Tarih: 26.01.2024 20:54

Bakan Işıkhan, “Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları Çalıştayı” na Katıldı

Facebook Twitter Linked-in

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda düzenlenen “Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları Çalıştayı” na katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Işıkhan, emeklileri yakından ilgilendiren önemli bir projenin ilk adımını attıklarını kaydederek, “Cumhuriyetimizin yüz yıllık birikiminin verdiği güçle birlikte, 2024 yılı itibariyle artık önümüze yeni hedefler, yeni vizyonlar koyduk. Tüm engellere ve tüm finansal krizlere rağmen istikrarla büyüyen ekonomimiz, dünyada her geçen gün artan gücümüz, her geçen gün daha da güçlenen jeopolitik ve jeostratejik konumumuz bize, gerek ulusal gerekse uluslararası ölçekte büyük sorumluluklar yüklemektedir” ifadelerini kullandı.

“Emeklilerimiz, Bizim İçin Her Zaman Baş Tacı Olmuştur”

Işıkhan, Mimarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olan, ülkemiz için önümüzdeki yüzyılın yol haritası niteliği taşıyan Türkiye Yüzyılı vizyon ve hedefinin tam olarak böyle bir sorumluluğun gereği olduğuna dikkati çekerek, “Gerek ekonomik gerekse sosyal politikalarımız bu küresel perspektifle şekillenmektedir. Bu sorumluluk, devlet ve millet olarak bizim, her bakımdan güçlü olmamızı gerektiriyor. İşçisiyle, işvereniyle, emekçisiyle, memur ve emeklisiyle 85 milyon vatandaşımızın refahı, aynı zamanda Türkiye’nin refahı ve gücü demektir. Hiç kuşkusuz emeklilerimiz; bu refahı en çok hak edenlerimiz arasında yer almaktadır. Emeklilik insanın hayat yolculuğundaki en önemli noktalardan bir tanesidir. Emeklilerimizin bu önemli süreci sosyal, ekonomik ve ruhsal anlamda huzur içinde geçirmelerini sağlamak en büyük temennimizdir. Ömürlerinin en verimli yıllarını; ailesi, ülkesi ve milleti için çalışarak, katma değer üreterek geçiren emeklilerimiz, bizim için her zaman baş tacı olmuştur. İsmi ile müsemma, onlar ülkemizin emek verenleri ve ülkemizin emektarlarıdır” diye konuştu.

“Bu Yıl, Emeklilerimiz İçin Bugüne Kadar Sağlamış Olduğumuz İmkanların Çeşitlenerek Artacağı Bir Yıl Olacak”

Emeklilerin, hayatlarının ikinci baharını mümkün olan en iyi koşullarda geçirmelerini sağlamanın ve bu süreçte onların yanında olmanın en temel vazifeleri olduğunu belirten Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye; çalışan, emek veren, milletiyle birlikte Türkiye’dir. Bu sebeple 2024 yılını Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle “Emekliler Yılı” olarak ilan ettik. Göreve geldiği günden beri hiçbir vatandaşını geride bırakmadan, elindeki tüm imkanları milletinin hizmetine sunan devletimizin bu önemli adımının, Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek sosyal politikalarımız adına da hayırlı bir başlangıç olacağına inanmaktayım. Ülkemizin bugünlerinde emeği olan vatandaşlarımızın, gelecekte de her bakımdan müreffeh bir yaşam sürmelerini temenni ediyoruz. Bu yıl inşallah, emeklilerimiz için bugüne kadar sağlamış olduğumuz imkanların çeşitlenerek artacağı bir yıl olacak. Bu çerçevede, ‘Emekliler Yılı’mıza dair ilk adımı emeklilerimize yapılan ek zamla atmış olduk. 2024 yılının ilk yarısı için; Memur emeklilerimize yüzde 49.25 artış sağlamıştık. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimize ise yüzde 37,57 olarak ortaya çıkan artış oranlarına 11,68 puan daha artış ilave ederek, emekli maaşları artış oranlarını tüm emeklilerimiz için eşitledik. Yani SSK ve Bağ-Kur emeklisi vatandaşlarımızın maaş artış oranını da Memur emeklisi vatandaşlarımız gibi yüzde 49.25’e yükseltmiş olduk. Tüm emeklilerimize buradan bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum.”

Emekli aylıklarının her yılın Ocak ve Temmuz aylarında arttığını hatırlatan Işıkhan, “Temmuz ayında da memurlar için Toplu Sözleşmenin; SSK ve Bağ-Kur için de mevzuat çerçevesinde emekli aylıkları artmaktadır. Son zam oranları Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra oluşan aylık farkları yaklaşık bir hafta içerisinde emeklilerimizin hesabına yatmış olacaktır” dedi.

“Emeklilerimiz, 21 Yıldır Hep Önceliklerimiz Arasında Olmuştur”

Bakan Işıkhan, emeklilerin 21 yıldır hep öncelikleri arasında olduğunun altını çizerek, şu bilgileri aktardı:

“Son 21 yılda emekliler için eziyet olan fiş toplama zorunluluğunu kaldırarak, vergi iadesi yerine emekli aylıklarına yüzde 4-5 ilave zam yaptık. Sosyal Güvenlik Reformunu gerçekleştirerek tüm sigorta kollarını tek çatı altında topladık. Genel Sağlık Sigortası’nı hayata geçirdik. Herkes gibi tüm emeklilerimizin istediği sağlık kuruluşundan hizmet almasına fırsat sağladık. 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa madenlerin yeraltı işlerinde çalışmaya başlayanların 55 olan emeklilik yaşını, 50 yaşa düşürdük. Emeklilere belirli periyodlarla banka promosyonu verilmesini sağladık. Maaş kuyruklarını sona erdirdik. Sağlığı el vermeyen emeklilerimiz için “evde maaş” uygulamasını başlattık. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılara daha kolay aylık bağlanmasını sağladık. Ölüm aylığında devlet memurlarının hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için gereken 10 yıllık hizmet şartını 5 yıla düşürdük. Bağ-Kur’da, emekli olduktan sonra ticari faaliyet yürütenlerin aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi uygulamasını önce yüzde 15’den yüzde 10’a indirdik, daha sonra da bunu tamamen kaldırdık. Sigortalı olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla engeli bulunan engellilerimize yaş şartı aramadan erken emekli olma hakkı tanıdık. Sigortalı olduktan sonra yüzde 60 ve üzeri engelli hale gelen sigortalılara da maluliyet hükümlerine göre erken emeklilik hakkı tanıdık.”

“Emeklilerimize Bugüne Kadar 164 Milyarı Aşkın Bayram İkramiyesi Ödemesi Yaptık”

Emeklilerin refahını artırmak için 2018 yılında daha önce sosyal güvenlik sisteminde olmayan bayram ikramiyesi ödemesi uygulamasını getirdiklerini belirten Bakan Işıkhan, “Yılda iki bayram için toplamda 2 bin lira bayram ikramiyesi vermeye başladık. 2021 yılında bu tutarı 2 bin 200 liraya, 2023 yılı için ise 4 bin liraya yükselttik. 2023’te Ramazan Bayramında 24,6 milyar lira, Kurban Bayramında ise 25.6 milyar lira olmak üzere; 2018 yılından bugüne kadar da toplamda 164,6 milyar lira bayram ikramiyesini emeklilerimize ödedik” ifadelerini kullandı.

“EYT Düzenlemesi ile Çok Kısa Sürede 2 Milyon Sigortalıya Aylık Bağladık”

Işıkhan, kamuoyunda EYT olarak bilinen düzenlemeyi de hayata geçirdiklerini anımsatarak, “Bu kapsamda yaklaşık 2 milyon sigortalıya, çok kısa sürede aylık bağladık ve emekli yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın, dört meslek grubunun ek göstergelerinin ‘3600’e yükseltileceğine dair açıklaması ile başlayan çalışmaları, tüm kamu görevlilerinin ek gösterge rakamlarının yeniden belirlendiği, kapsamlı bir yasal düzenleme ile sonuçlandırdık. 15 Ocak 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe giren ‘3600 Ek Gösterge Düzenlemesi’ ile çalışan ve emekli 5,3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden belirlenmesini sağladık. Bu düzenlemeden daha önce emekli olmuş memurlarımızı da yararlandırdık. Aylıklara seyyanen ve oransal yapılan artışlar ile emeklilerimize verilen bayram ikramiyeleriyle, 2002-2023 döneminde emekli aylıklarında reel olarak yüzde 72 ile yüzde 655 oranında artış sağlamış olduk” şeklinde konuştu.

“Projemizi; Azim ve Kararlılıkla Sürdürdüğümüz Sosyal Devlet Anlayışımızı Pekiştirecek Önemli Bir Adım Olarak Görüyorum”

Emeklileri sadece seçimden seçime hatırlamak yerine her anlamda eskisinden daha iyi hale getirdiklerine vurgu yapan Bakan Işıkhan, şunları kaydetti:

“Bundan sonra da hizmetlerimizi sürekli geliştirmeye ve emeklilerimizi sadece ekonomik olarak değil, sosyal olarak da güçlendirmeye devam edeceğiz. 2024 Emekliler Yılı kapsamında Bakanlık olarak ‘Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları Programını’ hayata geçireceğiz. Bu programı da değerli paydaşlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Bu proje vesilesiyle 22 yıldır, Sayın Cumhurbaşkanımızın temsil ettiği milli iradenin kayıtsız şartsız bir şekilde yanında duran emektarlarımıza, ahde vefa görevimizi yerine getireceğiz inşallah. Projemizi, 22 yıldır, azim ve kararlılıkla sürdürdüğümüz sosyal devlet anlayışımızı pekiştirecek önemli bir adım olarak görüyorum. Bunun yanında projelerimizin artan emekli sayımız doğrultusunda değişen ve dönüşen ihtiyaç ve talepleri de karşılayacak yeni bir sosyal vizyonu da beraberinde getireceğine inanıyorum.”

“Vatandaşlarımızın Emeklilik Dönemlerini Daha Aktif, Sağlıklı ve Başarılı Bir Şekilde Yaşlanarak Sürdürmelerine Katkı Sağlayacağız”

Işıkhan, bu çerçevede Emeklilerin Ekonomik Refahı, Sosyal Refahı, Çalışma Yaşamı ile İlgili Kültürel Miras ve Kuşaklararası Aktarım ve Bilimsel Faaliyetler olmak üzere 4 ana başlık altında gerçekleştirilecek çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 Yılını ‘Emekliler Yılı’ ilan etmesiyle birlikte süreç ve çalışmalarımızı başlattık. 2024 yılı boyunca emeklilere yönelik yapılacak çalışmaları, projeleri ve programları tek tek hayata geçireceğiz. Bu süreçte, proje ile emeklilerimize sağlanacak ayrıcalıklar, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz tarafından koordine edilecektir. Ekonomik ve sosyal hayatın içinde emeklilerimizin yararlanabilecekleri hizmetler için dinamik ve kullanışlı bir altyapı oluşturacağız. Emeklilerimizin lehine olacak projelerde, kamu kurumlarının yanı sıra; bankalarla, özel şirketlerle de protokoller imzalayacağız. Program kapsamında emeklilerimize konaklamadan-ulaşıma, gıdadan- giyime, sağlığa, sosyal ve eğitim faaliyetlerine kadar birçok hizmette ayrıcalık, öncelik, indirim gibi uygulamaların yapılması sağlayacağız. Bilimsel çalışmalar, toplantılar, buluşmalar ve aktiviteler gerçekleştireceğiz inşallah. Bugün gerçekleştireceğimiz çalıştayda, emeklilerimizin hayatlarına etki edecek birçok konuyu, öneriyi ele alacağız ve hep birlikte değerlendireceğiz. İnşallah sunacağımız bu sosyal imkanlarla vatandaşlarımızın emeklilik dönemlerini daha aktif, daha sağlıklı ve başarılı bir şekilde yaşlanarak sürdürmelerine de katkı sağlamış olacağız. Programımızın, Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları başta olmak üzere, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Bugüne kadar çalışma hayatı adına alınan her kararda paydaşlarla birlikte yol yürüdüklerine dikkati çeken Bakan Işıkhan bundan sonra da aynı istişare kültürü içerisinde süreci birlikte yürüteceklerine vurgu yaptı.

“Emeklilerimizin Refahını ve Yaşam Kalitelerini Artırmak En Önemli ve Öncelikli Hedefimizdir” 

Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, emeklilerin Anayasa tarafından teminat altına alınmış hakları başta olmak üzere, tüm ihtiyaç ve taleplerinin karşılanması için imkanları seferber etmeye devam edeceklerine vurgu yaparak, “Emeklilerimizin refahını ve yaşam kalitelerini artırmak bizim en önemli ve öncelikli hedefimizdir. Emeklilerimizin çalışma hayatları boyunca gerçekleştirme fırsatı bulamadığı ya da emeklilik sonrası için hayalini kurduğu sosyal faaliyetler için de onların en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz. Binlerce yıllık kadim bir maziye sahip olan devletimizi bugüne kadar ayakta tutan anlayış, hiç şüphesiz insana değer veren ve onu politikalarının öznesi haline getiren sosyal devlet anlayışımız olmuştur. Bundan sonra da Allah’ın izniyle bir, bütün ve güçlü kılan anlayış da bu yaklaşım olacaktır” değerlendirmelerinde bulundu.

Çalıştaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcıları, Adnan Ertem, Ahmet Aydın, Faruk Özçelik, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Evren Başar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ile sendika ve üniversitelerin yetkilileri katıldı.


Ankara,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —