Tarih: 24.03.2023 11:53

Doğal Afet ve Acil Yönetim Merkezi projesinin ihalesi sonuçlandı

Facebook Twitter Linked-in

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, 22 Mart 2023 Çarşamba günü, Yeni Mahalle’de kurulacak olan ve ihalesi sonuçlanan Doğal Afet ve Acil Yönetim Merkezi ile ilgili açıklamada bulundu.

Başkanlık makamında saat 14.30 sıralarında başlayan toplantıya; AFAD Keşan yetkilisi Ufuk Huni, KEDAK Yönetim Kurulu Üyesi Melih Andaç, Keşan Belediyesi İtfaiye Müdürü Ahmet Alp ve Keşan Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Aytuğ Bayır katıldı.

“Çalışmalar 210-225 gün içerisinde tamamlanacak”

Doğal Afet ve Acil Yönetim Merkezi projesi ihalesinin sonuçlandığını belirten Helvacıoğlu, “Depremden önce projemizi hazırlamıştık. İhalemizi de yaparken depremin 20. günüydü. Merkezimizin kurulması çalışmalarına çok daha önce başlamıştık. Her şeyin farkındayız. Deprem kapımızda. Keşan’ın ve Saros Körfezi’nin afet noktasındaki hassasiyeti biliyoruz. Keşan Afet Yönetim Merkezimiz için çalışmalara başlıyoruz. İhalemiz sonuçlandı. Yaklaşık 5 milyon TL + KDV bir bedeli var. Çalışmalar 210-225 gün içerisinde tamamlanacak. İnşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından Belediyemiz, AFAD ve KEDAK içerisinde olacak. Bu üç kurumumuzun bir arada olmasıyla deprem hazırlıklarımızı hat safhaya getireceğiz. Canlarımızı, hayatlarımızı kurtaracak bir operasyona imza atıyoruz. Her belediyeye inşallah nasip olur. Birçok belediyede böyle bir çalışma yok. Bazı yatırımlardan vazgeçip bu tesisin yapılması gerektiğine inanıyorum.” dedi.

“İhale süreci bitti ve teslim sürecine girdik”

Mustafa Helvacıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Fay hattı üzerinde yerleşim yerlerimiz var. Saros körfezi çok riskli. Deprem kapıyı çalmak üzere. Tedbir almalıyız. Yapı stoklarımızda sorunlar var.  Problemli yapı stoğumuzu yenileyene kadar deprem bizi beklemeyecek. Deprem sonrasında nasıl önlemler alacağımızı çok iyi belirlemeliyiz. Kahramanmaraş depremimiz bizim için en büyük ders. Biz de Keşan’ımıza Doğal Afet ve Acil Yönetim Merkezi kazandırmak için çalışmalara başladık. Yeni Mahalle’de 2676 metrekarelik bir alanda merkezimizi kuruyoruz. Bu projeyi depremden önce hazırlamıştık. Deprem olunca kıymeti arttı. İhale süreci bitti ve teslim sürecine girdik. AB fonlarından yararlanmak için de projeler hazırlıyoruz. Her mahallemize deprem konteyneri koymak istiyoruz. Teçhizat çalışmalarımızı yapıyoruz, KEDAK 150 gönüllüsüne kavuştu, itfaiyemizi yeniliyoruz, AFAD ile iletişimimiz çok hızlı, bin gönüllü madencimiz olacak. Allah milletimizi bir daha böyle zor sınavlardan geçirmesin. Tesisimiz bölgemize hayırlı olsun. İtfaiye binası, toplantı salonları, KEDAK ve AFAD ait bölümler olacak. Belediyeler depremler konusunda AFAD kadar önemli. Gelişmiş ülkelerde itfaiyeler örgütlenmiş durumda. Burada 3 kurum organize olacak. Bir deprem olması halinde Malkara, Çanakkale bize yardıma belki de gelemeyecek. En az 2-3 bin gönüllümüz olmalı. Bu tesis tüm bölgemize hizmet edecek. Allah göstermesin bir afet durumunda kriz masası buradan yönetilecek. Madencilerimiz, KEDAK gönüllülerimiz, itfaiye ordumuz, AB destekleri derken bu işi biraz önde tutuyoruz. Tesisimizi toplanma alanımızın yakınında. Her mahallemizde toplanma alanlarımızı belirledik.”

“Bu konuda da tüm Türkiye’ye örnek olmak istedik”

Önümüzdeki yıl deprem bütçesi oluşturmak istediklerini dile getiren Helvacıoğlu, “300-400 konteynerlik bir alan bularak alt yapı çalışmalarını yapmak istiyoruz. Alt yapı oluşturmamız gerek. Canımız yandı. Çanakkale 18 Mart Üniversitemiz ile de deprem konusunda çalışmalarımıza başladık. 11 mahallemizin alt yapısını etüt ettik. Erikli ve Yayla’nın halinin nasıl olduğunu öğrenmeye çalıştık. Binaların yenilenmesini bekleyene kadar deprem gelecek. Deprem gelince nasıl can kurtaracağımızın derdinde olmalıyız. 99 depreminde de Kahramanmaraş depreminde evler aynı evler. Doğal Afet ve Acil Yönetim Merkezi organizasyonu belki de ilçe bazında başka yerlerde yok. Bu konuda da tüm Türkiye’ye örnek olmak istedik.” şeklinde konuştu.

“AB projelerinden olmazsa Belediye olarak bütçe ayıracağız”

“Doğal Afet ve Acil Yönetim Merkezi’nde kullanılacak ekipmanları belediye mi temin edecek?” sorusuna Mustafa Helvacıoğlu, şu şekilde cevap verdi: “AB projeleri çağrıya çıktı ve proje hazırlıyoruz. AB projelerinden olmazsa Belediye olarak bütçe ayıracağız. İtfaiye Müdürlüğümüzün altında yeni bir afet birimi kurmalıyız. Gereken ekipmanlar konusunda da planlamalarımızı yapmalıyız.”

“Vatandaşımızın lehine gelişmesini istiyoruz”

“Kadastro davalarında kararın kesinleştiği ve deprem nedeniyle de Erikli ile Yayla’da yıkımların başlayacağı yönünde duyumlar. Bu konuda bilgi verme şansınız var mı?” sorusuna cevap veren Helvacıoğlu, konu hakkında duyum almadığını ve bir komisyon kurulmasını istediklerini dile getirerek, “Örneğin belediyenin 10 yıl önceki avukatının da fikirlerini alarak, davanın vatandaşımızın lehine gelişmesini istiyoruz. Yıkımın imar affı sebebiyle olmayacağını düşünüyorum. Hukuka karışamayız. Ancak siyasi irade ile mecliste lehimize dönüştürecek kanunlar çıkartmalıyız. Buna benzer davalarda, her yerde çözüm bulundu sadece Erikli kaldı.” diye söyledi.


Edirne,Keşan Belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —