Cumhuriyet ve Bilimin Rolü Üzerine Söyleşi
Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Yozgat İHH’nın düzenlediği “Gençlik Söyleşileri” programında Cumhuriyet ve bilimin toplumsal gelişimdeki belirleyici rolünü anlattı.
Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “İleri Düzey Gelişim için Cumhuriyet ve Bilimin Rolü Üzerine” başlıklı söyleşide özgür düşüncenin ve aklın hayat alanı olarak gördüğü cumhuriyet ve bilim kavramlarını farklı yönleriyle tartışmaya açtı.
İHH - İnsani Yardım Vakfı Yozgat Temsilciliği tarafından düzenlenen “Gençlik Söyleşileri” programının konuğu olan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Cumhuriyet fikrinin toplumsal dönüşümdeki rolü, gelişim için bilim ve Cumhuriyet kavramlarının birlikte düşünülmesin gerekliliği, günümüz dünyasında nitelikli bilginin değer kazanmasının sebepleri üzerinde durdu.
Yozgat İHH Dernek Binasında 29 Ekim 2025 Çarşamba akşamı gerçekleştirilen buluşmada, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişle yaşanan zihniyet değişimi yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu ve yakalanmak istenen batı toplumlarının ilerledikleri düzeye ulaşmada, en önemli unsurlardan birinin halkın bütün bireylerinin hür düşüncesini olumlu biçimde yönetime ve kalkınmaya yansıtması olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Böyükata, diğer bir noktanın ise bilimi ve aklı doğru kullanmak bakımından yeni yöntemleri de bilmek gerektiğini farklı yönleriyle ifade etti ve “Cumhuriyet, halkın sadece yöneticisini seçip bıraktığı bir biçim olarak değil, her bireyin ülkenin kalkınması ve yönetimin iyi işlemesi için hem bireysel hem de teşkilatlı sorumluluk içinde olmasını gerektiren bir sistemdir. Bireyi sorumlu kılar. Toplumsal ilerlemenin öncelikli olduğu bir zihniyet dönüşümüdür. Dolayısıyla bilim, bu dönüşümün motorudur ve toplumu ileri taşır” dedi.
Bilimsel üretim, eğitim anlayışı ve modernleşme ihtiyacı, okur-yazarlık, eğitim kurumları, hukuki düzen ve bunlarla ilişkili olarak 1933’de görülen üniversite reformu ile biliminsanlarının Türkiye’ye gelişi de önemli hale getirmiştir diyen Prof. Dr. Böyükata, o günlerde bir hedef olarak toplumun önünde duran üniversiteleşme hedefine, her ilimizde üniversite bulunacak düzeye yıllar sonra ulaşılabildiğinin altını çizdi. Bununla beraber üniversitelerin olması gereken noktanın halen çok gerisinde olduğunu ve pek çok açıdan kalite ihtiyacının bulunduğu da ifade etti. Böyükata, “Endüstriyel devrimler; tarım, modern ve postmodern toplumlar yaşadıkları değişimi bilginin gücüyle sağlamış ve yine bilginin güzüyle ilerleme kaydedebilmişlerdir. Bilgi üreten, daha sonra bilgiyi araştırma tabanlı yapan ve günümüzde de üretilen bilgiyi aynı zamanda hayata yansıtan üniversiteler güçlü konuma ulaşmışlardır” dedi.
Bilimsel merak ve özgür düşünce için güvenli zemin olarak Cumhuriyetin ilkelerini doğru biçimde uygulanması gerektiği, batı dünyasının pek çok bedeller ödeyerek ulaştığı demokrasi anlayışının, laiklik, bilimsel yöntemin serbestliği, bilginin otoriteden bağımsız üretimi gibi konularda çok daha ileri düzeyde idrak ve uygulamalara ihtiyaç olduğu yönünde değerlendirmelerde de bulunan Prof. Dr. Böyükata, geçmişte yaşanan eğitim seferberliği, Köy Enstitüleri, üniversiteleşme ve bunların yanı sıra günümüzdeki kurumsal yapılar; TÜBİTAK, MTA, TENMAK, TÜBA gibi pek çok alana yönelik kurumsallaşmanın bilimin ileri düzey toplumsal gelişim üzerinde etkisinin varlığını da örneklerle anlattı.
Bilim ve teknolojinin toplumsal refahı artırmadaki rolü, bilimsel bilgi üretiminin ekonomik değer üretmeye etkisi, katma değerli üretim örnekleri, araştırma kültürü ve inovasyon, sorgulama, eleştirel düşünme, araştırma etiği, üniversite–sanayi iş birliği, bilim yönelimli kalkınma modelleri ve örnekleri, Ar-Ge yatırımları, ülkenin güveliği ve konumlanması, beyin göçü, bilim iletişiminin önemi gibi konularda da karşılıklı düşüncelerin paylaşıldığı söyleşide bilimsel özgürlük ve toplumsal ilerleme arasındaki ilişki ile Cumhuriyet değerleri ile ortaya çıkan vatandaşlık yükümlülükleri birlikte tartışıldı. Bilimin toplumsallaşmasını sağlamanın gerektiğine de değinen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, gönüllü olarak yürüttüğü faaliyetlerden de bahsetti ve “Bilgi aktarımı faslı birinci kuşak (Bologna ile başlatılan) üniversitelere hastı. Günümüzde ‘ileri düzey bilgi üretme’ yani yapay zekanın var olan bilgilerden hareketle yapacağı kestirimlerinde ötesinde fikir geliştirip bilgi üretme kapasitesine sahip Üniversiteler gerçek saygınlığı koruyacaktır. Gerisinde kalanlar hep rutinde kalan ve ‘metrikler’ üzerinden bazı göstergelerde puan biriktirerek varlık göstermeye mecbur olacaktır” dedi böyle bir gerçeği yaşamakta olduğumuzu da vurguladı.
Katılımcıların ilgiyle takip ettikleri söyleşisini tamamlarken Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Cumhuriyet doğru kullanılan akılla güçlüdür!” dedi ve bilinçli gençler yetiştirmek gerektiğini söyledi.
Davetlerini kırmayıp zaman ayıran, verdiği güzel bilgilerle ufuk açan ve içtenlikle paylaştığı düşüncelerinden dolayı Yozgat İHH Temsilcisi Fatih İzci, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür etti.
Netanyahu Öldü mü? İsrail’de Yönetim Boşluğu İddiası
Gazeteci Ayşegül Akyüz Yahşi’nin araştırması, İsrail-İran gerilimi sırasında Netanyahu’nun akıbetine dair soru işaretlerini ve İsrail yönetiminde olası bir “yönetim boşluğu” ihtimalini gündeme taşıdı.
Devrim Muhafızları’ndan Netanyahu İçin “Ebedi Karanlık” İması
AYŞEGÜL AKYÜZ YAHŞİ - İran Devrim Muhafızları’na yakın medya organları, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun akıbetinin belirsiz olduğu iddiasını yeniden gündeme taşıdı. İsrail yönetimi ise bu iddiaları kesin bir dille reddediyor.
Türkiye Savaşa Girecek mi? Kritik Senaryo
HABER ANALİZ / ERCAN KUTLU - ABD-İsrail ile İran arasındaki savaş bölgeyi sararken gözler Ankara’ya çevrildi. Türkiye dengeli politika sayesinde şimdilik dışında, ancak riskler büyüyor.
Epstein Dosyası Yeniden Gündemde: Küresel Ahlâk Tartışması
HABER MERKEZİ - Epstein soruşturmasına dair belgelerin yeniden gündeme gelmesi, küresel güç ilişkileri, şeffaflık ve hesap verebilirlik tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Erdoğan, Riyad'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretinde ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alındı.
Osmangazi Meydanı'nda Ramazan etkinlikleri coşkuyla sürüyor
Cahit Kaşıkçılar'ın kukla gösterisi ve Türk Sanat Müziği dinletisiyle Bursalılar manevi bir akşam yaşadı.
Karatay'da iftar ve teravih buluşmaları
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, iftar ve teravih programlarında vatandaşlarla bir araya geldi.
Jandarma 27 ilde silah operasyonu: 259 gözaltı
Jandarma Genel Komutanlığı'nın 27 ilde düzenlediği operasyonda 1 kaçak silah imalathanesi bulundu, 259 şüpheli gözaltına alındı.
Bursa Emniyeti'nde Ramazan iftarında birlik mesajı
Bursa İl Emniyet Müdürlüğü, teşkilat mensupları için iftar programı düzenledi. Kadir Gökce'nin himayesindeki buluşmada, dayanışma ve hizmet kararlılığı vurgulandı.
AKSAÇLILAR Başkanı Ahmet BEREKET'ten Ramazan Mesajı
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet BEREKET, Ramazan'ın rahmet, bereket ve kardeşlik ayı olduğunu vurguladı.
AKSAÇLILAR Başkanı Bereket'ten FETÖ Uyarısı: Çok Dikkatli Olmalıyız
Ahmet Bereket, FETÖ'nün yeniden yapılanma çabalarına karşı devleti ve milleti uyardı, mücadelenin gevşetilmemesi gerektiğini vurguladı.
AKSAÇLILAR Başkanı'ndan Yalova'daki bebekli kavga tepkisi
Ahmet Bereket, 14 aylık İkra bebeğin yaralandığı olayı toplum vicdanını yaralayan kabul edilemez bir şiddet olarak nitelendirdi.
İYİ Partili Doğan'dan İzmir Körfezi ve Yerel Yönetimlere Sert Eleştiriler
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan, İzmir Körfezi kirliliğinde yerel yönetimleri eleştirdi ve İzmit modelinin uygulanmasını istedi.
Deprem Yıl Dönümünde Şehitler Anıldı, Dayanışma Vurgusu Yapıldı
Kahramanmaraş depreminin yıl dönümünde Sultanbeyli'de anma programı düzenlendi, film gösterimi ve konuşmalarla acılar hafızalarda tazelendi.
Ahmet Bereket: Uyuyan Hücre ve FETÖ Tehdidine Karşı Mücadele Sürmeli
AKSAÇLILAR Genel Başkanı Ahmet Bereket, uyuyan hücreler ve FETÖ terör örgütüyle mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.
Başkan Zeyrek Turizm Fuarı’nın açılışına katıldı
18. TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi’ ile ‘TTI Health 2. Sağlık Turizmi Fuarı’ düzenlenen törenle açıldı. Turizm sektöründen birçok katılımının bir araya geldiği fuara Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Z
Hafta Sonu Kahvaltısı İçin Biyer'e Uğramaya Ne Dersiniz?
Çan’dan Çanakkale’ye gelirken uğramanız gereken leziz bir mekan. Özkan'ın misafirperverliği ve kırmızı etin çeşitliliğiyle damak tadınıza hitap edecek.
Çanakkale Turistlerin Yeni Gözdesi Mi?
Çanakkale, doğası ve tarihi dokusuyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yeni gözdesi oldu. Şehir, yılın dört mevsimi ziyaretçi akınına uğruyor.
2025'te Nereye Tatile Gideceğiz? Resmi Tatil Günleri ve Öneriler
2025 yılı resmi tatil günleri ve tatil önerileri ile yeni yıla hazır olun.
Yunanistan'da Türkler İçin Oturum İzni Kolaylığı
Yunanistan, Türk vatandaşlarına cazip fiyatlarla gayrimenkul satın alıp oturma izni alma fırsatı sunuyor. Yeni projelerle bu imkan genişletiliyor.
İzmir'de Genç Kemankeşler ve Yazarlar İftarda Buluştu
TYB İzmir Şubesi, geleneksel okçuluk sporuyla ilgilenen gençleri ve şehrin önemli isimlerini iftar sofrasında bir araya getirdi.
Sancakkale Savunması'nın 112. Yılı Anma Programı Düzenleniyor
Sancakkale Dayanışma Grubu, tarihi savunma yapısının tanıtılması ve korunması için 10 Mart'ta anma programı düzenliyor.
370 Yıllık Sancakkale'nin Yasaklı Tarihi ve 10 Mart Anma Töreni
İzmir'in 370 yıllık Sancakkale kalesi, 111 yıldır saklanan savunma gerçeği ve halka kapalı tutulması protesto ediliyor.
Anadolu İrfanı ve Kimlik Sınavı
Celal Karatüre’nin “Hacılar İlahisi” çıkışı üzerinden; Anadolu irfanı, Hoca Yesevi geleneği ve kimlik mücadelesi sosyolojik açıdan yeniden tartışılıyor.
Toplumsal Yara Roman Oldu
Toplumun kanayan yarası kadın cinayetlerini polisiye kurguyla anlatan “Züleyha / Yarıda Kalan Hayatlar”, Ankara’daki ilk imza gününde okurlarla buluştu; Yazar Şerafettin Yıldız, romanın vicdanlara dokunmasını amaçladığını söyledi.
Travma ve Bağımlılık Semineri Öğretmenlerle Buluştu
Prof. Dr. Erdinç Öztürk'ün katılımıyla düzenlenen seminerde, travmanın aile ve birey üzerindeki etkileri ile bağımlılığın psikolojik temelleri ele alındı.
Bahçeşehir Semt Polikliniği Yeniden Açıldı
HABER / ERCAN KUTLU - Başakşehir’de uzun süredir kapalı olan Bahçeşehir Semt Polikliniği yeniden hizmete açıldı. Mahalle sakinleri gelişmeyi memnuniyetle karşılarken göz doktoru atanması da bekleniyor.
Göz Kapağı Estetiğinde Yeni Trend: Doku Koruyucu Teknikler
Prof. Dr. Ahmet Karacalar, göz kapağı estetiğinde 'fazla dokuyu çıkarma' yerine 'hacim koruyucu' tekniklerin öne çıktığını açıkladı.
Ramazan Sofralarında Balık Önerisi
MEDYA90 HABER MERKEZİ - Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, Ramazan ayında iftar sofralarında haftada en az iki kez balık tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Çene Tedavisinde 20 Dakikalık Yeni Dönem
ERCAN KUTLU / MEDYA90 - Uzm. Dt. Ömer Pirinç’in geliştirdiği minimal invaziv yaklaşımlar; çene eklem ağrıları, horlama ve bazı konuşma problemlerinde kısa sürede uygulanan fonksiyonel tedavi seçenekleri sunuyor.
“Genç Girişimci Zahra’dan Bahçekent’e Çikolata Keyfi”
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Bahçekent’te ilk kez açılan çikolata mağazası, özel günler ve sağlıklı yaşam için tatlı bir buluşma noktası oldu.
Çaya Geldik Etkinliği 654 Ada’da Gönülleri Fethetti
HABER: / Ercan KUTLU - Başakşehir Belediyesi’nin geleneksel “Çaya Geldik” etkinliği 654 Ada’da yoğun ilgi gördü. Komşuluk bağı güçlendi, çocuklar eğlendi, belediyeye teşekkür mesajları yağdı.
Hevi Zana Sami 3 Yıl Üst Üste Okul Birincisi Oldu
Bahçekent’te yaşayan Orhan Sami’nin kızı Hevi Zana Sami, 3 yıl üst üste okul birincisi olarak plaketle ödüllendirildi. Başarı hikâyesi ilham veriyor!
Matbaa ve Baskıda Uygun Fiyatlı Çözüm: Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi
HABER / ERCAN KUTLU - Bahçekent’in kuruluşundan bu yana hizmet veren Bahçekent Copy ve Baskı Merkezi matbaa, tabela, promosyon ve kurumsal baskılarda kalitenin adresi olmaya devam ediyor.
Bahçekent 654 Ada Örnek Site Oldu: Yeni Yönetim Takdir Topluyor
ÖZEL HABER / MEDYA90 - Yeni yönetimiyle dikkat çeken Bahçekent 654 Ada Sitesi, tecrübeli isimler Volkan Sarıca ve Kadir Kaya öncülüğünde site sakinlerinden tam not alıyor.
Niğde'de Ramazan Bereketi Mahalle Sofralarında Yaşanacak
Niğde Belediyesi, Ramazan'da Gönül Sofraları ve Muhabbet Çadırları ile hemşehrileri buluşturuyor.
Urla Esnaf Odası Seçiminde Tarafsızlık Tartışması
Belediye başkanı ve ilçe başkanının mevcut adaya açık desteği, esnaf seçimlerinde tarafsızlık ilkesini gündeme taşıdı.
Eyüpsultan'da Sevgi Etkinlikleri: Emekliler Lokali'nde Oyuncak Atölyesi
Eyüpsultan Belediyesi, Şubat ayı boyunca sürecek Sevgi Etkinlikleri kapsamında Emekliler Lokali'nde geleneksel Eyüp oyuncakları atölyesi düzenledi.
Anadolu Selçuklu Hastaneleri Yozgat’ta “Ocakbaşı Sohbetleri”nde Ele Alındı
Yozgat’ta “Anadolu Selçuklu Hastaneleri ve Darüşşifa Uygulamaları” Konuşuldu
2025 AİLE YILI’NA NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN BÜYÜK DESTEK!
Niğde Belediyesi, toplumun temel taşı olan aile yapısını güçlendirmek ve gençlerin geleceğe daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı.



