BAKAN YUMAKLI: 137 MİLYON TON ÜRETİMLE BİTKİSEL ÜRETİMDE YENİ BİR REKOR KIRILDI

BAKAN YUMAKLI: 137 MİLYON TON ÜRETİMLE BİTKİSEL ÜRETİMDE YENİ BİR REKOR KIRILDI

BAKAN YUMAKLI: 137 MİLYON TON ÜRETİMLE BİTKİSEL ÜRETİMDE YENİ BİR REKOR KIRILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TÜİK'in bugün açıkladığı bitkisel üretim istatistiklerine değinerek, “Buna göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 10,3, sebzeler ve meyvelerde yüzde 0,6, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 2,3 artış gerçekleşti. Toplam 137 milyon tona ulaşmış olduk, 129 milyon ton idi. Bu da ülkemiz için bitkisel üretimde yeni bir rekor demek, bütün zamanların rekoru." dedi. ​

Bakan Yumaklı, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde, 6 Şubat depremlerinde hayvanlarını kaybeden üreticilere büyükbaş dağıtım törenine katıldı. Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, bulundukları toprakların tarımsal üretim anlamında her zaman Anadolu'nun ihtiyacını karşılamak üzere var olmuş bereketli topraklar olduğunu dile getirdi.

Bu toprakların 6 Şubat depremleriyle elim olayla anıldığını aktaran Yumaklı, ancak o halde bile buralarda üretime devam eden üreticilerin olduğunu aktardı.

Depremin ilk anından itibaren bütün güçleriyle devletin ve hükümetin depremzedelerin yanında olduğunun altını çizen Yumaklı, şöyle devam etti:

“Bizler de Bakanlık olarak üretimin sürdürülebilir olması için her şeyi yaptık. Bunları birçok kereler söylediğimiz için tekrar etmeyeyim ancak çok önemli bir husus vardı, bugün de burada olmamızın gerekçesi Sayın Cumhurbaşkanımız bize ve bütün kamuoyuna 'depremde hayvanlarını kaybeden vatandaşlarımızın bütün bu kayıpları birebir karşılanacak' diye söyledi ve bize de bu talimatı verdi. Biz bu geçen süre içerisinde 43 bin 317 küçükbaş hayvanının deprem bölgesindeki kayıpları olan vatandaşlarımıza dağıtımını tamamladık, yaklaşık 549 bin kanatlı hayvan kaybı vardı, onları da karşıladık. 26 bin 318 arısıyla beraber kovanı temin ettik, büyükbaş hayvan kaybı vardı yaklaşık 5 bin 408 adet, bunların da bir bölümünü peyderpey tamamladık. Bu pazar gününe kadar tamamını vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız."

Yumaklı, bütün bu kayıpları karşılarken özellikle cins ve verim olarak en üst düzeyde olanlarını vermek adına süreci biraz yaymış olduklarını söyledi. Hatay'da da büyükbaş hayvanların 1211'inin dağıtıldığını belirten Yumaklı, küçükbaş ve diğer kovan ve benzeri teminlerin yapıldığını dile getirdi.

Büyükbaş hayvanların 762'sini de bugün üreticilerin bir bölümüne verdiklerini, diğerlerine de pazar gününe kadar teslim edileceğini vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu:

“Tek isteğimiz var, bu eli öpülesi, her şeye rağmen üretime devam eden üreticilerimizin üretimine devam etmesi ve bu bereketli toprakların önce Anadolu'yu, ondan sonra da ihtiyacı olan diğer coğrafyaları doyuracak, onların gıda ihtiyacını temin edecek üretimi yapabilmeleri."

Başta Hatay olmak üzere tüm deprem illerine geçmiş olsun dileklerini ileten Yumaklı, yeni yılın da önceki yıllardan çok daha iyi olmasını temenni etti.

Kırıkhan ilçesi Kurtlusoğuksu Mahallesi'nde yaşayan ve depremde hayvanlarını kaybeden Leyla Yüklü de Bakan Yumaklı'ya teşekkür ederek “İneklerin, danaların verileceğini hiç ummuyorduk, en son düşündüğüm şeydi. Şükür Allah bize bunu da nasip etti. Devletimize milletimize zarar ziyan vermesin, Cumhurbaşkanı'mızı, bakanlarımızı, başkanımızı başımızdan eksik etmesin, devletimize zeval vermesin." diye konuştu.

Daha sonra, üreticilere büyükbaş hayvanları teslim edildi.

KARASU REGÜLATÖRÜ VE DERİVASYON KANALININ İNŞAATINDA İNCELEME

Bakan Yumaklı, Hatay'daki programı kapsamında, Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalının inşaatında incelemede bulundu. Burada açıklama yapan Yumaklı, bölgedeki tarımsal üretim için son derece önemli bir tesisin bitme aşamasındaki son halini görmek üzere alanda olduklarını söyledi.

Yumaklı, bu tünelin yörenin tabiriyle “Hatay'ın GAP"ı olduğunu belirtti. Bütün istek ve arzularının vatandaşın tarımsal üretimini verimli, kaliteli ve sürdürülebilir yapması olduğunu aktaran Yumaklı, Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı'nın Hatay'a hayırlı olmasını diledi.

Bakan Yumaklı, daha sonra Hatay Valiliği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret etti.

GELİR KORUMA SİGORTASI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ayrıca, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, sektör paydaşlarıyla gerçekleştirilen toplantıya katıldı.

Bakan Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, deprem sonrasında tüm kurumlar gibi kendilerinin de Bakanlık olarak bütün güçleriyle, imkanlarıyla yaraların sarılması için seferber olduklarını belirtti.

Bakanlık olarak sektörde ülkede kronikleşmiş bazı sorunların çözümüyle ilgili olarak da çalıştıklarını söyleyen Yumaklı, şunları ifade etti:

“Son 1 ayda tarımsal üretimin planlanması, sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması, miras ve mülkiyet sorunları sebebiyle kayıtlılıkla alakalı sorunları olan çiftçilerimizin bunları yapabilmesi konuları da dahil olmak üzere birçok hususu gündeme getirmiş olduk. Zaman içinde de zaten yasal düzenlemeleri gerçekleşmişti. Dün akşam Resmi Gazete'de yayınlanan ve yürürlüğe giren gelir koruma sigortası da yine ülke genelindeki tüm üreticilerimizi kapsamış olacak."

Yumaklı, Avrupa'da ilk kez Türkiye'de uygulanacak bu sigortayla ekmeklik ve makarnalık buğday üretimi yapan üreticilerin gelir kayıplarının poliçe kapsamında garanti altına alınmış olacağını dile getirdi.

Bu pilot uygulamayı önce Konya'da tamamladıklarını şimdi de bütün yurtta genelleştirdiklerini söyleyen Yumaklı, “Daha sonrasında da uygulama oturdukça ürünleri ilave ederek devam edeceğiz. Böylece üreticilerimiz verim düşüklüğü ya da fiyat dalgalanmalarına karşı da teminat altına alınmış olacak." dedi.

Bir müjdeyi de tarıma yatırım yapan ve yapacak olanlara vermek istediğini belirten Yumaklı, şöyle konuştu:

“Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında hibeye konu olan yatırımları, projeleri için üst limitlerini çeşitli kategorilerde 2 ve 3 katına kadar, yani minimum 2 kat, maksimum 3 katına kadar da artırmış olduk. Kırsal kalkınma desteklerimizde üreticilerimizin üretimlerini sürdürülebilir bir şekilde yapmalarına destek olmaya devam edeceğiz."

BİTKİSEL ÜRETİMDE YENİ REKOR

Bakan Yumaklı, TÜİK'in bugün açıkladığı bitkisel üretim istatistiklerine değinerek, “Buna göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 10,3, sebzeler ve meyvelerde yüzde 0,6, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 2,3 artış gerçekleşti. Toplam 137 milyon tona ulaşmış olduk, 129 milyon ton idi. Bu da ülkemiz için bitkisel üretimde yeni bir rekor demek, bütün zamanların rekoru. Bunları gerçekleştirmiş olan bütün üreticilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Yumaklı, gelecek dönemde deprem kaynaklı yaraları sararken yeni düzenlemelerle Hatay'ın tarımsal üretim deseninin de ele alınmış olacağını söyledi.

Bu çalışmaları yaparken üreticiyi belli bir ürünü üretmeye zorlamayacaklarını vurgulayan Yumaklı, “Bu konuda yanlış anlamalar olabilir zaman zaman. Çiftçimizin ekonomik kazanç sağlayacağı ve ülkemizin de gıda arz güvenliğine tehdit oluşturmayacak, ona yardımcı olacak bir üretim deseninin oluşmasını sağlayacağız." dedi.

Bakan Yumaklı, kırsal kalkınma desteklerinden özellikle gençlerin ve kadınların daha çok faydalanmasını sağlamak üzere de pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Yaklaşık 1,4 milyar lira tutarındaki su ve sulamayla ilgili 6 projeyi Hatay'a hızlı bir şekilde kazandırmak için de çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Yumaklı, bundan sonraki süreçte önemli çalışmalara ve projelere imza atarak sektörün yanında olmayı sürdüreceklerini kaydetti.



Ankara,Tarım Bakanlığı
belediye365.com
Haber Kaynak : MEDYA90

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.