Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kahramanmaraş programı kapsamında kentte düzenlenen IPARD Destekleri 3. Dönem Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Bakan Yumaklı burada yaptığı konuşmada, "asrın felaketi"ne rağmen tarlasını boş, hayvanlarını yemsiz bırakmayarak zor şartlara bile üretime devam eden bölge insanlarına teşekkür etti.
Depremden etkilenen illerde, tarımsal desteklemeler başta olmak üzere ücretsiz hayvan aşılaması, hayvan çadırı temini, yem desteği, kırsal kalkınmayı destekleme programı gibi birçok konuda uygulama ve düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anlatan Yumaklı, deprem bölgesindeki çiftçilere mazot gübre destekleme ödemesini nakdi olarak yaptıklarını söyledi.
"DEPREMDE TELEF OLAN HAYVANLAR BİREBİR TESLİM EDİLDİ"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Depremde hayvanlarını kaybeden vatandaşların bütün kayıplarının birebir karşılanacağı" sözü üzerine telef olan bütün hayvanların yerine yenilerini verdiklerine değinen Bakan Yumaklı, 2023'te 60 milyon lira bedelli 5 milyon doz büyükbaş hayvan şap aşılarını ücretsiz yaptıklarını, bu yıl da uygulamaya devam edeceklerini ve 2 yılda 145 milyon lira bedelli yaklaşık 10 milyon doz aşıyı ücretsiz yapmış olacaklarını aktardı.
Yumaklı, deprem bölgesinin verimli toprak yapısı ve iklim koşullarıyla, ülkenin gıda arz güvenliği açısından stratejik bir öneme sahip olduğunun altını çizerek, "Tarımsal üretimi eskisinden daha iyi hale getirmek için bütün destek ve planlama çalışmalarını kararlılıkla yürütüyoruz. Bakanlığımızın son dönemde hayata geçirdiği planlı ve sözleşmeli üretim gibi yeni modellerimizi sektöre entegre etmek için çalışıyoruz. İnşallah bunu 11 ilimizi kapsayan bu geniş coğrafyada da uygulayarak, tarımsal üretimimizi daha da ileriye taşıyacağız." dedi.
Kırsalda yaşayanların yaşam ve çalışma koşullarının yükseltilmesini ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılmasını amaçladıklarını anlatan Yumaklı, IPARD-3 başta olmak üzere Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı, Uzman Eller, Orköy, Genç Çiftçi, Bireysel Sulama, IFAD, Makine ve Ekipman Projeleri kapsamında kırsal bölgelere önemli destekler sağladıklarına değindi.
21 YILDA 120 MİLYAR LİRA HİBE ÖDEMESİ YAPILDI
Bakan Yumaklı, IPARD-1 ve 2 programlarında 27 başvuru çağrı ilanına çıktıklarını ve bugüne kadar 25 bin 645 projeye reel rakamlarla 45,6 milyar lira hibe desteği verdiklerini, bu hibeler sayesinde ülkenin tarım ve gıda sektörlerine 98,2 milyar lira tutarında yatırım kazandırıldığını, bu yatırımlarda da 96 bin istihdam sağlandığının altını çizdi.
Kahramanmaraş'a da IPARD 1 ve 2 kapsamında 733 projeye yaklaşık 2 milyar lira hibe desteği vererek sektöre 4 milyar liralık yatırım yapılmasını sağladıklarını vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti:
"Kırsal kalkınmada 21 yılda 774 bin projeye bugün ki rakamlarla 120 milyar lira hibe ödemesi yaptık. Bu programın, kırsal kalkınma yaklaşımının temelinde sadece destek vermek yok. IPARD ile kırsal kalkınmayı planlı ve sürdürülebilir bir anlayışla üretim ve insan odaklı bir bakışla ele almak var. IPARD programı ile bir yandan üretimi diğer yandan üretilenin yerinde işlenmesi ve pazarlanmasını destekliyoruz. Yani zincirin tüm halkalarını birbirine bağlıyoruz. Bir taraftan süt çiftliklerini desteklerken, diğer taraftan üretilen sütü alıp peynir yapacak, tereyağına çevirecek tesisleri de destekliyoruz. Ülkemiz ekonomisine katma değer sağlarken, ihracatımıza katkı yapıyor, insanımıza yerinde istihdam imkânı oluşturuyoruz."
Bakan Yumaklı, ülkenin kırsal kalkınma çalışmaları için yeni bir dönemi başlattıklarını belirterek, 2024 yılından itibaren 7 yıl süreyle uygulanacak IPARD-3 programı ile önceki IPARD programlarında gösterdikleri başarıyı geride bırakmayı hedeflediklerini, bu programda 786 milyon Avro hibe destek tutarı ve 1,5 milyar avroluk yatırım, 40 bin kişilik istihdam olacağını anlattı.
IPARD DESTEKLERİ YAYGINLAŞTIRILACAK
Önceki destek verilen sektörlere ek olarak yumurta işleme sektörü, yem bitkileri yetiştiriciliği ve tuzlu sularda su ürünleri yetiştiriciliği ile yerel yönetimlerin faydalanacağı kırsal altyapı tedbirlerinin de programda yer alacağını kaydeden Yumaklı, "Bugüne kadar 42 ilde kullanılan IPARD desteklerini, bundan böyle 81 ilde yatırımcı ve çiftçiyle buluşturacağız. Böylece girişimcilerimizden bu yönde gelen yoğun talepler karşılanmış olacağı gibi, programın ilk defa uygulanacağı illerimize kırsal kalkınma alanında önemli yatırımlar kazandırmış olacağız. Programın ilk defa uygulanacağı illerimizde TKDK irtibat ofislerini açtık ve bu ofislerde personelimiz görevlerine başladı. Bütün illerimize ve çalışanlarımıza hayırlı olsun diyorum." dedi.
Bakan Yumaklı, projeden destek alan Ali Öğüt, Süleyman Kenger, Kevser Mutlu, Elif Nur Naz ve Fatma Güzelbulut'a temsili çeklerini takdim etti.
Bakan Yumaklı daha sonra Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü personeli ile bir araya gelerek depremde vefat eden personeller için hatim duası programına katıldı.
Trump Gazze Planı uluslararası tepki çekti. ABD eski Başkanı Donald Trump, Gazze için "gayrimenkul anlaşması" ifadesini kullanarak yeni bir tartışma başlattı. Filistin halkı ve dünya liderleri plana karşı çıkıyor.
İsrail’in 15 aylık saldırıları sonucu Gazze’deki okulların yüzde 85’i hizmet dışı kaldı. Eğitim 2 yıldır aksıyor, binlerce öğrenci ve akademisyen hayatını kaybetti.
Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri başka yere gönderme planını "hayal ürünü" olarak nitelendirdi ve Arap ülkelerine baskı amacı taşıdığını belirtti.
ABD’de Seattle-Tacoma Havalimanı’nda Japon Hava Yolları’na ait 787-9 Dreamliner, taksi yaparken Delta Airlines’a ait park halindeki Boeing 737’nin kuyruğuna çarptı. Olayda yaralanan olmazken, bazı uçuşlar iptal edildi.
Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo, ABD ile yeni bir göçmen anlaşması imzalandığını açıkladı. Sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü ve ulaşım masraflarının ABD tarafından karşılanacağı belirtildi. Ekonomik kalkınma ile göç s
Polis Haftası kapsamında gönülleri fetheden Mustafa Şahin, dezavantajlı çocuklara hediyeler dağıtarak onların yüzünü güldürdü. Şefkatiyle tanınan Şahin, yine örnek bir davranış sergiledi.
Niğde Belediyesi, İlhanlı Mahallesi’nde Ramazan coşkusunu yaşatıyor! 17 Mart’ta Alyans Düğün Salonu’nda iftar, Rahman Camii’nde teravih ve Muhabbet Çadırı’nda keyifli sohbetler sizleri bekliyor.
Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve TÜGVA iş birliğiyle 7.500 öğrenciyi bir araya getiren dev iftar sofrası kurdu.
HABER / ERCAN KUTLU - Obeziteye karşı bilinçlenmek ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını artırmak için uzmanlar harekete geçti. Çalışanlara yönelik düzenlenen eğitimde, kilo kontrolü ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, 12 Mart 2025’te Forever Düğün Salonu’nda mahalleliyle iftar açacak. İftar, teravih ve Muhabbet Çadırı’nda sıcak sohbetlerle Ramazan coşkusu yaşanacak.
HABER / ERCAN KUTLU - Emekli Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Arslan Özüduruk, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacıbayram Tombul’un onuruna düzenlenen iftarda, İstanbul’daki başarılı sendika çalışmaları için plaket takdim etti.
Antalya’nın Manavgat ilçesinde, şoför kapısı bulunmayan bir aracın trafiğe çıkması görenleri hayrete düşürdü. Aracı kullanan sürücünün, trafik kurallarını hiçe sayarak tehlikeli manevralar yaptığı iddia edildi.
Bornova İlçe Emniyet Müdürlüğü, ruhsatsız silah taşıyan ve bulunduran şahıslara yönelik operasyonlarla huzur ve güvenliği sağlıyor.
Alanyanın Mahmutlar mahallesi KYK yurdunun bitişiğindeki kazan dairesinde çıkan yangı korkuttu.
Antalya'nın Alanya ilçesi Saray Mahallesi Keykubat Bulvarı üzerinde bir otelin inşaatında çıkan yangın büyük paniğe yol açtı.
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
HABER / ERCAN KUTLU - Ramazan Bayramı, Bahçelievler’de unutulmaz bir etkinliğe sahne oldu. Vali Davut Gül ve protokol üyelerinin çektirdiği selfie, sosyal medyada fenomenleşerek binlerce beğeni topladı.
Tire Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen söyleşide öğrencilere Tire’nin tarih ve kültür mirasını anlattı. Etkinlik, kitapların imzalanması ve gençlerle interaktif sohbetlerle tamamlandı.
Eğitimci-Yazar A. Levent Ertekin’in hazırladığı "Afgan Kınalı Kuzular" kitabı, Çanakkale Zaferi etkinliklerinde Herat’ta tanıtıldı. Kitap, iki ülkenin kardeşliğine vurgu yaparak büyük ilgi gördü.
Alevilik ve Bektaşilik Çalışmaları Bilim Ödülleri, 15 Mart 2025’te AKM’de düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Ramazan ayıyla birlikte balık tezgahları bereketlendi! Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı'nda sardalya ve istavrit fiyatları dibe vurdu. 3 kilo balık alana 1 kilo bedava kampanyasıyla sağlıklı beslenme fırsatı.
Gazi Üniversitesi'nde Gıda Güvenliği ve Mikroplastik Tehlikesi Paneli Düzenlendi
Bilim insanları, bunamanın hafıza kaybı dışındaki erken belirtilerini keşfetti. Hızlı kilo kaybı ve yüksek iyi kolesterol seviyeleri, bunamanın habercisi olabilir. Bu bulgular, erken teşhis ve tedavi için umut vaat ediyor.
Erzincan’da kış mevsiminin vazgeçilmezi kestane, sokak tezgâhlarında pişmeye devam ediyor. Soğuk havaların başlamasıyla kestane satıcıları ocaklarını yakarak sıcak kestane keyfini vatandaşlara sunuyor.
Kocaeli’nin sağlık turizmine büyük katkı sunması beklenen Başiskele Yeniköy Termal Tesisleri’nde fiziki ilerleme oranı yüzde 85’e ulaştı
HABER / ERCAN KUTLU - "Bahçeşehir’in başarılı Müdürü Ümit Karaağaç: Okulunda aile seminerleri, fidan dikim etkinlikleri ve spor başarılarıyla eğitimi renklendiriyor! Öğrenciler: ‘Onunla gurur duyuyoruz’."
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in büyüyen nüfusu taziye evi ihtiyacını artırdı. Vatandaşlar, Yavuz Sultan Selim Camii altı veya Kur’an kurslarının bu amaçla kullanılmasını istiyor.
HABER / ERCAN KUTLU - "Servis şoförleri, Bahçekent Emlak Konut Camii çeşmesini araç yıkamak için kullanıyor. Cemaat ve imam rahatsız, yetkililerden acil çözüm bekleniyor!"
Bahçekent’in sevilen ismi Hacı Mürsel Oktay, vefatının ardından Hadımköy Yeşilbayır Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazeye yoğun katılım oldu; protokol, cemaat ve sevenleri son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Asaf İlter Hoca öncülüğünde Bahçekent’te çocuklar camiyle buluşuyor. Hediyeler, oyunlar ve manevi eğitimle dolu etkinlikler aileleri mutlu ediyor!
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.
Niğde Belediyesi’nin düzenlediği 2. Tiyatro Festivali, 15-22 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşti. Sekiz farklı oyunun kapalı gişe sahnelendiği festivalde, 4000 sanatsever Niğde Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatla buluştu.
Niğde Belediyesi Zabıta ekipleri, yılbaşından bu yana 438 iş yerini denetledi. Hijyen, gıda güvenliği ve fiyat kontrolü yapılarak halk sağlığının korunması hedefleniyor.
Niğde Belediyesi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor. 18 Ocak-2 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler eğlenceli ve öğretici oyunlar sunuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.