9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şerifali Bozkaplan: “DİLİMİZ KİMLİĞİMİZDİR”
MEDYA90-Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından başlatılan Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında konuşan Prof.Dr.Şerif Ali Bozkaplan “Dilimiz kimliğimizdir” dedi.
Bakanlık tarafından okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlayan proje çerçevesinde İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi İşbirliği çerçevesinde bir seri konferansların ilki Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam hatip lisesinde başlatıldı.
Sözlük Özgürlüktür diyen 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr.Şerif Ali Bozkaplan Türkiye’de bazı batı hayranlarının aksine Tük dilinin dünyanın yaşayan en eski dillerinde biri olduğunu bunun Mezopotamya’da yaşamış Sümer tabletlerinden elde edilen bilgilerle (ki bu tabletlerde tam 168 Türkçe kelime bulunmakta) son yıllarda çok rahat şekilde söylediğimize dikkat çekerek “Bütün dillerde Türkçe kelimeler olduğu gibi bizimde dilimizde yabancı kelimeler olacaktır. Önemli olan Türkçenin kendi yapısını koruyabilmektir “ dedi.
Bozkaplan, dünyanın önemli ülkelerinden örneklemeler yaptığı konuşmasında “ Dilimizde Türk Dil Kurumu tarafından tespiti yapılmış 125 bin Türkçe kelime bulunmakta. Bu İngilizcede 650 bin sözlük. Ancak her dilin sözlüğünde ne kadar kelimenin olduğundan ziyade hafızamızda ne kadarı yer etmekte. Bizim hafızamızda bu sözlükteki kelimelerden kaç tanesi yer almakta. Basitçe söylemek gerekirse ben bugün verdiğim bu konferansta kaç Türkçe kelime kullanıyorum. Buna bakmamız gerekir. Avrupa da insanlar kullandıkları kendi dillerindeki sözcük sayısına göre değerlendiriliyor. Kişinin konuşmasında kendi dilindeki kaç sözlüğü kullandığına bakmalısınız. Onun için size tavsiyem sözlük okumalısınız. Boş vakitlerinizde bol bol sözlük okuyarak konuşma hayatınızda daha çok kelimeyle konuşmaya çalışın. Bu aynı zamanda sizin toplum içindeki değerinizi artırır. Bu açıdan değerlendirdiğimizde okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini bir dil profesörü olarak çok önemsiyorum” dedi.
Sözün insan için bir varlık sebebi olduğuna temas eden Türkiye Yazarlar Birliği İzmir şubesi üyesi Prof.Bozkaplan “Türkçe dünyanın en eski bilim ve tercüme dilidir. Bakın 13. Yüzyılda Kur’an’ın tercümesi yapılmış. Bu öyle bir tercüme ki bugün bile hayranlıkla okuyoruz. Mükemmel bir tercümedir. Dilimiz bizim kimliğimizdir. Elbette lazımsa yabancı kelimeleri kullanalım. Ama onun müptelası olmayalım. Dil cebimizdeki, kelimeler gibidir. Bakın üniversite elemanları, öğretmenler hep kelimelerden para kazanmakta”
Bozkaplan, Batı dillerine hayran olan içimizdeki Avrupaperestlere de seslenerek “ Bakın Avrupa’nın en iyilerinden biri olan Moliere” ne diyor ‘Şu Türkler ne kadar büyülü bir dile sahip’ yine bir başka edebiyat dâhisi “ Türkçede bozkırda dört nala giden atın ritmi var “ diyerek mükemmel yapıya işaret etmektedir. Öyleyse bu değerli hazinemize sahip çıkalım. Onu geliştirip koruyalım” dedi.
Bozkaplan gençlerin dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenecek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfedecek çalışmalar içinde olmalarının önemine vurgu yaptı.
Prof.Dr. Şerif Ali Bozkaplan, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi tarafından gerçekleştirilen Dilimizin Zenginlikleri Projesi çerçevesinde İzmir Kız lisesi, İzmir Fen Lisesi, İzmir Buca Özer Tırnakçı Fen Lisesi, Menemen Anadolu lisesi, İzmir Atatürk Lisesinde de konferanslarına devam edecek.
Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmama Hatip Lisesi konferans salonunda gerçekleşen Konferansa, Milli Eğitim Bakan Danışmanı Arzu Günaydın, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Serdal Şimşek, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Doç.Dr. Özden Ölmez Ceylan, Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şube Başkanı A.Levent Ertekin ile Şehit Ömer Halisdemir Anadolu Lisesi Müdürü Senem Çalışır katıldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.