Bilimsel Kurul'dan 4 Haftalik Kapanma Teklifi

Bilimsel Kurul

IBB Bilimsel Danisma Kurulu, vaka ve ölüm sayilarindaki artisin kaygi verici seviyeye ulasmasi üzerine acilen alinmasi gereken tedbirleri 6 baslikta açikladi. Kurul, acilen 4 haftalik kapanma ve asilamanin hizlandirilmasini önerdi.

Pandemi kaynakli ölümlerle vaka sayilarinin kaygi verici seviyeye ulasmasinin ardindan Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Bilimsel Danisma Kurulu, acilen alinmasi gereken tedbirleri açikladi. Alti baslikta siralanan tedbirler arasinda dört haftalik kapanma, asilanma sürecinde hizlanma, test sayisinin arttirilmasi, izolasyon olanaklari saglanmasi - karantina ve seyahat kisitlamasi, yoksul halka maske temini ve kalite kontrolü ile saglik çalisanlarina destek yer aldi.

Türkiye’nin son 24 saatteki yeni vaka sayisi ile dünyada 5. siraya çiktigi vurgulanan kurul önerilerinde, Istanbul’da subat ayi sonunda 100 bin nüfus basina 89.8 olan vaka sikliginin 4 kat arttigi kaydedilerek, epidemiyolojik veriler dogrultusunda acilen alinmasi gereken tedbirleri siraladi.

DÖRT HAFTALIK KAPANMA ÖNERISI

"Pandeminin baslangicindan beri uygun strateji en az dört haftalik kapanmadir" diyen Kurul, "Issizlere asgari ücret, kayit içi ve kayit disi çalisanlara  tam ücret, is yeri sahiplerine yeterli ekonomik ve sosyal destek vermek sartiyla saglik, gida, savunma, güvenlik, ilaç gibi hayati önemdeki sektörler hariç olmak üzere; tüm isyerlerinde çalisma durdurulmali, mümkün olan her yerde evden çalismaya geçilmelidir. Herkese (evine en yakin markete, firina ve eczaneye gitmek disinda) daha uzun mesafelere hareket kisitlamasi getirilmelidir. Restoran ve kafelerin kapatilmasi için Ramazan ayi beklenmemeli, ivedilikle paket servise geçilmelidir. Otel restoranlari da kapatilmali, odaya servis yapilmalidir. Alisveris merkezleri, hali saha, yüzme havuzlari, spor salonlari kapatilmalidir. Halkimizin dini ihtiyaçlarini ve ibadetlerini güvenli bir sekilde yerine getirebilmeleri için dini otoriterlerce neden toplu ibadet yapilamayacagi konusunda toplum bilgilendirilmeli, ev içi sürdürülebilecek uygun çözümler sunulmalidir. Salginin bitmesi için en büyük umudumuz aslianmanin da hizi arttirilmalidir" ifadelerine yer verdi. 

Istanbul HABERI



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.