Tarih: 05.04.2021 22:36

Türkiye, Kanal Istanbul ile Hakimiyet Kuran Bir Ülke Olacak

Facebook Twitter Linked-in

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Karayollari Genel Müdürlügü'nde gerçeklestirilen 71. Bölge Müdürleri Genel Toplantisi'nda konustu. Her gün Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yili için koyduklari hedeflere bir adim daha yaklastiklarinin altini çizen Bakan Karaismailoglu, karayollari yatirimlarinin Türkiye'nin, dünyanin en büyük ekonomilerinden biri olma yolunda her daim en önemli dayanagini olusturdugunu söyledi.

Yatirimlarin etkisiyle yillik ortalama 1 milyon 20 bin kisilik istihdam imkani dogdugunu anlatan Karaismailoglu, ulasim ve haberlesme alaninda yatirimlara hizla devam edeceklerini belirtti. Ulasim sistemlerini "bütünlesik mod" esasina göre degerlendirdiklerine isaret eden Karaismailoglu, kara yoluyla yapilan yük ve yolcu tasimaciliginin, hava yolu, demir yolu ve deniz yoluyla her noktada birleserek etkin lojistik sistem olusturulmasi için gayret gösterdiklerini kaydetti. Demir yollarini yeniden devlet politikasi haline getirdiklerini anlatan Karaismailoglu, Haziran ayi itibariyla Ankara-Sivas ve Konya-Karaman YHT hattinin devreye girecegini söyledi. 

TÜRKIYE'NIN STRATEJIK HAMLESI: KANAL ISTANBUL

Bu arada son dönemde gündemde olan Kanal Istanbul'a da deginen Bakan Karaismailoglu, gelisen ticaret yollari açisindan  Kanal Istanbul'un öneminin daha da dikkat çektigini söyledi. Kanal Istanbul'un imar planlarinin tamamlandigini belirten Karaismailoglu, "Çok yakin bir zamanda projeye baslayacak ve kisa sürede tamamlayacak güçte ve kararlilikta oldugumuzu bir kez daha ifade etmek isterim" dedi. 

2050 YILI ÖNGÖRÜSÜ

Giderek artan bogaz geçisi talebinin, sehir içi deniz trafigini imkansiz hale getirecegini, gemi bekleme sürelerini uzatacagini ve en önemlisi çevre felaketlerine neden olabilecek kaza olasiliklarini artiracagini vurgulayan Karaismailoglu, 2050'de yillik 78 bin gemi geçisinin öngörüldügü Istanbul Bogazi'nda olasi duraksamanin dünya ve ülke ekonomisini çok ciddi zararlara ugratabilecegini öne sürdü. Gemi hacimlerinin büyümesi, tehlikeli maddelerin bu gemilerle tasinmasinin riskin boyutlarini daha da artirdigini kaydeden Bakan Karaismailoglu, "Istanbul Bogazi keskin dönüsleri, dip akintilari ve yogun trafigi yüzünden yönetilmesi zor bir su yoludur. Bugün yaklasik 14 saat olan bekleme süreleri, ileriki yillarda 48 saatlere varacak. Bu da küresel ticaret akisini olumsuz yönde etkileyecek etkendir. Kanal Istanbul ise gemi geçisi için ideal bir su yolu olarak projelendirilmistir. Etkin bir lojistik yönetimle gemiyi kumanda eden otonom kilavuz kaptan destegiyle, akilli seyrüsefer sistemleri kapsaminda gemilerin yüzde 100 güvenli geçisi saglanacak" diye konustu. 

Öte yandan Kanal Istanbul'un Türkiye'nin vizyon projesi oldugu kadar dünya ölçeginde bakildiginda da en büyük lojistik projelerinden biri olduguna dikkati çeken Bakan Karaismailoglu, söz konusu projenin imar planlari tamamlandigini, ihale hazirliklarinin sürdügünü kaydetti. 

Ankara HABERI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —