Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi Cumartesi Kültür Sohbetlerinde konuşan Araştırmacı- Yazar Abdülkadir Hazman son kitabı Debbağ’ın yazılış serüvenini anlattı.
Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şube başkanı A.Levent Ertekin açılış konuşmasında yerel tarih üzerinde yazanların meşakkatli ve zor bir yolda olduklarına dikkat çekere é İzmir’in Karataş ve Değirmen dağı üzerimde araştırmalarıyla bilinen Abdülkadir Hazman’ın son çalışması İzmir tarihine ışık tutacak önemli bir eser. Böyle çalışan İzmir sevdalılarına yerel yöneticilerin sahip çıkması şehir kültürü açısından son derece önemlidir” dedi.
Hazman, yeni kitabında, bir dönem İzmir’in tabakhaneler bölgesi olarak bilinen Yeşildere’de deri kesim işin de çalışan Yunus’un dedesinin anlattıklarını yazdığı sarı yapraklı defteri ile yola çıktığını belirterek “Maalesef Türkiye ve İzmir işçi sınıfı tarihin hakkında en etkin görünen sendikalarında olaya yüzeysel yaklaştığını görmek üzcü. Biz bu çalışmamızda Yunus’un, doğduğu, büyüdüğü ve bir parçası olduğu İzmir şehrindeki işçi sınıfı tarihini öğrenmek ve öğretmek için de yoğun çaba sarf ettiğini anlatmaya çalıştık. Yunus, hem çalıştığı tabakhanedeki işçi arkadaşlarını hem de yaşadığı mahalledeki komşularını lirik bir dille defterine yazmayı ihmal etmemmiş. Bu aslında bir kurgu roman değil kahramanlarının ete kemiğe bürünüp aramızda dolaştığı bir roman.”
Yazar Abdulkadir Hazman romanın yazılış hikâyesini anlatırken “Tersanelerde, fabrikalarda, atölyelerde ve daha birçok çalışma alanında üretim yaparak toplumun ihtiyaçlarını karşılayan işçi sınıfı toplumun en önemli dinamiklerinden biridir. Üretenler ile üretim araçlarına sahip olanlar arasında ki çelişki kapitalist sistem de en üst düzeye çıkmıştır. Her ekonomik krizin yükü genelde işçi sınıfı üzerine yıkılmıştır. Özellikle ülkemizde 1970 yıllar da başlayıp 1980 askeri darbesine kadar süren ekonomik krizin de yükünün başta işçi sınıfı ve dar gelirlilerin üzerlerine yıkılmasına karşı ezilen sınıfların sesini yükseltmesi yaşamın doğal bir süreciydi. İşte bu yıllar da İzmir Yeşildere bölgesinde ki bir tabakhane işçisi olan ve bu mücadelede karınca kararınca yer alan Yunus’un gerçek yaşam öyküsü beni etkiledi “dedi.
İzmir milletvekillerinden Tuğrul Yemişçi, araştırmacı yazar Mustafa Uzel, Erol Şaşmaz, şehrin kıdemli foto muhabirlerinden Alahattin Gürırmak’ın da katıldığı toplantı sonrasında İzmir tarihi üzerinde konuşmalar yapıldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.