konularda basari gösterenlerin çok büyük makamlara gelme sansinin oldugunu iletti. Osmanli Bürokrasinin Roma, Mogol ve Pers yönetim geleneklerinden faydalanarak gelistigini fakat temelde devletin nihai örgütlenme amacinin Sultan’in yönetimi altinda adil bir toplum yaratmak oldugunu ifade etti. 

Söylesinin ardindan soru-cevap bölümü ile devam eden programda Findley, katilimcilarin sorularini da yanitladi. Katilimcilar tarafindan sorulan gayri Müslimlerin Osmanli Bürokrasisindeki yeri sorusuna Prof. Dr. Findley, Osmanli Imparatorlugu'nda gayri Müslimlerin bürokrasinin pek çok kisminda yer aldigini, özellikle dis politika alaninda ve kurumlarinda aktif rol oynadigini iletti. Zamanin diplomasi dilinin Fransizca oldugunu ve Osmanli imparatorlugunun diger ülkelerle iliskileri yöneten pek çok diplomatinin gayrimüslim kökenli oldugunu belirtti.

Bursa HABERI



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.