Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Bakan Işıkhan, Mardin’de “Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı Buluşmaları” Programı’na Katıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çeşitli temaslarda bulunmak ve “Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı Buluşmaları” Programına katılmak üzere Mardin’e gitti.
İş insanları ve STK’lar ile bir araya gelen Işıkhan, burada yaptığı konuşmada, “Bir ayağımız hep Mardin’de olacak, Mardin’in bütün sorunlarını çözüme kavuşturmak için elimizden geleni yapacağız” dediğini anımsatarak, “O nedenle sık sık Mardin’e gelmeye, sahaya çıkıp, çalışmaları yerinde görmeye gayret ediyoruz. İnşallah bundan sonra da Mardin’in çalışma hayatı için paydaşlarımızla, işçimizle, işverenimizle, yatırımcımızla, ticaret erbabı hemşerilerimizle, STK temsilcilerimizle bir araya gelerek; sizleri daha çok dinlemeye, şehrimizi ilçe ilçe; sokak sokak gezmeye devam edeceğiz. Bu hafta başında Bursa’daydık, ondan önce Manisa ve İzmir’deydik. Orada da paydaşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla ve İzmir’de yaşayan Mardinli hemşerilerimizle bir araya geldik. İnşallah bugün de sizlerle Mardin’in çalışma hayatına, ekonomisine ve kalkınmasına katkıda bulunacak istişarelerimizi gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
“Türkiye Artık Önündeki 5 Yılın Değil, Yüzyılın Hesabını Yapan Bir Ülke Oldu”
Bakan Işıkhan, 2024 yılının; Türkiye’nin gelecek hedefleri, müreffeh yarınları için adeta bir “dönüm noktası” olduğuna dikkati çekerek, “Bu yıl; 2023 hedeflerini gerçekleştirerek hem Türkiye Yüzyılı hedefimize yürüdüğümüz, hem de kalkınmanın ilk adımı olan yerel yönetimlerde yeni bir döneme gireceğimiz bir yıl olacak. Türkiye artık önündeki 5 yılın değil, yüzyılın hesabını yapan bir ülke oldu. Türkiye Yüzyılı; yolumuza engel olabilecek hiçbir meselemizin olmadığı, yerel hizmetlerde dünya standartlarının da üzerine çıkmış ve tüm enerjisini kalkınmaya, gelişmeye, küresel anlamda yükselmeye entegre etmiş bir vizyonun adıdır. Bu sebeple bizim hiçbir şehrimizde ve hiçbir ilçemizde artık yerel yönetimler diye bir sorunumuzun olmaması gerekiyor. Bizim artık kaybedecek vaktimiz yok” diye konuştu.
“İstihdamda ve İşgücünde En İyi Verilerin Elde Edildiği Bir Dönemden Geçiyoruz”
Vatandaşının derdini kendi derdi bilen, bulunduğu ilçedeki her haneyi kendi evi gibi bilen, laf değil icraat üreten gerçek belediyeciliğe ihtiyaç olduğunu belirten Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim; şehirlerimizin ve ilçelerimizin sorunlarına gerçekçi çözümler üreten, proje geliştiren, şehrinin ihtiyacına göre gelecek vizyonu çizebilen yerel yönetimlere ihtiyacımız var. Bugün istihdamda, sosyal güvenlikte, ihracatta, savunma sanayiinde, turizmde dünyada örnek gösterilebilecek bir seviyeye geldik. Özellikle istihdamda ve işgücünde en iyi verilerin elde edildiği bir dönemden geçiyoruz. Mart ayında açıklanacak 2023 yılı TÜİK verilerinde; hem genelde, hem kadınlarda, hem de gençlerde, 2002 yılından bu yana en yüksek İşgücüne Katılım Oranları ve İstihdam Oranlarını bekliyoruz. Aynı şekilde tüm öncü göstergeler, son 22 yılın en düşük işsizlik oranının ortaya çıkacağını gösteriyor. İnşallah bu güzel gelişmeleri sizlerin desteğiyle daha da yukarı taşıyacağımıza inanıyorum. Bu noktada sizleri rahatlatmak, işverenlerimizin karşılaştığı zorlukları azaltmak ve bürokratik yükü hafifletmeye yönelik kapsamlı çalışmalarımız yapmaktayız.”
“Mardin’de 21 Yılda, İŞKUR Aracılığıyla 44 Bin Vatandaşımızın İşe Yerleşmesini Sağladık”
Bakan Işıkhan, teşvik ve desteklerle, işletmelerin büyümesine ve istihdamın artmasına katkıda bulunduklarına vurgu yaparak, “İstihdama Dönüş Programı kapsamında deprem bölgesindeki illerimizde düzenlenecek kurs ve programlarımızın uygulanmasına yönelik özelleştirilmiş politikaları hayata geçirdik. İŞKUR aracılığıyla işverenlerimiz ve işçilerimiz arasında köprü görevi görmeye devam ediyoruz. Aktif İşgücü Programları ile işverenimize; işçisini kendisinin yetiştirdiği imkan tanıyoruz. Bu programlarımızın şartlarını esneterek daha fazla vatandaşımızın yararlanması noktasında adımlar attık. İş Başı Eğitim Programı ve Mesleki Eğitim Kurslarından Mardin’de bugüne kadar 40 binden fazla vatandaşımız faydalanmıştır. Her yıl bir milyondan fazla kişinin işe yerleşmesine aracılık ediyor, işverenlerimizin aradığı elemanı bulmasına destek oluyoruz. Mardin’de 21 yılda, sadece İŞKUR aracılığıyla 44 bin vatandaşımızın işe yerleşmesini sağladık. Bugüne kadar toplam 51 bin kişi Toplum Yararına Programlardan yararlandırılmıştır. Mardin‘de, 2002 yılında aktif sigortalı kişi sayısı 46.549 iken 2023 yılı sonu itibarıyla aktif sigortalı sayısı 188.948 olmuştur. Yani, aktif sigortalı sayısı son 21 yılda 4 katına çıkmıştır. İnşallah bu sayıyı daha da artıracağız” bilgilerini aktardı.
“İş Kanunumuzu Güçlendirme, Revize Etme Sürecindeyiz”
Kadın İstihdam Projesi, İş-Pozitif’e ilişkin detayları paylaşan Işıkhan, şöyle konuştu:
“Bu projeyle işverenle iş arayanı çevrimiçi olarak bir araya getirip istihdam ve işe yerleştirme süreçlerini hızlandırdığımız bir sistem kurduk. Özellikle kayıtlı kadın istihdamı konusundaki hedeflerimize katkı sağlayacak, istihdamı teşvik edecek, hem iş arayanın hem de işverenin işini büyük ölçüde kolaylaştıracağına inandığımız bir projedir. İş Pozitif kapsamında bir istihdam fuarını da inşallah yakın zamanda Mardin’de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Türkiye Yüzyılı kadın erkek, genç yaşlı her kesimin desteğini gerekli kılan uzun vadeli bir vizyon. Şu an iş kanunumuzu güçlendirme, revize etme sürecindeyiz. Mevzuatı daha da güçlendirip, çalışma barışına, sosyal diyalog, istihdam ve işgücü piyasası gidişatına olumlu yönde katkı sağlayarak Türkiye’nin çalışma hayatını yüzyıllık vizyonumuza yakışır hale getireceğiz.”
Bakan Işıkhan, Mardin’in yeni yatırımlarla, yeni istihdam alanlarıyla ve yeni girişimlerle çok daha iyi yerlere geleceğinden şüphesinin olmadığına vurgu yaparak, “Ben Mardin’in emektarlarına güveniyorum. Bu yüzyılı; emeğin, üretimin, çalışmanın yüzyılı yapacağız sözümüzün arkasındayız. Dileğimiz bu hedefimize doğru kararlı yürüyüşümüzü Mardin’den başlatmak. İşçisiyle, işvereniyle, girişimcisiyle, yatırımcısıyla, esnafıyla, emeklisiyle, yaşlı genç demeden alnının teriyle çalışan, üreten, ülkemizin kalkınmasına katma değer sağlayan her bir kardeşimizin yanındayız. Belediyesiyle, valiliğiyle, teşkilatlarıyla, ticaret odalarıyla, kamu-özel tüm kurumlarıyla el ele vererek, Mardin’imizi, hizmetin, ekonominin, üretimin merkezi yapabiliriz” değerlendirmelerinde bulundu.
Programa, Mardin Ticaret Odası Başkanı Hatip Çelik, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş insanları, sanayiciler ve esnaflar katıldı.
Ardından Nusaybin’de Seçim Koordinasyon Merkezi Açılışını gerçekleştiren Bakan Işıkhan burada da bir konuşma yaptı.
Daha sonra Midyat Belediyesi Millet Bahçesi Halk Kütüphanesi Açılış Töreni’ne katılan Bakan Işıkhan, burada gençlerle ve vatandaşlarla buluştu.
“Tarihimizin ve ülkemizin en önemli bilim insanı, mühendis ve akademisyenlerinden biri olan Prof. Dr. Talip Yaşar Alp’in ismini de bu salonda yaşatacak kütüphanemizin tıpkı diğer hocalarımız gibi önemli bilim insanlarının yetişmesine çok önemli katkılar getireceğini bekliyorum” diyen Işıkhan, şöyle devam etti:
“Çünkü biz Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle, ancak okuyan, düşünen, uygulayan ve neticelendiren bir toplumun geleceğe ışık tutacağına ve istikbalimizi inşa edeceğine inanıyoruz. Geleceğin güçlü Türkiye’si ve Türkiye Yüzyılı ilmin, irfanın gölgesinde, doğal ve kültürel mirasıyla barışık, sosyal hayatın bizzat içerisinde yetişmiş gençler ve çocuklarımızın eseri olacaktır. Midyat’ımızın doğal güzelliğine güzellik katacak bu millet bahçemizin yeni eseri olan kütüphanemizin Mardinli hemşerilerime ve Midyatlı hemşerilerime hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
Işıkhan kentteki ziyaretleri kapsamında Mardinli gençlerin ilgi odağı olacak Midyat Belediyesi Spor Kompleksi açılışını gerçekleştirdi. Daha sonra Mardin esnafını ziyaret etti, vatandaşlarla sohbet etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.