Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, açıklamasında 6 Şubat'taki depremin ardından Bakanlık olarak eğitimi hızlı bir şekilde devreye almak için her türlü çabayı sarf ettiklerini belirterek şunları söyledi:
"10 ilde eğitimi kademeli bir şekilde normalleştirdik. Önce 1 Mart'ta Kilis'te, Şanlıurfa'da ve Diyarbakır'da, sonra 13 Mart'ta Osmaniye'de, Gaziantep'te ve Adana'da sonra 27 Mart'ta da kalan dört ilimizde bugün bulunduğumuz Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay'da belirli ilçelerde hayatın akışının normal olduğu ve binaların sağlam olduğu ilçelerimizde eğitim öğretimi başlatmış olduk. Böylece 27 Mart tarihi itibarıyla 81 ilimizde aslında ikinci dönem eğitim öğretimi normal seyri içinde devam ettirmiş olduk."
Bundan sonra hangi ilçelerde eğitim öğretimin başlayacağı kararını koordinatör Bakanlarla birlikte sahada süreci yakından takip eden Valilere bıraktıklarını hatırlatan Özer, "Millî Eğitim Bakanlığı olarak biz bu kararları beklemeden özellikle LGS ve YKS sınavına girecek olan öğrencilerimizin sınava hazırlanmalarıyla ilgili çadırlarla, konteynerlerle, prefabrik okullarla, gerekirse sağlam binalarda her türlü desteği vermeye devam ediyoruz." diye konuştu.
İlk günden bugüne kadar binin üzerinde destekleme ve yetiştirme noktasında LGS ve YKS hazırlık kurslarının verildiğini kaydeden Özer, bugün de Adıyaman Beşpınar bölgesindeki eğitim kampüsünü ziyaret ettiğini belirtti. Özer "Burada LGS ile ilgili hazırlık kursları var, YKS ile ilgili hazırlık kursları var, kültürel etkinlik yapabilme imkânı da var. Hem öğretmenlerin konaklamasıyla ilgili imkânlar var." dedi.
Ziyaret ettiği kampüsü Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yaptıklarını belirten Özer, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, milletvekillerine, emek veren herkese teşekkür ettiğini belirterek şunları söyledi:
"Eğitim alanında çok ciddi bir işbirliği var. Bu süreçte bunu görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Millî Savunma Bakanlığımızla Mehmetçik okulları, İçişleri Bakanlığımız ve AFAD Başkanlığımızla çadır ve konteyner okullarda eğitimin devam etmesi bağlamında iş birlikleri diğer taraftan Enerji Bakanlığımızla İskenderun'da gemide LGS ve YKS hazırlık kurslarının verildiği sınıflar. Yani eğitim olduğu zaman her türlü iş birliğinin mümkün olduğu bir dönemi yaşıyoruz."
Millî Eğitim Bakanlığı'nın Adıyaman, Malatya, Hatay ve Kahramanmaraş'ta isteyen öğrencilerin LGS'ye kendi illerinde isteyenlerin başka illerde katılabilmelerine imkan veren bir düzenleme yaptığını, daha önce bu dört ilde sınav yapılmayacağını açıklayan ÖSYM Başkanlığı'nın da kararı revize ederek, dört ilde sınav yapacağını açıkladığını anımsatan Özer, "Bunlar çok öneli adımlar. Çünkü biz bölgedeki hayatı normalleştirmek istiyorsak önce eğitim ve merkezi sınavlarla ilgili süreçleri çok hızlı bir şekilde normalleştirmememiz lazım. Ondan sonra devlet zaten tüm imkânlarıyla sahada. Cumhurbaşkanımız tüm Bakanları sahaya gönderdi. Herkes burada gece gündüz demeden çalışıyor. Milletvekillerimiz burada, belediye başkanlarımız burada. Hızlı bir şekilde bir toparlanma sürecindeyiz. İnşallah birlik beraberlik içinde bu süreçleri de atlatacağız." ifadelerini kullandı.