Bolat, Türk Eximbank'ın Ümraniye'deki yeni genel müdürlük binasının açılışına katıldı. İhracatçıların her zaman yanında olan Türk Eximbank'ın yeni binasının hayırlı olması temennisinde bulunan Bolat, yeni binaya geçişin 10 yıl içinde Bankanın insan kaynağında yüzde 50'ye yakın bir artış anlamına geldiğini söyledi.
Yeni faaliyetlerle ve büyümeyle, yeni insan kaynağı ihtiyacının da ortaya çıkacağını bildiren Bolat, binanın içinde yapılacak güzel faaliyetlerle, finansman imkanlarıyla da gücüne güç katacağını dile getirdi.
Türk Eximbank'ın 2023'te yaklaşık 42 milyar dolarlık destek sunduğunu belirten Bolat, şöyle devam etti:
"Bu yıl 50 milyar dolar destek sunması hedeflenmişti ama az önce Hazine ve Maliye Bakan Yardımcımız Osman Çelik, belki planlamadan, belki bilerek bir müjde verdi; Eximbank'ın sermayesi temmuzdan bu yana 7 ay içinde üçüncü defa artırılmış oldu. Yani bugün biz iki müjdeyi birden yaşıyoruz; hem güzel ihtişamlı yeni genel müdürlük binasına geçiş hem de Eximbank'ın sermayesi 11,8 milyar lira artırılarak 35 milyar 700 milyon liraya çıkarılmış oldu. Bu 11,8 milyar liranın anlamı 120 milyar lira ilave kredi imkanı demektir, hayırlı uğurlu olsun. Bu noktada Ticaret Bakanlığı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'mız ve Merkez Banka'mız ile sürekli bir uyum ve koordinasyon içinde ihracata daha fazla nasıl destek sağlayabiliriz, ihracatçılarımızın finansman imkanlarını, yeni pazar bulma imkanlarını nasıl artırabiliriz konusunda gayret ediyoruz. Niye bunu yapıyoruz? Daha fazla ihracat, daha fazla büyüme, istihdam demektir.
Belki bazıları dudak bükebilir, 'Ya ne olmuş ki işte? Birileri ihracat yapıyor, kendi cebini dolduruyor.' gibi düşünebilir. Halbuki büyüme, zenginleşme, milli gelir artışı, hem iç tüketim hane halkları ve kamu tüketimi hem yatırım artışı hem de en önemlisi ihracat, hizmet ihracatı ve mal ihracatının artışıyla mümkün olabilmekte. Yani ihracat artışı demek daha fazla üretim, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve döviz geliri demektir, istikrar demektir. İstikrar da içinde büyüme demektir. Onun için hep her kelimemizden bir tanesi hep ihracat, ihracat olmaktadır."
- "Hedefimiz, 2030'a kadar günlük 1,5 milyar dolarlık ortalama rakamları yakalamak"
Bakan Bolat, ihracat rakamlarında gelinen noktaya işaret etti. Aylık 1 milyar dolar geçildiği için bayram edilen günlerden bugünlere gelindiğine dikkati çeken Bolat, "Artık günlük bir milyar dolar ihracat yapıyoruz, inşallah hedefimiz 2030'a kadar günlük 1,5 milyar dolarlık ortalama rakamları yakalamaktır. Bunu da ihracatçılarımızla birlikte yapacağız." dedi.
İhracatın artırılması için emek sarf eden tüm kesimlere teşekkür eden Bolat, bundan sonra hep birlikte daha da başarılı sonuçlar alınacağını dile getirdi.
Bolat, dün Slovakya'da olduklarını belirterek, bugüne dek 9 aylık görev süreci içinde 100'e yakın ülkenin bakanıyla yaptıkları görüşmelerde, hemen her bölgeden Türkiye ile daha fazla iş yapma, yatırım yapma, ticaret yapma arzusunu gördüklerini ifade etti.
- "İhracata dayalı büyüme Orta Vadeli Program'ın ana mottosu"
İhracata dayalı büyümenin Orta Vadeli Program'ın ana mottosu, ekseni olduğunu dile getiren Bolat, "Bu doğrultuda Ticaret Bakanlığı, hükümetimiz ve ihracatçılarımız canla başla işbirliği yapıyoruz. 2023 yılını 255,8 milyar dolar mal ihracatıyla kapatmıştık, dün itibarıyla 257,6 milyar dolara ulaştık, yani 50 günde 1,8 milyar dolar artırdık yıllık ihracatımızı. Hizmet ihracatımız da 100 milyar dolarla kapatmıştı geçen yılı, orada da hedefimiz 110 milyar dolar. Mal ihracatında Orta Vadeli Program'da yazan hedefimiz 267 milyar dolar, şu anda 2 aylık performansımız bu hedeflere rahatlıkla ulaşılacağını göstermektedir. Bu yıl sonuna kadar ihracatçı sayımızı da 150 bine çıkaracağız." diye konuştu.
Bolat, hizmet ihracatı ve mal ihracatına geçen yıl Ticaret Bakanlığı bütçesinin yüzde 60'ını verdiklerine işaret ederek, bu yıl 23 milyar lira civarında bir destek planlamalarına rağmen ihracatın artması durumunda Hazine ve Maliye Bakanlığının kapısının açık olduğunu dile getirdi.
Eximbank'ın reeskont kredilerinin verilmesinde ana lokomotif görevi yaptığını belirten Bolat, 3 milyar liralık günlük reeskont kredi limitinin 2 milyar lirasını Eximbank'ın verdiğini söyledi.
- "Eximbank kredileri üç, beş tane büyük gruba verilen bir kredi değil"
Bolat, "17 bine yakın şirket, yüzde 85'i KOBİ olmak üzere Eximbank kredilerinden yararlanabiliyor. Yani Eximbank kredileri üç, beş tane büyük gruba verilen bir kredi değil, yüzde 85'i KOBİ'lere veriliyor." dedi.
Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Bolat, şunları kaydetti:
"Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçımızın daha düşük maliyetli finansman imkanlarına kavuşması için Türk Eximbank ve İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE AŞ) ile yakın bir çalışma içindeyiz. İhracatçılarımızın finansmana ulaşımını kolaylaştırmak için yeni bir prefinansman modelini, Türk Eximbank ve İGE AŞ ile birlikte uygulamaya almış bulunuyoruz. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı'mız tarafından destek başvurusu uygun görülen ihracatçılarımız, Türk Eximbank'a kredi başvurusunda bulunmakta ve bu prefinansman protokolü çerçevesinde öncelikli olarak değerlendirmeye alınacak. Böylece teminat noktasında da İGE'den destek alacaklar. Kredibilitesi olmakla birlikte teminat sorunu yaşayan ihracatçılarımızın sorunu ortadan kalkmış olacak, bu KOBİ'lerimiz için büyük önem taşıyor."
- "Yeni destek paketleri üzerinde çalışıyoruz"
Bolat, yeni destek paketleri üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Bu paket çerçevesinde Ticaret Bakanlığı'mız tarafından belirlenen teknoloji seviyesi, katma değerli ihracat ve pazar çeşitlendirmesi gibi kriterlere göre ihracatçı firmalarımıza uygun finansman maliyetli finansman imkanları sağlayacağız." ifadesini kullandı.
Yeşil dönüşüm, sınırda karbon düzenlemesi gibi konularda Bakanlığın vereceği desteklere ilişkin Bolat, bundan sonra da her zaman ihracatçıya destek vermeyi sürdüreceklerini vurguladı.
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
Muş’ta “Plastik Hayatlar ve Kanser” Konuşuldu Alparslan Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen ve geleneksel hale gelen “Çay Bahane Sohbetleri”, farklı alanlardan uzmanları konuk ediyor.
Bahçeşehir 2. Kısım Atatürk Bulvarı’nda aylardır onarılmayan yol çukuru, 12 Nisan gecesi 7 aracın lastiğini patlattı. Vatandaşlar isyan ediyor: “Defalarca şikayet ettik ama kimse duymuyor!”
Polis Haftası kapsamında gönülleri fetheden Mustafa Şahin, dezavantajlı çocuklara hediyeler dağıtarak onların yüzünü güldürdü. Şefkatiyle tanınan Şahin, yine örnek bir davranış sergiledi.
Niğde Belediyesi, İlhanlı Mahallesi’nde Ramazan coşkusunu yaşatıyor! 17 Mart’ta Alyans Düğün Salonu’nda iftar, Rahman Camii’nde teravih ve Muhabbet Çadırı’nda keyifli sohbetler sizleri bekliyor.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde, şoför kapısı bulunmayan bir aracın trafiğe çıkması görenleri hayrete düşürdü. Aracı kullanan sürücünün, trafik kurallarını hiçe sayarak tehlikeli manevralar yaptığı iddia edildi.
Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü, ruhsatsız silah taşıyan ve bulunduran şahıslara yönelik operasyonlarla huzur ve güvenliği sağlıyor.
Alanyanın Mahmutlar mahallesi KYK yurdunun bitişiğindeki kazan dairesinde çıkan yangı korkuttu.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
Gazeteci-yazar Ravza Zeybek'in kaleme aldığı yeni roman “Kervan”, okuyucuyu içsel bir yolculuğa çıkarıyor. Kitap, hayatın anlamını sorgulayanlar için adeta bir başucu eseri.
HABER / ERCAN KUTLU - Ramazan Bayramı, Bahçelievler’de unutulmaz bir etkinliğe sahne oldu. Vali Davut Gül ve protokol üyelerinin çektirdiği selfie, sosyal medyada fenomenleşerek binlerce beğeni topladı.
Tire Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen söyleşide öğrencilere Tire’nin tarih ve kültür mirasını anlattı. Etkinlik, kitapların imzalanması ve gençlerle interaktif sohbetlerle tamamlandı.
Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin’in hazırladığı "Afgan Kınalı Kuzular" kitabı, Çanakkale Zaferi etkinliklerinde Herat’ta tanıtıldı. Kitap, iki ülkenin kardeşliğine vurgu yaparak büyük ilgi gördü.
Yüksek tansiyon, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişiyi etkilerken, hatalı tansiyon ölçümleri yanlış teşhislere ve gereksiz tedavilere yol açıyor.
Ramazan ayıyla birlikte balık tezgahları bereketlendi! Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı'nda sardalya ve istavrit fiyatları dibe vurdu. 3 kilo balık alana 1 kilo bedava kampanyasıyla sağlıklı beslenme fırsatı.
Gazi Üniversitesi'nde Gıda Güvenliği ve Mikroplastik Tehlikesi Paneli Düzenlendi
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Erzincan’da kış mevsiminin vazgeçilmezi kestane, sokak tezgâhlarında pişmeye devam ediyor. Soğuk havaların başlamasıyla kestane satıcıları ocaklarını yakarak sıcak kestane keyfini vatandaşlara sunuyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Bahçeşehir’in başarılı Müdürü Ümit Karaağaç: Okulunda aile seminerleri, fidan dikim etkinlikleri ve spor başarılarıyla eğitimi renklendiriyor! Öğrenciler: ‘Onunla gurur duyuyoruz’."
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in büyüyen nüfusu taziye evi ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, Yavuz Sultan Selim Camii altı veya Kur’an kurslarının bu amaçla kullanılmasını istiyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Servis şoförleri, Bahçekent Emlak Konut Camii çeşmesini araç yıkamak için kullanıyor. Cemaat ve imam rahatsız, yetkililerden acil çözüm bekleniyor!"
Bahçekent’in sevilen ismi Hacı Mürsel Oktay, vefatının ardından Hadımköy Yeşilbayır Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazeye yoğun katılım oldu; protokol, cemaat ve sevenleri son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Asaf İlter Hoca öncülüğünde Bahçekent’te çocuklar camiyle buluşuyor. Hediyeler, oyunlar ve manevi eğitimle dolu etkinlikler aileleri mutlu ediyor!
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.